Test Volvo XC40 D4 – Ännu en SUV i toppklass från Volvo !
Nya Volvo XC40 har blivit utsedd till årets bil 2018 och vi har testat den! XC40 är en ny bilmodell från Volvo som inte tidigare haft tre SUV:ar i sitt bilutbud. Vi konstaterar snabbt att Volvo XC40 en riktigt bra bil men samtidigt undrar vi vilken plats denna bil är tänkt att ta. Nya Volvo XC40 är nämligen en riktigt rymlig bil och inte alls långt ifrån XC60.
Testbilen: Volvo XC40 D4 190 hk, R-design AWD fyrhjulsdriven med automatväxel. Vår bränsleförbrukning under testkörningarna har legat på straxt under 0,7 liter/milen.
Att köra
Volvo XC40 är fantastiskt bra att köra. R-designpaketet innebär en sportigare framtoning vilket inte syns så jättemycket. R-desgin har också en styvare fjädring. Vi fokuserar lite extra på fjädringen som är en stor del av bilens upplevelse. Fjädringen hos nya Volvo XC40 R-design är nämligen ändå ganska mjuk och är mycket komfortabel samtidigt som bilen har en bra väghållning. Fjädringen upplevs därmed inte alls sportig utan snarare att den passar nya XC40 perfekt istället. Sportfjädring brukar ju ha en tendens till att vara för hård och stötig, vilket är lite av poängen men som ofta inte passar bra till vardagsbilar. Faktiskt så är fjädringen i R-designpaketet till nya Volvo XC40 fortfarande mjukare än hos en del andra SUV:ar.
Stadskörning: I stan är nya Volvo XC40 riktigt trevlig att köra. Styrningen i normalläget är mjuk samt smidig och bilen svänger följsamt. Inne i bilen är det tyst. Backkameran med 360 graders vinkel är mycket bra och likaså Volvos varningssystem för rörelser bakom bilen. Även den vanliga backkameran utan 360 graders system är riktigt bra.
Landsväg: På landsvägen går bilen mjukt och smidigt. D4 motorn har bra respons och omkörningar går smidigt att genomföra. Den följsamma fjädringen gör bilresan till en njutning. Det stora, generösa och öppningsbara panoramataket fungerar bra och gör bilen ljus i kupén. Det finns jalusi att dra för om det är för mycket sol ute. Vid öppet tak så visst dånar det lite från vinden i högre farter när takluckan är öppen men ändå lägre än hos vissa andra bilar vi provat.
Motorväg: Visst går XC40 fint även på motorvägen. På grov uppkörd asfalt så tränger det igenom en del vägbuller som är av det dovare slaget. Vindbrus hörs nästan inget av.
Gropig och grusig landsväg: Här gör sig nya Volvo XC 40 R-design riktigt bra! Körkänslan är trygg, balanserad och bra även när man kör lite fortare. Bilen går jämt och fint över gropar så länge hastigheten inte är allt för hög. Vi har testat andra fyrhjulsdrivna bilar som har mycket stötigare fjädring på gropig landsväg. Trots R-designpaketet som har hårdare fjädring än standard så går alltså bilen utmärkt även i dessa situationer tycker vi.
Komfort och praktiskt nyttjande
Komforten är mycket bra, såklart det är ju en Volvo och komfort har alltid stått högt i fokus hos Volvo. I framsätet sitter man bra och högt med armstöd på båda sidor av stolen. Det är lätt och smidigt att stiga i och ut ur bilen. I baksätet är det också rymligt och benutrymmet är gott så länge inte framstolarna är helt flyttade bakåt. En svaghet är dock att man sitter något lågt i baksätet vilket ger dåligt stöd för låren.
Det finns bra med plats för småförvaring och mugghållare. Numera finns det trådlös laddning av mobiltelefon som tillval. Det finns även en utfällbar krok vid handskfacket som håller handväskan på plats. Det vi saknar är infälld förvaring för solglasögon i taket.
Lastutrymmet hos Volvo XC40 är helt okej och räcker troligen till även för barnfamiljer. Det finns dubbelt lastgolv som dessutom kan resas upp och har krokar för stabilare förvaring av plastpåsar. Volvo XC40 känns knappt mindre än XC60 och det är framför allt lastutrymmet som är något mindre än hos XC60, men det är ändå inte speciellt litet. Ja det är någonstans i detta skede som vi konstaterar att nya Volvo XC40 faktiskt är en ganska stor bil!
