Test av Toyota Avensis kombi (Touring Sports) 2,0D
Toyota Avensis tillhör den större personbilsklassen och den finns att köpa både som sedan samt kombi kallad Touring Sports. Köpare av denna fordonsklass prioriterar gärna egenskaper som praktisk användbarhet, teknik och komfort. Toyota Avensis är full av ny teknik, den är stor och rymlig samt att man sitter bra i bilen. Frågan är hur Toyota Avensis står sig mot övriga konkurrenter? Speciellt kombiversionen som tillhör svenskarnas favoritbilklass, den större kombiklassen som ska rymma både familj, barnvagn och packning.
Testbilen: Toyota Avensis Touring Sports (kombi) 2,0D, 143 hk diesel. Deklarerad förbrukning 0,45 l/mil. 0-100 km/h: 9,8 sekunder.
Generellt om nya Toyota Avensis
I informationsbladet för nya Toyota Avensis anger Toyota att de sedan tidigare version förbättrat bland annat: Materialkänsla, komfort, lägre buller i kupén, körglädje, driftkostnader, ny säkerhetsteknik med mera. Dessa förbättringar omfattar i stort sett allt som vi värdesätter hos en bil. Även om Toyota Avensis är en bil som har förbättrats på i stort sett samtliga punkter så innebär det inte att förbättringarna gör Avensis bättre än konkurrenterna på alla punkter.
Att köra
Dieselmotorn har ett bra drag redan från start och reagerar direkt och piggt från stillastående, sen är det inte så mycket mer att prata om. Toyota Avensis 2,0D gör 0-100 km/h på straxt under 10 sekunder vilket är helt okej för en större kombibil. Där Toyota Avensis istället briljerar är att den är lättkörd, ordagrant! Toyota Avensis har det minsta motstånd i kopplingspedalen jag känt hos en bil, bromsen likaså. Ratten går smidigt, blinkersspaken är buslätt och den manuella växelspaken är lättväxlad. Toyota Avensis största styrka avseende körbarhet är helt enkelt att den är så lättkörd, det känns mycket komfortabelt när man vant sig vid det låga motståndet i pedalerna och reglagen. För den som nu tror att bilen blir sladdrig i styrningen så kan jag lugna med att det inte är något fel på körkänslan på den punkten.
Avensis 2,0D kommer dock aldrig i närheten av någon körglädje utan den gör sitt jobb varken mer eller mindre. Bilen känns även orkeslös vid omkörning i högre hastigheter. Belöningen kommer istället i form av låg bränsleförbrukning. Angiven förbrukning är så låg som 0,45 l/mil vilket är lågt för en så pass stor kombibil. För de flesta blir det troligen svårt att nå dessa låga siffror. Under testtiden låg förbrukningen på 0,6 l/mil och med tanke till bilstorlek, inte ekonomisk körning samt att bilen inte ännu blivit inkörd så känns det som att förutsättningarna för låga bränsleräkningar hos nya Toyota Avensis är goda.
Komfort
Komforten i förarstolen känns bra men uppnår inte riktigt toppklass. Armstöd finns på båda sidor och funkar bra även om jag själv önskat dem ett par cm högre. I baksätet sitter man bra och har bra med benutrymme. Bullernivån i bilen upplevs inte som att den är i toppklass, speciellt på motorvägen så tränger det in en hel del vägbuller.
Praktiska egenskaper
Toyota Avensis är en stor kombibil och med detta kommer ett rejält och praktiskt lastutrymme. Det går att lyfta på golvet i bagageutrymmet och därunder finns smarta förvaringslådor. I armstödet finns en stor förvaringslåda men i övrigt är det snålt med förvaring av småsaker. Det finns en mugghållare mellan framsätena placerad precis framför växelspaken. Ställer man en 50 cl PET flaska där så går det knappt att växla bilen, här är det låga burkar eller lattemuggar som gäller. Desto bättre är det i baksätet när man sitter max två. Då kan man fälla ner mittarmstödet och så dyker det upp två mugghållare att nyttja.
Backkamera finns med redan från och med första tillvalspaketet Active medan parkeringssensorer först ingår i den högsta utrustningsnivån Executive. Tack och lov så kan parkeringssensorer även köpas som ett separat tillval för 6500 kr (förutom om man köper basversionen Life). Parkeringssensorerna blippar som brukligt, de bakre sensorerna kan stängas av separat om man vill. De främre parkeringssensorerna blippar konstant om man är för nära något, blippandet slutar inte efter några sekunder om man står still och inte heller om man lägger i friläget. Det enda sättet att få tyst på de främre parkeringssensorerna är genom att manuellt avaktivera funktionen via instrumentpanelen, en egen knapp finns för detta. Alternativt så stänger man av bilen. Parkeringssensorerna kunde ha programmerats bättre av Toyota och det lustiga är att de bakre sensorerna inte blippar konstant utan funkar som hos de flesta andra bilar och slutar låta när man lägger i friläge.
Mediasystem
Det finns två mediaskärmar i Toyota Avensis, en 4,2″ i förarpanelen mellan hastighetsvisaren och varvräknaren. Sen finns det en 8″ pekskärm i mittpanelen (Tillval). 4,2″ skärmen fungerar i första hand som färddator samt jobbar även ihop med navigationssystemet (Tillval) och visar då vägval i kommande korsning. Du kan även få hastighetsvisning med tydliga siffror i denna skärm, något som är riktigt bra när man vant sig. Den stora 8″ pekskärmen används i första hand till mediasystemet men kan även hantera vissa bilinställningar. Runt skärmen finns även fysiska knappar vilket underlättar snabbval av de vanligaste funktionerna. Mediasystemet är lättanvänt fast grafiken upplevs lite rörig och ologisk. Ljudbilen är okej utan att bjuda på någon större musikupplevelse.
Design och interiör
Toyota Avensis har en snygg och praktisk exteriör som dock inte sticker ut på något sätt. En Avensis passar obemärkt förbi på gatan likt de flesta bilar designade för Europa. Toyota anger att de har en ny elegant interiör och visst upplevs den som stilren, paneler sitter där de ska och linjerna finns där fast premiumkänslan uteblir. Avensis har paneler i matt trädesign, men äkta trä är det inte. Även om det inte finns något direkt fult och dåligt avseende Toyota Avensis design och känsla så känns det genomgående som att bilen saknar själ och utstrålning, vilket även innefattar motorkaraktär och mediasystem.
Teknik
Toyota Avensis har autobroms som standard, dock så finns inte det mer avancerade säkerhetssystemet som analyserar omgivningen i låg fart. Från första utrustningsnivån Active så fås även filhållningshjälp, automatiskt helljus och vägskyltsavläsning.
Prisbild
Toyota Avensis Touring Sports 2,0D 143 hk (Kombi) Active: 264 900 kr (Detta blir sannolikt storsäljaren).
Toyota Avensis Touring Sports 1,6D 112 hk (Kombi) Life: 224 900 kr (+25 000 kr för Active).
Även två bensinversioner finns och ytterligare paketval samt extrautrustning.
Konkurrenterna
Toyota Avensis är en mycket bra bil men Avensis når inte riktigt upp till samma nivå som Sveriges storsäljare V70 och Passat, å andra sidan så når inte heller prislappen riktigt upp till samma nivå och då får man dessutom Toyotas varumärke på köpet vilket borgar för hög kundnöjdhet.
Summering
Nya Toyota Avensis är en rymlig, praktisk och bränslesnål bil med Toyotas kvalitétsstämpel.