Test av Volkswagen ID4 – Praktisk och komfortabel elbil
Volkswagen ID.4 är en elbil med SUV karaktär. Den första Volkswagen ID4 började säljas redan år 2020 och därifrån har modellen varit väldigt populär i både Sverige och större delar av världen. Nu ett par år senare är VW ID4 ännu mer populär då allt fler upptäcker att ID.4 är en trevlig, komfortabel och snygg bil med bra vägegenskaper. Inte alls förvånande att Volkswagen ID.4 tog guldplaceringen när det gäller Sveriges mest sålda elbil 2021 och 2022 sett till nyregistreringar. Dessutom har Volkswagen ID.4 fått det fina journalistpriset World Car Awards 2021.
Körkänsla
Volkswagen ID.4 är en skön bil att köra och man sitter bekvämt samtidigt som bilen har en bra balans på vägen. Vi tycker att Volkswagen har balanserat motorstyrkan och körkänslan i ratten bra. Även om detta inte är en sportbilstyp så gör den ändå 0-100 km/h på endast 6,2 sekunder. ID.4 har en toppfart på 180 km/h vilket är mer än tillräckligt. Den något högre markfria gången i kombination med en rymlig kupé gör det smidigt att klliva i och ut ur bilen. Efter att ha kört ID.4 i några dagar så är det lätt att förstå varför det svenska folket verkligen älskar denna bil. En kombination av stabil körkänsla, kraftfull motor, bra komfort, snygg design och praktiska egenskaper är verkligen ett vinnande koncept. Testbilen är den kraftfullare GTX 4Motion versionen.
Interiör
Insidan hos VW.ID4 är snygg, rymlig och bilen har sköna säten skålade för att passa alla typer av kroppsformer samt uppfällningsbara armstöd. Både instrumenteringen med den stora 12-tums skärmen och instrumentbrädan är estetisk tilltalande. Bakom ratten sitter en förarskärm som visar hastighet och andra viktiga fakta om bilens framförande. Förarinformationen visas på ett mycket bra, enkelt och informativt sätt. Med tillvalet av heads-up display behöver man inte ens titta ned för att se hastigheten. Heads-up displayen ger en projektion av hastighet och annan viktig trafikinformation i vindrutan så blicken kan bibehållas framåt. Kontrollerna på ratten är de samma som hos ID.Buzz och som med alla bilar så gäller det att lära sig och bli van med bilens interiör och knappar. I början så hade jag det svårt med höj- och sänkning av volymen då det sker med knappar och inte med ett klassiskt rund vred, men efter ett tag hade jag ändå lärt mig knapparna bra.
Utrymmet i VW ID4 är riktigt bra, man sitter bekvämt även om man är lite längre eller rundare. Det är gott om utrymme för både ben och huvud i både fram- och baksätet. Lastutrymmet har även detta gott om utrymme med sina 543 liter. Fäller man baksätet får man dessutom ytterligare utrymme. Oavsett om man åker på semester, till sommarstugan eller till fotbollsmatchen så fixar bagageutrymmet hos ID.4 de flestas behov.
Teknik är något som Volkswagen satsar starkt på, framförallt med den redan nämnda heads-up displayen. Likaså har ID.4 röststyrning som man kan styra styra radio, navigationen och telefon med några få och enkla kommandon. Det finns också stöd för Android Auto, Apple Carplay och Mirrorlink. Dessutom har Volkswagen utvecklat ett par olika appar för ytterligare uppkoppling av bilen med inbyggt eSim-kort. Här kan man få en helt annan nivå på service genom onlinetjänster och möjlighet till framtida uppgraderingar av systemet.
Volkswagen ID.4 som dragbil
Många elbilar har inte kunnat drag speciellt tunga släp, om ens någontin. Volkswagen ID.4 kan köpas med ett lastpaketet som har halvautomatisk dragkrok. Id4 får med denna dra hela 1200 kg med bromsat släp (1000 kg på ID.4 Pure och Pro Performance versionerna). Denna dragvikt är fantastisk bra för en elbil.
Ekonomi
ID.4 finns i 3 olika varianter: ID.4 Pro Performance, ID.4 Pro Performance 4MOTION och den sportigare ID.4 GTX 4MOTION.
Räckvidden är mellan 475 – 516 km beroende på variant och utrustning.
Priset för Volkswagen ID4 ligger i skrivande stund på från 584 900 kr. ID.4 GTX som vi provkörde börjar från 659 900kr. När man bygger ihop bilen på hemsidan finns det många egenskaper och extrautrustning som är riktigt trevliga att välja.
När det gäller laddning av batterier och körsträcka så genomförde vi hela testet av Volkswagen ID.4 kalla vinterförhållanden. Det är välkänt att elbilar inte har samma räckvidd och egenskaper som vid varmare klimat. Likaså märkte vi också viss påverkan hos ID.4 under dessa kallare vinterdagar. Avseende batterigaranti så utlovas 8 år eller 16000 mil med en kapacitet på minst 70% vilket även känns lovande för en andrahandsmarknad.
Slutsats
Det går inte att sticka under stolen med att ID.4 är en SUV-modell som det svenska folket verkligen älskar med tanke på antalet modeller som sålts. Vi är av samma åsikt Volkswagen ID4 ger tillbaka mycket till dess ägare i form av bra teknik och praktiska egenskaper. ID4 står sig mycket bra jämte andra konkurrerande bilmodeller på marknaden.
Informativ bakgrund om VW ID4
ID.4 är byggd på Volkswagens MEB (modular Electric Drive Matrix) modulära plattform. Egenskaper som varierar i hur bilarna byggs består av exempelvis batterikapacitet, hjulbas, hjulbredd m.m. Detta kan justeras så bottenplattan passar allt från små kompakta bilar till större SUV och minibussar. Batteriplattan kan göras större och genom det finns utrymmet att lägga in ytterligare batterier för att öka räckvidd. Vikten fördelas så att bilen får en optimerad balans och på de fyrhjulsdrivna modellerna kan en extra motor kopplas in för drivning på bilens framaxel. Detta leder i sin tur leder till att bilarna som byggs är antingen bakhjulsdrivna eller fyrhjulsdrivna (AWD). MEB plattformen används även hos andra modeller inom VW koncernen och till och med andra biltillverkare har fått upp ögonen på MEB. Därav så har Volkswagen börjat sälja denna lösning till konkurrerande tillverkare.