Ja, det är väl en del som funderar på hur parkeringssensorerna fram fungerar? Jo, de signalerar på samma sätt som backsensorerna, när man närmar sig något föremål som är framför bilen. Ja, ja, det fattar jag väl tänker du nu.
Det intressanta är ju, hur funkar de när du kör i exempelvis bilköer? Ford, de tar ju det säkra för det osäkra och kräver manuell aktivering alternativt att man först lagt i backen en gång och sen inte håller för hög hastighet.
Men på exempelvis Volvo och Renault så är sensorerna fram aktiverade hela tiden, eller? Jovisst är det så.
Jag har testat detta på Renault Megane, och för det mesta funkar det bra men ibland kan framsensorerna pipa när det inte är önskvärt. Men nu är det så finurligt att biltillverkarna minsann tänkt på detta, kanske inte så konstigt om man tänker efter. I min Renault Megane 2013 så aktiveras parkeringssensorerna fram i hastigheter upp till 10 km/h. I bilköer så kan dessa aktiveras om man kör för nära framförvarande fordon. Men står man då helt stilla så avaktiveras de efter fem sekunder. Rullar du så kan du alltså välja att öka avståndet, står du stilla så blir det tyst efter fem sekunder. Hur Volvos parkeringssensorer fram är programmerade vet jag inte, men säkert på liknande sätt skulle jag gissa.
Så enkelt var det, och även om backsensorer är viktigast så kan jag tillägga att sensorerna fram faktiskt är bra att ha de också. Vid trång fickparkering så är det inte alltid helt lätt att veta exakt var fronten slutar. I trånga parkeringsgarage som jag exempelvis står i så är även framsensorerna bra att ha.