Teknik och instrumentering
När det gäller säkerhetsteknik så är det välkänt att Volvo håller hög klass och har senaste tekniken avseende autobroms som analyserar fordon framför bilen och rörelser runt bilen i stadsmiljö, bilen håller även koll på vad som händer bakom bilen vid backning och mycket mer. Volvo har avancerad adaptiv farthållare som anpassar avstånd till framförvarande fordon samt även styr bilen så den ligger mitt i filen. Filhållningshjälpen styr tillbaka bilen in i filen om du närmar dig kantlinjerna utan att blinka, håller du hårdare i ratten och styr emot så kan du ändå passera. Detta är i första hand till för händelser när du har fokus på något annat än vägen och då brukar man hålla lättare på ratten. Vi har provat och tycker att systemet har en bra balans fast är ändå absolut inget man ska förlita sig till. Att ha fokus på vägen framför är det enda som gäller och systemet ska endast nyttjas som backup för oförutsedda händelser.
Den stora pekskärmen är elegant och snyggt designat både hur den integrerats i bilen och den grafiska layouten. Användarvänligheten är varken bättre eller sämre än hos andra nyare bilar. Dock så har Volvo kanske skalat bort lite väl mycket fysiska reglage som inställning av klimatanläggning, rattvärme och stolsvärme. Dessa funktioner är idag pilligare att ställa in än hos Volvos bilar tidigare, och därmed även sämre säkerhetsmässigt tror vi.
Förarinstrumenteringen är helt digital och presenteras tydligt och bra. Det finns några olika layouter men det är knapp någon skillnad mellan dessa. Du kan se hastighet i siffror och med klassiska visare. Färddatorn visas via rattreglage, i övriga fall ser du mindre men den viktigaste informationen som mil kvar till tom tank finns kvar. När GPS-navigation aktiveras så kan du ställa in så att det även visas navigationsinformation mitt i förarinstrumenteringen, snyggt integrerat.
Multimedia
Bilen var utrustad med stereo från Harman Kardon och inte Bowers and Wilkins som är ett av de bästa systemen som finns. Harman Kardon stereon är dock riktigt bra även den och är klart bättre än genomsnittet av bilstereos som säljs till nya bilar idag. Streaming fungerar bra och det finns även en hel del internettjänster och appar, likt Spotify med flera.
Prisbild
Volvo XC40 kostar från 294 000 kronor för T3 bensin 153 hk, framhjulsdriven med manuell växellåda. Standard: Avancerad autobroms som även känner av omgivning i stadsmiljö, filhållningshjälp, skyltavläsning, larm, 1-zon klimatanläggning (Just nu ingår Edition paket även till basutförande och då inkluderas parkeringssensorer bak m.m.)
Första uppgraderingspaketet är Momentum+ 10 000 kr som har luftkylt handskfack och luftutblås till baksätet, utöver det en massa designdetaljer utan funktionellt värde (men snyggt kan det bli). Inscription och R-design är ytterligare paket, läs mer hos Volvo för det är massor med detaljer i alla paket. R-design är mer sportbetonat och har exempelvis sportchassi med lite hårdare chassiinställning/fjädring.
Det finnas massor med paket och tillval utöver detta och några intressanta tillval är dessa:
Informativt: Allt är inte valbart i basnivå
- Klimatpaket: Bl.a. Bränsledriven motorvärmare, rattvärme och värme i baksätet 10 000 kr
- Teknikpaket: Backkamera, navigation, induktiv mobiltelefonladdning, dynamiska LED-lampor (Extratillägg för 360 graders backkamera) 12 900 kr
- Aktivt chassi: Ställbar fjädring med automatik 12 000 kr
- Parkeringssensorer fram/bak med parkeringshjälp 3000 kr
- Harman Kardon stereo: 12 000 kr
Grundpris för Volvo XC40 D4 AWD R-design: 431 000 kr
Summering
Nya Volvo XC40 är ännu en toppenbil från Volvo! Volvo XC40 är rolig att köra, komfortabel och praktisk vilket gör XC40 svårslagen. Nya Volvo XC40 är väl värd titeln årets bil! Det enda vi egentligen ställer oss frågande till är varför den nästan är lika stor som XC60?
Visst är det också lite skoj att Volvo märkt bilen med en liten svensk gummiflagga på sidan av karossen för att stärka budskapet ”Made by Sweden”