Test Renault Megane 2016 GT 200 hk
Nya Renault Megane är en riktigt trevlig upplevelse. Hela bilen är förändrad och känns ny och fräsch samtidigt som Megane-serien fortfarande är en praktisk vardagsbil. Ny säkerhetsteknik har införts samt att all instrumentering är snygg, tydlig och modern. Renault fortsätter att göra attraktiva bilar och designen hos nya Megane håller hög klass samtidigt som bilen är praktisk. Renault Megane kommer definitivt att fortsätta vara en storsäljare och ett vanlig inslag på de svenska vägarna.
Testbilen: Renault Megane GT 2016. 200 hk, 4-cylindrig bensinmotor, automat, fyrhjulsstyrning.
Att köra
Nya Renault Megane GT är helt fantastisk att köra, speciellt i stadsmiljö. Det som gör nya Renault Megane GT så trevlig att köra är att den har fyrhjulsstyrning. Detta gör att bilen svänger väldigt smidigt vilket är extra uppskattat vid trängre manövrar likt parkering med mera. Tyvärr är fyrhjulsstyrningen inte standard utan tvärtom den finns enbart i den dyraste versionen vilket gör att de flesta inte kommer att få njuta av denna funktion.
Renault Megane GT ingår i Renault Sport konceptet och har bland annat en snabbknapp som kopplar in sportdriftläge. Du kan sedan själv programmera egna körprofiler eller välja någon av de förvalda programmen från Renault. Megane GT med 200 hästkrafter är utmärkt att köra och omkörningar på landsväg görs tryggt och säkert. Automatväxellådan reagerar bra både från stillastående och i högre farter. I sportläge tillåts varvtalen hänga kvar på höga längre för att ge maximal respons från motorn. Sportläget är dock inte att rekommendera att ha hela tiden och därför är det bra att det finns en knapp som snabbt växlar mellan sport och normal drift.
Komfort
På förarplatsen sitter jag bra, betydligt bättre än i förra generationens Renault Megane. Armstöd finns på båda sidor på bra avstånd. Baksätet är lika som i de flesta normala mellanklassbilar och benutrymmet är okej men erbjuder inte något extra svängrum. Fjädringen hos Renault Megane GT är något mer åt det hårdare hållet men bilen går ändå komfortabelt.
Bullernivån i nya Renault Megane är lägre än tidigare. Jag upplever att bilen känns okej avseende inträngande vägbullar i olika hastigheter även om nya Megane inte är i toppklass på denna punkt utan kan klassas som genomsnittlig.
Praktisk användning
Renault Megane är en mycket praktisk bil sett till sina mått. Bakluckan och lastutrymmet är något de flesta som inte ofta åker med en massa packning kommer att klara sig bra med. Det finns även plats för småförvaring inne i bilen även om detta inte är Renault Meganes starkaste sida. Mugghållarna är lite väl grunda och trots att dessa kompletterats med utfällbara fästen så kommer inte en 50cl PET-flaska att trivas bra.
Instrumentering och media
Instrumenteringen är en av de största nyheterna hos nya Renault Megane, här har det hänt massor. Förarinstrumenteringen är digital och håller absolut högsta klass. Du kan själv välja mellan flera olika visningslayouter, både med klassisk visare och digitala siffror. Även färgsättningen kan ställas in. Mittpanelen har en pekskärm som är användarvänlig och har ett bra menysystem. Responsen hos pekskärmen är dock något seg, snabbare processor önskas. Den släta svarta ramen i kombination med touchknappar ger tyvärr fula svarta fettfläckar från fingrarna, här kunde Renault tänkt till lite bättre.
Testbilen hade inte Bose systemet installerat vilket innebär att jag lyssnade på standardstereon. Tidigare har Renault haft sämst ljud på marknaden när det gäller deras standardstereos. I nya Renault Megane är standardljudet avsevärt bättre än tidigare och jag tycker ljudet är okej och kan klassas som genomsnittligt. Köp Bose stereon om de vill ha ännu bättre ljud.
Renault Megane har i traditionell Renault anda en egen spak bakom ratten för styrning av stereo och telefon. När du väl lärt dig hur den fungerar så är denna helt suverän att nyttja. Spotify styrning fungerar okej avseende att byta låtar.
Head-up display finns till nya Renault Megane som ger en bra komplettering av den vanliga instrumenteringen. Personligen tycker jag att den vanliga instrumenteringen är så pass bra att head-up displayen inte riktigt känns jättenödvändig. Men en head-up display gör ju ändå så att du inte behöver flytta blicken från vägen vilket gör körningen säkrare.
Säkerhet
Renault Megane kan fås med den nyare säkerhetstekniken likt autobroms, denna fungerar dock av någon anledning inte i hastigheter under 30 km/h.
Prisbild
Priset börjar från 170 000 kronor (100 hk bensinmotor). Den vanligaste utrustningsnivån kommer troligen att bli ”Zen” som har det mesta du vill ha till Megane och då kostar bilen: 195 000 kronor för 130 hk bensinversion och 205 000 kronor för 1,5 liters diesel 110 hk, räkna också med att lägga till 4000 kronor till Zen paketet för att få parkeringssensorer i övrigt finns det mesta med i Zen paketet. Renault Megane GT 200 hk koster 255 000 kronor.
Informativt: Testbilen var försedd med mycket utrustning som är tillval i de enklare versionerna av Renault Megane, kontrollera alltid innan köp vad som ingår i just ditt köp.
Styrkor och svagheter
Styrkor
- Praktisk
- Smidig
- Modern instrumentering
- Bra ergonomi på förarplatsen
- Lägre buller i kupén jämte förra generationen
Svagheter
- Bättre mugghållare och småförvaring önskas