Just nu lanseras nya Renault Zoe, en elbil för alla enligt Renault. Bytabil.net var på premiärvisningen för pressen!
Zoe är den första elbilen i personbilsformat från Renault. Renault har de arbetat med att försöka hålla ett attraktivt pris på Zoe och så tror de på att hyra batteriet istället för äg är bättre. Att hyra batteriet ger ökat trygghet och mindre risk för bilägarna och andrahandsköparna. Hyra är dock förknippat med en månadskostnad, i detta fall 799 kr för max 1250 mil/år (fler alternativ finns). Det är bara att ta fram miniräknaren och börja räkna, om du får ihop ekonomin så är detta en attraktiv bil!
Att köra Renault Zoe:
Det är en härlig känsla att köra Zoe. Bilen svarar direkt vid gaspådrag och de 88 hästkrafterna känns väldigt pigga i stadstrafiken. Möjlighet till motorvägskörning fanns inte så det utelämnar jag. All instrumentering i bilen känns aktuell och modern. Förardisplayen har en bred färgskärm där bland annat hastighet och visning av batteriets räckvidd kan avläsas tydligt. Mittkonsollen är densamma som i nya Clio och är en touchskärm för media och GPS navigering, detta system är föredömligt och är ett av de bättre systemen på marknaden idag.
När bilen startas så hörs ingenting från motorn, det är helt tyst. Även utanför är motorn tyst. Av denna anledning har Renault byggt in tre olika valbara ljud som låter i hastigheter upp till 30 km/h. Detta för att varna fotgängare runtomkring. Funktionen kan slås av men rekommendationen är givetvis att den är påslagen som en säkerhetsfunktion.
Batterier och laddning:
Batterierna i Zoe är placerade i golvet. Detta märks för baksätespassagerarna som inte har någon normal sparklåda nere vid fötterna, benen kommer därmed upp lite mer än önskat. Zoe som är i Golfklassen storleksmässigt har ändå relativt bra utrymme för baksätespassagerarna fram mot framstolarna vilket underlättar något. Huvudhöjden i baksätet är låg vilket kan orsaka problem för långa personer. Placeringen av batterierna i golvet har gjort att man fått kompromissa en del avseende baksätet. Istället är lastutrymmet normalstort för en halvkombi och kanske får till och med barnvagnen plats.
Räckvidden är i teorin 21 mil, vilket är bäst i klassen idag. I praktiken angav Renault att man kan köra 10-15 mil beroende på utomhustemperatur och hastighet. Batterierna jobbar sämre i kallt klimat, allt för låga temperaturer kan orsaka start och laddningsproblem. Motorvägskörning i hög hastighet kostar också extra batterikapacitet.
I batterihyran ingår vägassistans som också gäller vid ”batteritorsk”. Detta är speciellt bra om det visar sig att den laddningsstation du tänkt använda inte fungerar eller ännu värre, är blockerad. Är då laddningsnivån kritisk så känns det bra att ha assistans som även gäller om batteriet tagit slut.
Målgruppen för Renault Zoe är först Villaägare och företag. Dessa kan också nyttja den medföljande Wallboxen (ingår i introduktionserbjudande) som normalt kostar 13 000 – 15 000 kronor inklusive elinstallation. Man kan nämligen inte ansluta Zoe till ett vanligt 3-fasuttag.
Laddaren i Zoe anpassar sig automatiskt till strömkällor upp till 43 kW. Det finns tre sätt att ladda Zoe: Egen Wallbox, laddstolpe, vanligt 230V 1-fas eluttag.
- I en snabbladdningsstation på 43 kW kan Zoe laddas upp till 80% på 30 minuter
- Wallboxen som är begränsad till max 11 kW (16A) fulladdar 100% på 2 timmar
- 1-fas 230V laddning är inte att rekommendera då det tar 3 timmar att ladda för 3 mils körning. Men är en bra möjlighet då tillgången till vanliga eluttag är stor. Detta kräver dock att du köper en specialkabel för ca: 4300 kronor.
Parkering utomhus vid temperatur under -15 grader rekommenderas inte. Försök parkera där det är +5 grader eller högre. Går inte det så ska man påbörja laddning direkt när bilen parkerats och är varm samt att bilen förvärmningsfunktion sedan ska användas. Förvärmningsfunktionen innebär att klimatanläggningen går på och drivs direkt från eluttaget, på så sätt håller bilen en högre temperatur inför avfärd (eller lägre temperatur på sommaren).
Som standard kan du koppla upp dig med mobiltelefonen till bilen för att se laddningsstatus. I det dyrare paketet Intens så kan du även fjärrstyra vissa funktioner.
Utrustning:
Renault Zoe kan köpas i två utrustningsnivåer: Life 210 000 kr och Intens 225 000 kr. Båda är rikligt utrustade från standard med klimatanläggning, navigator, automatväxel med mera. Den något dyrare Intens är utrustad med det där lilla extra som: Parkeringsradar bak med backkamera, fönsterhissar till baksätet, nyckelfritt system ”handsfree”, automatiskt halvljus med mera. Utöver dessa två utrustningsnivåer är tillvalen få och berör främst metalliclack och andra fälgar.
Den medföljande GPS navigatorn har specialprogram för att välja snabbaste eller energisnålaste vägen. Den kan också informera om du kommer att nå fram till destinationen utan att ladda bilen. Laddningsplatser finns utmärkta i GPS:n och detta uppdateras en gång i månaden av TomTom.
Summering:
Elbilarnas största brister är räckvidd, laddningsmöjligheter, pris och batteriets hållbarhet. 10-15 mils räckvidd räcker vanligtvis bra för storstadsbor. Laddningsmöjligheterna och olika standarder har också varit något som begränsat elbilsmarknaden men som blir allt bättre just nu då infrastrukturen för laddningsstationer ökar hela tiden. Exempelvis så är McDonalds med på tåget och har börjat att installera laddningsstationer.
Med Zoe visar Renault att de menar allvar med att bygga bilar som har en prisnivå som närmar sig vanliga bilar. Uttjänta batterier har man löst genom leasingavtal, laddningsstationerna är på gång. Räckvidden har en liten bit kvar till önskvärd nivå men är ändå redan idag så pass att de flesta bilresorna kan utföras bara man kan ladda bilen efter dagens slut. Så det är nära nu för ett genombrott för elbilar, skulle staten ge lite extra förmåner likt fri trängselskatt, köra i bussfil, gratis parkering och liknande så kan det nog börja ta fart.