Världen har i åratal försökt minska utsläppen av skadliga gaser i atmosfären. Detta är inte förvånande, eftersom de orsakar växthuseffekten, bränder, översvämningar, vatten- och markföroreningar. Naturligtvis spelar bilar en nyckelroll i allt detta. Men idag är det inte längre nödvändigt att köra bil: kollektivtrafiken blir allt bekvämare, taxitjänster erbjuder kvalitetstjänster till en ganska rimlig kostnad och samåkningstjänster kan användas för att resa lika bra som med bil. Dessutom kräver moderna miljöstandarder övervakning av bilens tekniska skick och mängden skador som den orsakar. Användningen av hybridbilar och miljövänliga bränslen börjar bli på modet. Europeiska unionens lagstiftare har gått längre och kommer effektivt att förbjuda tillverkningen av nya bilar och skåpbilar med förbränningsmotorer från och med 2035. Det finns dock mindre globala och uppenbara alternativ för att förbättra bilarnas miljövänlighet. Vi talar om motorolja.
Hur påverkar motoroljan mängden skadliga utsläpp i atmosfären?
Först och främst är det värt att nämna påverkan på katalysatorn (denna del minskar koncentrationen av skadliga ämnen i avgaserna). Motorolja innehåller svavel och fosfor, vilket har en betydande inverkan på katalysatorns skick och dess renhet. Vad kan man göra åt det? Världen står inte stilla, så tillverkarna har redan lösningar på miljöproblemen inom oljeproduktionen och skapar olja utan svavel och fosfor. Det viktiga är att läsa innehållsförteckningen och välja ett miljövänligt alternativ. Dessutom sparar man bränsle genom att använda högkvalitativ olja som är tekniskt lämplig för bilen. Enkel matematik spelar in här: mindre bränsle förbränns, vilket innebär att utsläppen av skadliga gaser blir mycket lägre.
När det gäller miljövänlig användning av olja bör du också tänka på att köpa ett högkvalitativt motoroljefilter. Precis som oljan måste det bytas ut, och följaktligen måste de komponenter som inte längre kan användas i bilen återvinnas. Det finns inga tydliga regler för bortskaffande av sådant avfall. Dessutom förbränns sådant avfall ofta helt enkelt, vilket är oerhört skadligt för luftkvaliteten. Därför uppfann samtiden ett filter som inte behöver bytas ut lika ofta och som kan rengöra sig självt, vilket ger mindre avfall.
Bild av oljenivåsensor – www.reservdelar24.se
När ska jag byta motorolja och vilka typer av olja finns det?
För de flesta personbilar byts motoroljan efter en körsträcka på 10-15 tusen kilometer. Oavsett körsträcka rekommenderas att oljan byts minst en gång per år. Vilka typer av motorolja finns tillgängliga idag?
- Syntetisk. Denna typ av olja skapas uteslutande genom kemiska reaktioner. En annan miljöfördel med denna typ av olja är dess förmåga att minska friktionen och som ett resultat minska bränsleförbrukningen.
- Semisyntetisk. Den är baserad på en mineralkomponent och tillsätter syntetiska tillsatser som avsevärt ökar oljans prestanda.
- Den tredje typen är mineralolja. Tyvärr är även moderna varianter av denna typ sämre än de två första när det gäller prestanda. Ur miljösynpunkt är den dessutom det sämsta alternativet.
För att var och en av dessa oljetyper ska fungera korrekt måste dock dess nivå och tryck övervakas. Oljetrycket i systemet säkerställs av motorns funktion och fordonets alla mekanismer. Det är de som säkerställer cirkulationen av smörjmedel och deras leverans till alla gnidningsdelar, vilket ger full smörjning. Oljenivån bestäms av en mätsticka, medan trycket kan kontrolleras av sensorer.
Slutsatser
Fordonsvärlden går framåt och moderniseras ständigt när det gäller miljövänlighet. För att minska växthuseffekten måste var och en av oss ta ett större ansvar när vi kör bil. För små åtgärder gör stor skillnad.