Test av Toyota Aygo – Den smarta stadsbilen
Toyota Aygo är en av de minsta bilarna med baksäte som finns. Här är det små smidiga mått som prioriteras i första hand. Toyota Aygo gör sig bäst i tät stadsmiljö eller som andrabil. I stan blir det lättare att hitta parkeringsluckor samtidigt som bilen är smidig att köra. Som andrabil får bilägaren en liten, billig och bränslesnål bil. Utöver stadsbor samt tvåbilshushåll så har Toyota siktet inställt på yngre personer som står inför sitt första nybilsköp. Den yttre designen är ungdomlig och lekfull. Toyota har inspirerats av den Japanska ungdomskulturen när de designat Aygo.
Toyota Aygo är ett samarbetsprojekt med Citroén och Peugeot som också säljer var sin variant av bilen. Bilarna i förra generationen av var näst intill identiska. Denna gång har men delat upp det lite mer och exempelvis den yttre designen skiljer mer mellan bilmärkena. Huvuddelen av bilarna är dock samma.
Rymlighet
Toyota Aygo är en liten bil med alla kompromisser detta innebär. Aygo rymmer fyra personer. Framsätena är trots bilens lilla format rymliga och körställningen är riktigt bra. Anledningen till detta är att Toyota Aygo är relativt hög vilket gör att man sitter lite mer upprätt. Komforten i sätena fram är också riktigt bra. Armstöd saknas mellan framstolarna. Armstöd i dörren finns och är placerat på bra höjd och avstånd. När passagerare ska sitta bak blir det värre för framsätena. Med all sannolikhet måste då framsätena dras framåt en bit och körställningen blir något sämre. Benutrymmet bak är alltså inte generöst. Sittställningen i baksätet är dock helt okej då även baksätet är lite högre och man sitter mer upprätt. Det är något trångt i huvudhöjd i baksätet. Lastutrymmet längst bak är nästan obefintligt. Här ryms några matkassar eller en mindre väska. Att öppna bakluckan är smidigt när du väl hittat den lilla öppningsknappen, det trånga lastutrymmet håller matkassarna på plats vilket inte är så tokigt trots allt. Den vardagliga shoppingen funkar därmed smidigt och vill man ha mer utrymme så kan baksätet fällas ner.
Komfort
Förarkomforten är som tidigare nämnt bra, speciellt utan passagerare bak. I denna bil kan man faktiskt köra längre än man tror. Toyota Aygo är likt de flesta småbilar inte speciellt bra ljudisolerad. Vägbuller och vindbrus letar sig in i kupén och Aygo tar in mer ljud från omgivningen än genomsnittsbilen. Motorljudet läcker också in i bilen. Den trecylindriga motorn låter som en blandning mellan sportbil och symaskin, lite coolt är det faktiskt.
Mediasystemet x-touch
X-touch (tillval) består av en 7″ stor pekskärm. Här styr du radio, musik, telefon, navigation (tillval) med mera. Backkamera kommer också med när du väljer X-touch. X-touch pekskärmen har snygg och färgglad grafik samt är framför allt lättanvänd. Radiovalen sköts enkelt och smidigt. Dock så är inte all menyhantering optimal. Att återgå från telefonläge till radio kräver tre manövrar när det borde räcka med en. Telefonhanteringen fungerar bra och det finns möjlighet att programmera favoritnummer för snabb åtkomst. Ljudet är inte speciellt roligt, sämre än genomsnittet. Det bästa man kan göra är att dra på extra bas för att dölja den tråkiga ljudkvalitén och få lite liv i bilen. Basen finns där men kommer inte att väcka grannarna i kvarteret när du kommer körandes. Det finns dock stunder då stereon vaknar till liv. Rätt som det var kom spelades Bob Marleys reggae musik i radion, då kändes helt plötslig stereon optimerad och det började svänga rejält i bilen. Backkameran ger en bra bild av vad som händer bakom bilen och är extra bra då parkeringssensorer inte finns till Aygo. Därför rekommenderar jag starkt att köpa X-touch mediasystem.
Navigation säljs som ett tillval till X-touch systemet och kostar 4900 kronor. En lös GPS är trots allt avsevärt billigare, samt kan tas med till nästa bil eller annan bil i hushållet.
X-touch ger också möjlighet att spegla din mobiltelefon i displayen så att du kan styra din telefon från pekskärmen. Bra för Spotify samt Navigation via telefonen. Tyvärr är det bara Windows Phone som stöds.
Att köra Toyota Aygo
Toyota Aygo är så långt ifrån en sportbil man kan komma och gör 0-100 på drygt 14 sekunder. I början upp levs Aygo som orkeslös men varefter man lär sig bilen blir det allt bättre. När man lär sig växla rätt och håller rätt varvtal på motorn så känns Toyota Aygo faktiskt närapå pigg att köra i hastigheter upp till 70 km/h. Då bilen är så lätt kommer den iväg bra vid stillastående. På motovägen blir dock Toyota Aygo hopplöst orkeslös. Fjädringen är relativt stum och inte så komfortabel. Trots detta så känns Toyota Aygo inte stadig i skarpa kurvor där den vill kränga en hel del. Stabiliteten i kurvor är en av de sämsta egenskaperna hos Aygo som för övrigt i slutändan är trevlig att köra. Växellådan känns något sladdrig men är å andra sidan lätthanterad. Det finns även en automat att köpa för 8000 kr.
Toyota Aygo tar sig fram mycket smidigt i tät stadstrafik där ägare av stora, feta SUV:ar är chanslösa och bittert får se sig slagna i framkomlighet. Toyota Aygos smidiga framkomlighet är en av bilens starkaste sidor. Du kommer inte heller bli ledsen när bilen ska tankas då den drar väldigt lite bränsle. Toyota anger ca: 0,4 l/mil vid blandad körning.
Förarinstrumenteringen är snygg och lättläst med varvtalsvisning till vänster. Färddator finns i mitten tillsammans med bränslemätare och visning av utetemperatur. Instrumenteringen har orange bakgrundsbelysning vilket är lite retrodesign och jag summerar det med orden”varför ändra på något som är bra?”.
Personifiering
Toyota har satsat en hel del på att få färg och formlinjer hos Aygo. Det finns färgstarka alternativ samt kanske det mest intressanta, möjlighet att välja färg på flertalet lister och kanter. Det är dessa små detaljer som kan piffa upp en bil rejält. Designdetaljerna kan även bytas ut i efterhand om man tröttnar på färgen. Dock är det viktigt att välja rätt lack på bilen då denna inte kan ändras samt att den även till viss del syns från insidan av bilen.
Säkerhet
4 av 5 stjärnor i EuroNCAP. Tyvärr saknas de senaste aktiva systemen som autobroms med omgivningssensorer vilket är en besvikelse då Aygo är en typiskt stadsbil.
Prisbild
Jag rekommenderar starkt att köpa 5 dörrars versionen i högsta nivån x-clusive för 138 000 kr (Privatleasing 3 år: 1285 kr/mån). Då får du nästan allt och trots detta är bilen fortfarande prisvärd. Här ingår 7″ pekskärm med backkamera, klimatanläggning, aluminiumfälgar, automatisk styrd belysning, nyckelfritt system med mera.
Vill du köpa bilen billigare så köper du 3-dörrars grundversion för 111 000 kr helt enkelt (Privatleasing 3 år endast 990 kr/månad!), här ingår exempelvis manuell luftkonditionering (AC).
Undvik om möjligt: Tygklädseln som är ljusgrå i mitten av dynorna, här kommer smuts och fläckar synas snabbt.