Test av Nissan Xtrail
Nissan X-trail är en rymlig SUV och som gjord för att ta familjen på husvagnssemester, dra båttrailern eller ta dig till landstället via gropiga skogsvägar. Nissan X-trail gör jobbet och till råga på allt är Nissan Xtrail bränslesnål. Detta är egenskaper som uppskattas av många bilköpare.
Nissan X-trail kan i skrivande stund endast fås med en dCi dieselmotor på 1,6 liter. Motorn som har kamkedja är på 130 hk och har ett starkt vridmoment på 320 Nm. Detta gör Nissan X-trail både stark och bränslesnål. Bränsledeklarationen ligger på runt 0,5 l/mil beroende på vilket utförande som väljs. Ett rimligt antagande efter testperioden är att bränsleförbrukningen i praktiken hamnar på ca: 0,6-0,7 l/mil, vilket ändå inte är dåligt för denna bilstorlek. X-trail kan köpas enbart med framhjulsdrift eller med fyrhjulsdrift, till fyrhjulsdriften så erbjuds dock ingen automatlåda vilket troligen gör många spekulanter besvikna. Max släpvikt med bromsat släp är 2000 kg (1500 kg med automatväxel).
Komfort
Nissan X-trail är en komfortabel bil att åka i och hela bilen upplevs som rymlig inne i kupén. I Nissans broschyr anges att deras ingenjörer inspirerats av tyngdlöst förhållande likt i rymdstationer när de designat förarsätet. Efter att ha kört X-trail i 4 timmar under en dag så kan jag hålla med om att Nissans förarsäte är bättre än genomsnittet. Jämfört med exempelvis ergonomiskt hyllade Volvo så får dock Nissans tyngdlösa förarstol se sig slagen även om det inte är med en jättestor marginal. Baksätet har rymligt benutrymme så länge inte extrasätena används. Baksätet är skjutbart i längsled och ryggstöden är vinklingsbara. Bullernivån är inte i toppklass varken i låga eller höga hastigheter, både vägbuller och ett dovt motorljud tränger in i kupén.
Nissan X-trail kan mot tillägg fås i 7-sitsigt utförande. Extrastolarna längst bak är praktiskt nedfällbara i golvet. Extrastolarna ska dock i första hand ses som nödstolar för barn och inte för vuxna. Det är trångt när extrasätena används. Mellansätet får skjutas fram en bit för att göra det möjligt för de längst bak att få plats. Detta gör att även passagerarna i vanliga baksätet får det trängre. Men denna möjlighet kan ändå vara guld värd vid vissa tillfällen.
Att köra
Dieselmotorns största styrka är att den är stark och bränslesnål. Nissan X-trail upplevs långt ifrån som sportig. Detta är en bruksbil för praktiska ändamål. Även om X-trail saknar det man kallar för körglädje så gör den ändå helt okej ifrån sig. Den som prioriterar bilens funktion och möjligheter i första hand kommer att bli nöjd. Fjädringen är åt det mjukare hållet vilket passar denna bil utmärkt. Det gör att den går bekvämt även när marken är lite ojämn. X-trail kränger lite grann när man kör tight i kurvor samt kan upplevas lätt svajig vid gaspådrag till följd av den lite komfortablare fjädringen. Det är uppenbart att Nissans ingenjörer prioriterat funktion, komfort och ekonomi när det gäller motor och fjädring.
Lastutrymme
Lastutrymmet slukar exempelvis en vanlig barnvagn och räcker för de flesta. Med extraplatserna uppfällda blir det värre. Då finns det inte mycket plats kvar för packning.
Teknik
Avseende bilteknik så hänger Nissan X-trail med bra. De flesta tekniktillbehör finns i bilen som standard eller tillbehör. För att få med autobroms måste du köpa Technology Pack eller högsta utrustningsnivån Tekna där bland annat detta paket ingår. Då får du dock den lite mer avancerade versionen av autobroms som även analyserar omgivningen. Färddatorn som är standard finns i förarpanelen och är riktigt bra. Den är stor, har snygg grafik och styrs enkelt via bilens rattknappar.
NissanConnect navigation ger dig utöver navigation en stor snygg pekskärm för kontroll av mediasystemet. Pekskärmen är lättanvänd och kombinerar radioval och gps-navigation på ett bra sätt. Dessutom så används även den mindre displayen i förarpanelen för att ge navigationsinfo om kommande korsningar och avfarter när du närmar dig dessa. Radion i NissanConnect stödjer DAB+ digitalradio vilket ger mycket bra teknisk mottagning av radiokanalerna. Trots 6 högtalare så erbjuder dock inte NissanConnect någon större ljudupplevelse. Ljudbilden är relativt trist och duger för vardaglig radio men inte mycket mer, ljudet är sämre än genomsnittet. När solen lyser in i bilen mot pekskärmen så blir det svårt att se bilden.
Dödavinkelvarnare (tillval) blinkar först med små lampor när filbyte är olämpligt, därefter kombineras detta med en ljudsignal om föraren påbörjar riskfyllt filbyte när annat fordon kör nära bredvid.
Filbytesvarnaren piper om du närmar dig vägfilens sidomarkeringar utan att blinka. Detta system är dock lite irriterande i X-trail och många kommer nog att slå av detta.
Panoramaglastak
Som tillval kan du köpa ett stort panoramaglastak till Nissan X-trail. Glastaket är dessutom öppningsbart på mitten vilket ger ännu trevligare möjligheter. Det finns en solskyddsgardin som kan dras för om solen blir för stark. Det är faktiskt så att vid soliga dagar så upplevs ofta solen för stark för passagerarna bak och glastaket har sin bästa funktion vid mulet väder. Lite vibrationsljud får man räkna med när man har en bil med öppningsbart soltak, detta gäller billiga som dyra bilar.
Korfattat om Nissan X-trail
Styrkor:
- Komfortabel
- Rymlig
- Flexibelt baksäte
- Användarvänlig
- Modern teknik
- Bränslesnål
- Körning på ojämn väg
- Praktiskt bruksvärde
Svagheter:
- Bullernivån i kupén
- Stereoljudet
- Avsaknad av körglädje
Prisbild
Nissan X-trail kostar från 245 000 kr, med fyrhjulsdrift så får du räkna med att hamna mellan 280 000 – 300 000 kr beroende på utrustning. Detta är en slant men samtidigt så jämfört med Volvo och BMW med flera så ligger Nissan X-trail långt under i pris.
Mest för pengarna:
Nissan X-trail 4×4 Acenta: 282 000 kr (Automatisk klimatanläggning, parkeringssensorer fram/bak, automatiska strålkastare, tonade rutor, metallicpaneler inne i bilen med mera.)
Köp till:
Vision Pack: NissanConnect navigation, Around View backkamera, parkeringsassistans, rörelsedetektor, dödvinkelvarnare och trötthetsvarningssystem. 14 000 kr
Eller varför inte köpa Tekna, då ingår nästan allt: 329 000 kr.
För vem
Den som vill ha en rymlig och prisvärd arbetshäst med låg bränsleförbrukning
Comments 1