Renault Captur är den hetaste och moderiktigaste bilen från Renault just nu. Captur är en crossover baserad på den mindre Clio, man kan säga att den är en högre version av Clio. Den har högre markfri gång och lite högre takhöjd vilket gör bilen smart och praktisk. Renault har lyckats få till en bilmodell som är med och tävlar om bra positioner i försäljningslistorna, just nu ligger den på plats 31 i Sverige för 2014. Renault Captur är en snygg, praktisk och lättkörd bil som ger ett mycket bra intryck!
Testbilen i denna artikel är Renault Captur TCe 120 EDC (Automatväxel), utrustningsnivå: Helly Hansen specialutgåva. Motorn går på bensin och har 120 hk. Det finns även en mindre trecylindrig motor på 90 hk. Inga dieselalternativ finns i skrivande stund.
Vad är den grejen med Renualt Captur?
Kortfattat: Den är högre och har snygg design! Renault Captur är allt som Renault Clio är och lite till.
Renault Captur i vardagen
Det är lätt att stiga i och ut ur Captur tack vare att den är högre än normalbilen. Förarpositionen är också något högre med en mer upprätt körställning. Förarstolens ergonomi är dock inte riktigt i topp, framför allt är det stolens frontsektion som inte riktigt känns bra. Armstödet i dörren på vänster sida är på perfekt höjd. På höger sida saknades det dock mittarmstöd i testbilen vilket drar ner komfortkänslan en aning. Fällbart mittarmstöd finns i broschyren som tillbehör men inte i de vanliga prislistorna på Renaults hemsida, här gäller det att höra sig för med försäljaren om detta är av vikt.
Att köra Renault Captur
Bottendraget vid start från stillastående har lite mer att önska och bilen känns något långsam när man från stillastående snabbt ska in på en hårt trafikerad väg. När bilen väl kommit i rullning så går den sen jättefint. Automatväxellådan växlar bra och bilen upplevs som lättkörd. Det finns en speciell funktion för gaspedalen i kombination med automatväxlingen, när gaspedalen först känns som att den är i botten så kan man pressa den lite till. Pedalen är då något trögare och aktiverar ett prestandaläge där motorns kraft pressas till det yttersta. Varvtalet rusar och hålls kvar länge innan det börjar sjunka tillbaka, det känns lite konstigt och surrigt men det är givetvis därför som detta läge har separerats från den vanliga gasregleringen.
Vid backning i trånga utrymmen så får man vara lite försiktig och låta motorn tillsammans med automatväxeln jobba själv i första hand, undvik att använda gasen och reglera bara med bromsen. Trycker man på gaspedalen i backningsläget så hoppar bilen gärna till vilket kan kännas okontrollerat om du står trångt. När man ska backa i uppförslut blir det dock svårare eftersom det kräver att man måste använda gaspedalen. Fickparkering i uppförslut är en riktigt svår manöver om luckan är trång även för mig som är van vid denna manöver. Backradar rekommenderas speciellt för dig som ofta kör i stadsmiljö. Det kan också vara svårt att se var fronten slutar men tyvärr så finns inte parkeringssensorer framtill att köpa till Captur.
Renault Captur upplevs som tyst inne i kupén även i 110 km/h. Fjädringen känns lagom mjuk och komfortabel och jag upplever att bilen går väldigt bra genom kurvor och rondeller.
Ett plastigt designinlägg i rattens nedre del gör ratten halare än önskat när denna del greppas, dessutom har den en lite vass kant på insidan av ratten. När det är kallt ute så känns denna plastdel dessutom extra kall att hålla i. Detta inslag må se snyggt ut men känns inte alls genomtänkt rent praktiskt och det hade varit bättre om Renault struntat i denna detalj.
Fyrhjulsdrift finns inte till Renault Captur men två speciallägen som hjälper till att köra vid dåligt underlag finns och fungerar i hastigheter upp till 40 km/h.
Hur praktisk är Renault Captur?
Renault Captur är en väldigt praktisk bil med smarta förvaringsfack lite här och var. Bilen är smidig i stadsmiljö då den faktiskt är en liten bil även om den inte upplevs stor inne i kupén. Lastutrymmet klarar av det mesta till vardags men vid långresor och tillfällen när mycket packning ska med så kan det bli trångt. Det finns möjlighet till dubbelt lastgolv vilket alltid är en välkommen funktion. Det är ett ganska trångt benutrymme för baksätespassagerarna vilket är en kompromiss för att bilen fortfarande ska vara liten och smidig. Bältesfästena i baksätet ligger lösa vilket gör det svårare att spänna fast småbarn. Förvaringsfack på framsätenas rygg består av elastiska snören, så kallade bläckfiskarmar. Detta må se snyggt ut men den som godkände denna lösning hos Renault borde omplaceras, detta är en bil som ska vara praktisk och denna förvaringslösning är snyggare än praktisk. Sett i det stora hela så är ändå Renault Captur en smart och praktiskt bil sett till bilens mindre storlek.
Design
Jag tycker att Renault Captur är väldigt lyckad avseende design både exteriört och interiört. På insidan så upplevs Captur modern och trevlig, möjligen så kunde man varit lite mer generös med ”mysbelysning” invändigt, men å andra sidan desto mindre lampor som kan gå sönder. Det finns också möjlighet till ett antal ytterligare designval till en relativt låg extrakostnad.
Mediasystemet är mycket bra. Testbilen var utrustad med Renaults R-link system med uppgraderade funktioner. Systemet består av en 7″ touchskärm och menysystemet är lättanvänt. Ljudet i högtalarna är fullt acceptabelt men ändå under dagens genomsnitt. Man kan få ljudet att lysa upp en aning genom att aktivera Arkamys ljudalgoritmer. Detta påverkar dock musiken genom kraftiga ingrepp, ibland beter den sig som en överstyrd ljudkompressor och när ljudtoppar kommer så sänks ljudvolymen ibland allt för märkbart. Arkamysalgoritmen ger vid första intrycket en bättre ljudbild men ljudet får trots allt en en efterbehandlad påverkan som är märkbar. När ska Renault istället satsa på bättre standardhögtalare? Eller i alla fall erbjuda bättre högtalare för ett par tusenlappar extra.
Renault Captur jämfört med Clio
Captur är i stort sett en högre Clio. Den lägre Renault Clio som Captur bygger på är också den en väldigt attraktiv småbil men den känns nu överflödig jämte Captur och det är bara det lägre priset som Clio kan konkurrera med. Priset är dock en viktig faktor vilket borgar för att både Captur och Clio kommer att sälja bra framöver då båda dessa bilar är konkurrenskraftiga jämte sina konkurrenter.
Styrkor
- Bra insteg till bilen
- Högre sittposition
- Tyst inne i kupén
- Lyckad design
- Lättanvänt mediasystem
- 120 hk TCe EDC motorn har automatväxel som standard
- Praktisk i stadsmiljö
Svagheter
- Förarstolens ergonomi inte i topp
- Dålig sikt snett bakåt
- Trist ljud i stereon
- Stolsfickor av elastiska ”bläckfiskarmar”, varför?
- Svårt att se var fronten slutar