Har du inte testat en Renault Megane RS? Gör det! Den är buskul att köra och kan ta för sig även vid banracing. Detta till ett pris som inte ruinerar dig!
Renault Megane RS 265 bygger på den vanliga Megane Coupe karossen. Invändigt är de nästan helt lika, bortsett för stolarna. Recaro sportstolar (+10 000 kr) är ett givet val om du avser att köra på bana. Recaro stolarna är väldigt sköna att sitta i, det märks att de jobbat hårt för att få till en bra ergonomi. Stolarna är dock svåra att sätta sig i och kliva ut ur. Men väl på plats är allt okej!
Testbilen hade CUP-chassi som har ännu högre vridstyvhet och som bör väljas för den som vill prova lyckan på bana tillsammans med racingkompisarna. Fjädringen är väldigt hård vilket gör bilen stötig och du känner minsta lilla ojämnhet i vägen. Belöningen för den minskade komforten kommer i väghållningen. Snäva kurvor tar Renault Megane RS galant. Detta märks även i låga hastigheter och till vardags. Du kan köra genom rondeller utan att det märks att bilen vill kränga utåt.
Megane RS har en 2.o liters bensinturbomotor på 265 hästkrafter. Den gör 0-100 på 6 sekunder. Detta är bättre än de flesta bilar men det finns ändå flertalet bilar som är snabbare, men ofta betydligt dyrare. Många av de bilar som är kraftfullare är dock inte gjorda för banracing och klarar inte kurvor lika bra som Megane RS. Megane RS är alltså inte kung på de svenska motorvägarna men svårslagen när det vägen börjar svänga lite.
På motorvägen må alltså Megane RS inte vara i den absoluta toppen men den presterar självklart VÄLDIGT bra även här. Omkörningar görs utan att du hinner tänka på det. Hastigheter på 180 km/h uppnås läskigt snabbt och känns dessutom helt normalt för denna bil. I Sverige så kan det dock bli problem om du kör i dessa hastigheter så det gäller att hålla tillbaka. I låg hastighet känns bilen tyst men på motorvägen och speciellt på grov asfalt så bullrar det rejält i bilen, stora fälgar och lågprofilsdäck hjälper ju dessutom inte heller att hålla vägbullret borta.
Ljudet i stereon är ganska mossigt men det går att köpa Bose stereon som är avsevärt bättre, men som av någon anledning inte kan kombineras med Recaro sportstolar. Så det blir till att stå ut med lite mossigare ljus, men vem bryr sig i detta fall?
Du kan som tillval köpa R-Link mediasystem och kombinera med RS Monitor. RS Monitor håller koll på alla tekniska funktioner och viktiga temperaturer i bilen, loggar varvtider, 0-100 km/h, 0-400 meter och så vidare. Du kan få upp grafer på vilka G-krafter du utsatt dig för under körningen. Data kan också exporteras till USB minne.
Renault Megane RS kostar drygt 300 000 kronor och passar den som vill känna sig ung, eller busköra på bana med polarna. Den som söker lugn och komfort får lov att leta efter en annan bil.
Megane RS 2.0T har kamrem som ska bytas vid 12 000 mil/6 år vilket som kommer först.
Vill du ha mer fakta om data om Renault Megane RS 265, tryck här.