Test av Mercedes SLC 300 – När du vill få ut lite extra från livet!
Mercedes SLC är en tvåsitsig cabriolet som har det där lilla extra och är en bil för livsnjutare. Designen av denna cabriolet är helt underbar och svårslagen, här har Mercedes gjort ett fantastiskt bra jobb och konkurrenterna får jobba hårt för att ens komma i närheten av den eleganta, stilrena och sportiga form som Mercedes SLC har. För vem vill inte glida omkring i en Mercedes SLC en varm sommardag?
Testbil: Mercedes SLC300, 245 hk 4-cylindrig bensinmotor, 0-100 5,8 sekunder. Automatväxel
Att köra
Stadstrafik: Mercedes SLC 300 är en liten och smidig bil som tar mig fram i stadstrafik smidigt och bra, ja SLC trivs bra i denna miljö och är en riktigt smidig stadsbil. Bilen har ett bra grunddrag och det är inga problem att snabbt komma igång från stillastående och jag kan tar mig lätt in i vältrafikerade rondeller. I stan kör man givetvis nedcabbat så länge temperaturen är över 14 grader och om det inte regnar.
Landsväg: Landsvägskörning med en Mercedes SLC är den mest optimala körning man kan göra med denna bil. Jag riktigt njuter av att köra denna bil på landsvägen. I nedcabbat läge och med sidorutorna uppdragna så är den fantastisk att köra i hastigheter upp till 90 km/h. Omkörningar går utmärkt då det är bra kraft i motorn. På landsvägen har jag också mycket nytta av att välja de olika körprogrammen som finns. Ecodrive gör att bilen förbrukar mindre bränsle och passar bra när jag kör lugnt på vägen. I eco-läget känner jag också hur motorn blir mycket tyngre och gaspådraget känns segt, detta är givetvis helt medvetet gjort från Mercedes för att hjälpa föraren att hålla nere förbrukningen. Trycker jag hårt och snabbt på gaspedalen i eco-läget så kvicknar bilen ändå till och i slutändan är den ändå kvickare än de flesta bilar trots att eco-drive är valt. Sport läget innebär att motorn blir mycket mer responsiv och sport+ läget gör att bilen reagerar blixtsnabbt vid varenda liten rörelse på gaspedalen, även motorljudet från avgassystemet förändras och bilen mullrar extra mysigt.
Motorväg: Självklart gör sig Mercedes SLC 300 bra på motorvägen. Det är inga problem att köra på motorvägen och bilen har bra respons från motorn även i de högre hastigheter som förekommer på de svenska vägarna.
Automatväxeln: Automatväxeln (Ej standard SLC 200) hos Mercedes SLC är riktigt bra både funktionsmässigt och praktiskt. Växelspaken förs framåt vid backning och bakåt vid normal körning, P-läget har en egen knapp vilket gör allt smidigt och lättarbetat.
Nedcabbat
När kör man nedcabbat? Ja vid 25 grader och varmare är det ju självklart men vid hur låga temperaturer kan man köra nedcabbat? Jag har testat, vid 14 grader och sol så fungerar det utmärkt att åka med nedfällt tak och uppfällda sidorutor. Vid 12 grader så riktar jag luftutblåsen mot händer och ansikte och höjer den önskade värmen till 22 grader och nu börjar det också bli dags att slå på värmeutblåset som finns i nackstöden. Vid 7 grader så är det inte alls skönt och jag önskar att jag hade stannat tidigare och fällt upp taket igen, undrar vad de fyra bilarna som jag körde om i ett svep på landsvägen tänkte när jag kom farandes nedcabbat vid 7 graders utetemperatur? Vem gör så egentligen?
Komfort
Jag sitter mycket bra i förarstolen och ergonomin hos Mercedes SLC är fantastisk. Armstöd finns och är bra placerade. Fjädringen är dock åt det hårdare hållet även när körprogrammet Comfort och Eco är valt. Vägbullernivån är lägre än i genomsnittsbilen trots att detta är en cabriolet med glastak, det finns dock ännu tystare bilar på marknaden inte minst från Mercedes. Glastaket kan tonas mörkt eller ljust med en knapptryckning beroende på hur mycket sol du vill ha in i bilen, hur detta fungerar har jag ingen aning om men det är snyggt gjort!
Praktiska egenskaper
En Meredes SLC köper man inte för att ha en praktisk laståsna, nej detta är ju raka motsatsen till en kombi. Lastutrymmet är minimalt, speciellt om du vill ha möjlighet att fälla ner taket. Då finns det plats för några matkassar eller två kabinväskor som med nöd och näppe kan tas ut ur bilen när taket är nedfällt. Åker du och handlar med Mercedes SLC, glöm fullproppade matkassar. För att klämma in kassarna i bilen när taket är nedfällt gäller det att de är luftigt packade, alltså välj hellre två kassar än en. Småförvaring och mugghållare finns mellan sätena i bilen och fungerar bra.
Instrumentering
Förarinstrumenten är riktigt bra, mätare och digital grafik i färddatorn är i toppklass. Du kan också se hastigheten med stora tydliga siffror om du vill i färddatordisplayen. Mediasystemet är lite mer svåranvänt, speciellt när det gäller att ställa in funktioner som ljudbild och nya radiokanaler med mera. Ljudet i Harman Kardon stereon är riktigt bra.
Styrkor och svagheter
Styrkor
- Sommarkänslan!
- Körkänslan
- Ergonomin
- Livsnjutarbil!
Svagheter
- Bara plats för två
- Minimalt lastutrymme
- Användarvänligheten hos mediasystemet
Prisbild Mercedes SLC
Priset börjar på 420 000 kronor för en Mercedes SLC 200 på 184 hästkrafter och manuell växel. SLC 300 kostar från 495 00 kronor, AMG SLC-43 kostar från 624 000 kronor. Mercedes SLC 250 d är en dieselversion som börjar från 459 000 kronor. Givetvis får du räkna med att kosta på din bil en rejäl slant till på att även köpa en del tillval som du sannolikt kommer att vilja ha.
Hur kan det på en roadster ses som en svaghet att det bara finns två säten? Det är ju halva grejen med bilen!
Ja, Olof, du har helt klart en poäng där. Jag får försvara mig med att det är svårt att hitta svagheter hos denna bil 🙂