Test av Volvo EX30 – smidig elbil med körkänsla i topp!
Stor elektrisk prestanda i ett litet paket är Volvo Cars egen sammanfattning av Volvo EX30. Detta stämmer bra då nya Volvo EX30 är en mindre bil och med Twin Motorn gör den 0-100 km/h på 3,6 sekunder. Volvo EX30 är den minsta bilstorleken i Volvos bilprogram men absolut inte en bil som går obemärkt förbi. Trots att Volvo EX30 är en mindre bil så är förutsättningarna goda att detta ska blir storsäljare.
Testbilen är en Volvo EX30 med Twin Motor på 428 hk. Accelerationen är brutal vid maximalt effektpådrag från stillastående, likaså vid acceleration från runt 50-70 km/h där omkörningar ofta genomförs. EX30 väger 2335 kg och körkänslan blir bättre och bättre ju mer man kör då tyngden bidrar till att ge en skön stabilitet på vägen. Den är kul att köra EX30 både i stan, ute på landsvägen och på motorväg där EX30 tar sig fram tyst och stabilt. Den kraftfulla Twin motorn gör omkörningar till en enkel sak likaså när man snabbt vill in i rondeller. Accelerationen hos EX30 med Twin motorn är faktiskt ibland obehagligt kraftfull. EX30 med Twin motorn kommer göra få besvikna men ovana elbilsförare kan få sig en obehaglig överraskning om man inte försiktigt lär sig bilens egenskaper i början.
Den exteriöra designen går helt i den anda som Volvo Cars övriga bilar vilket inte är ett dåligt betyg. Volvo EX30 ser snygg, smidig och modern ut. När man kommer till inredningen så syns det att Volvo inspirerats av en stor amerikansk konkurrent. Inredningen är extremt avskalad och stilren, kanske lite väl avskalad. I princip allt är intryckt och hanteras via den stora pekskärmen som sitter i mitten av instrumentpanelen. Till och med luckan till handskfacket öppnas via pekskärmen. En detalj som blir mycket ovant i början är att hastighetsmätaren sitter i övre vänstra hörnet på mittskärmen. Av denna anledning saknade vi head-up display i testbilen men efter några dagar har man vant sig och tänkte inte så mycket mer på detta. Men det kan ändå bli lite väl avskalat i dagens bilar vilket även EX30 är ett bevis på och vissa fysiska reglage hade gärna fått finnas kvar.
Bilens informationsystem är utrustad med automatisk hastighetsvarnare vilket är ett EU krav numera, trots att tekniken inte är på plats 100% för detta vilket gäller alla dagens bilar. Hos EX30 märkte vi att systemet inte riktigt synkar med hur verkligheten ser ut och vi fick upp en hastighet av 120 km/h på en 60 väg vid ett tillfälle och 50 km/h vid nästa tillfälle. I vissa fall är orsaken att de fysiska vägskyltarna sitter snett och inte plockas upp av bilens kameror vilket påverkar funktionen negativt. Bilen har varningsljud för hastighetsgränsen vilket gör att det tjuter när hastigheten överstigs, men det kräver ju då att bilen har koll på gällande hastigheter vilket det som sagt är lite si och så med. Ska detta fungera fullt ut i alla situationer kräver det ett centralt system som kontrolleras av väghållaren som alla bilar kan ansluta sig till. Fast är det ett lagkrav så är det och detta är vad vi får nöja oss med än så länge. De flesta teknikfunktionerna i bilen går att justera i bilens systeminställningar och här kan man även välja hur vissa funktioner ska presenteras
Utrymmen
Volvo EX30 är en mindre bil vilket får sina naturliga begränsningar avseende utymme. Speciellt baksätet har ett begränsat benutrymme samt att sätet är ganska lågt placerat. Detta bidrar till att benen speciellt trycks upp för längre personer. Fast kan man leva med detta så är det ändå en praktisk bil sett för sin storlek. Lastutrymmet bak har ställbart lastgolv där man kan välja mellan maximalt utrymme eller att ha ett extra utrymme för saker under golvet. Lastkapaciteten i bagageutrymmet är upp till 318 liter. Under motorhuven finns en frunk som rymmer ca 7 liter. Volvo har väldigt detaljerade bilder och klipp på hemsidan som visar bilens mått för den som vill veta mer.
Prisbild
Volvo EX30 finns med två olika motoralternativ: Single och Twin Motor. Sen finns det två batterier: 51kWh och long range 69 kWh. Utöver detta finns utrustningsnivåer: Core, Plus och Ultra.
Exempel*:
EX30 Core, Single motor, 51 kWh batteri: 449.000 kr, räckvidd ca: 33 mil.
EX30 Core, Single motor, 69 kWh batteri: 509.000 kr, räckvidd ca: 47 mil
EX30 Plus, Twin Motor 69 kWh batteri: 579.000 kr.
EX30 Ultra, Twin Motor 69 kWh batteri: 617.000 kr, räckvidd ca: 45 mil.
Lägg till lite materialval, färgval, dragkrok och vinterdäck så vips kommer kan man upp i summor nära 700.000 kr
*Not: Priser och utrustning gällande när artikeln skrevs.
Volvo EX30 har som tillval infällbar dragkrok och får dra hela 1600 kg med Twin motor och 1000 kg för Single motor med det mindre batteriet.
Brister
Ratten har förbättringspotential där touch-knapparna inte är helt optimerade, dock fick vi höra att Volvo Cars har tagit till sig av denna kritik och är på gång med en uppdaterad modell. Handsfree systemet för mobilkommunikation uppler vi inte håller den premiumnivå och klass som Volvo vill tillhöra.
Barnsjukdomar
Vi har upplevt en del barnsjukdomar hos EX30 vilket även andra bilmedia också rapporterat om. Precis som för andra bilmärken så är de första exemplaren som kommer ut på marknaden inte alltid helt klara. Speciellt gällande funktioner som drivs av mjukvara. Tillverkarna gör sitt bästa för att testa olika situationer men det är först när bilarna rullar ut till kunderna som de utsätts för hundratusentals unika situationer som de får rapporter om detaljer de inte kunnat förutse. Nya bilmodeller har idag mycket mer mjukvara än förr och idag uppdateras bilarna ofta precis som datorer. Några saker som uppstod i testbilen, som hör till en av de tidigaste serietillverkade bilarna var bland annat nyckelkortet. Nyckelkortet som ska kunna låsa och öppna bilen med automatik fungerade inte optimalt och ibland har bilen låst sig automatiskt men inte velat öppna som den ska sen. Likaså har det varit lite strul med bakluckans öppning. Irritationen ökar speciellt man kommer med två tunga matkassar för att stoppa in i bilen som inte vill öppna sig så som den ska. Detta är något som säkert kommer att kuna lösas av Volvo med uppdatering av mjukvara och kalibrering av sensorer när Volvo får in rapporter om hur bilen används av alla kunder.