Test av Mercedes EQA 250, en jättebra elbil!
Mercedes EQA elbil är en mycket bekväm SUV med äkta Mercedes-känsla vilket är det snabbaste sättet som jag kan förklara vad jag tycker om Mercedes nya elbil. Mercedes EQA är minstingen i Mercedes elbilsprogram idag men är ändå inte en liten bil, EQA är rymligare än förväntat. Mercedes var inte först ut med elbilar utan tog istället god tid på sig och gjorde hemläxan väl. Nu lanserar Mercedes inte bara elbilar med god räckvidd utan även elbilar med bra tekniska lösningar och som laddas snabbare än flertalet andra elbilar. Vi har vid detta tillfälle testat Mercedes EQA och så här gick det!
Att köra
Mercedes EQA är pigg och har god motorrespons vilket är elbilarnas styrka då elmotorn levererar 100% kraft direkt från start när man trycker på gasen. Det finns några olika körprogram som är valbara under färd, ekonomisk, sport, komfort och individuell som man själv ställer in. Fjädringen är åt det mjukare hållet vilket gör bilen mer komfortabel och som passar denna bilmodell bra. Kör man lite tightare genom en snäva kurvor så gör sig batteriets vikt snabbt påmint och det krävs inte mycket för att få bilens chassi att kränga och däcken skrika. Elbilarna väger mer än vanliga bilar och vill man ha lite komfort också så är det bara acceptera att bilen är pigg rakt fram men i kurvor så är det tvärtom och inte alls sportigt. Men denna biltyp är ju inte heller framtagen för sportbilsörning i första hand så det är inget konstigt alls utan helhetsuppfattningen sett för hur man normalt kör denna biltyp är mycket bra. Prestandan hos Mercedes EQA är 0 till 100 km/h på 8,9 sekunder. Det finns en angiven toppfart på 160 km/h från tillverkaren. Både acceleration och toppfart är fullt tillräcklig för denna bilmodell som väger strax över 2 ton.
Komfort
Mercedes EQA är en bekväm bil att åka i, såklart det är ju en Merca! Chassit och bilens säten ger en bekväm färd. Modellen vi körde hade öppningsbart panoramaglastak som ger en ljus och skön känsla inuti bilen. Vid stark sol finns ett skydd som man drar för så man slipper få solen i ögonen, detta sker elektriskt med en knapptryckning. När det gäller takhöjden finns det inget att klaga på och det finns gott om utrymme för långa personer. Känslan är i Mercedesklass när det kommer till komfort och tystnad mot omgivningen så en heldagsutflykt med familjen blir en njutning, i allafall från bilens sida. Bakluckan öppnas genom att trycka in ovansidan av Mercedesmärket eller via bilnyckeln, det finns även handsfree öppning som extrautrustning.
En svaghet hos EQA är att Mercedes har placerat batteriet som driver bilen direkt under passagerarsätet vilket gör att avståndet mellan sätet och golvet blir väldigt kort. Detta leder till att en vuxen person inte har lika gott om benutrymme nedåt och benens lår hamnar istället ovanför sätet vilket ger lite sämre komfort för långa personer. För barn och vuxna som är lite kortare än ca 160 cm så sitter man fortfarande normalt. Utrymmet i bagaget har även det försämrats jämfört med GLA modellen med förbränningsmotor på grund av batteriet, batteriet måste planceras någonstans helt enkelt. Men det finns fortfarande tillräckligt utrymme för storhandling och bagage för längre resor. Bortsett från detta så upplevs EQA som en rymlig bil, speciellt för att vara Mercedes minsta elbilsmodell i utbudet som idag består av fem bilmodeller.
Räckvidd och Laddning
Batterikapaciteten är på 66,6 kWh och räcker till att köra ca 40-42 mil enligt Mercedes. Under testet så gjorde vi inget långfärdstest på 40 mil men det blev en dagsutflykt på omkring 25 mil. Sträckan som vi körde var framförallt på landsväg och motorväg. Hastigheten på motorväg låg på runt 120 km/h vilket är ofördelaktigt för en elbil då det ger en högre förbrukning på grund av luftmotståndet. Bilen laddades upp dagen innan med en snabbladdare på 50kW till 99%. Något som skiljer Mercedes från några några av de tidigare elbilsmodellerna vi testat är att den laddar konstant med ca 48kW fram till ca 95% varpå den vid 96-97% ligger på ca 42kW. Vår förväntan var inte att den skulle ta emot så pass mycket effekt så länge och ända upp till de sista procenten av batterikapaciteten. Mercedes själva säger att man ska kunna ladda 10% till 80% på 30 minuter med en 100kWs laddare. Med tillgång till den typen av batteriladdare så kan man snart göra road-trips i Europa utan att behöva tänka på att det ska uppstå långa timtalsstopp för laddning.
Instrumentering
För de som idag kör en modern Mercedes så kommer EQA inte vara främmande utan Mercedes intrumentering som kallas för MBUX ser i stort sett likadant ut förutom att det har ytterligare en meny med information om EQ eldrift. I EQ informationen kan man b.la. se laddningsstatus och ställa in hur man vill att laddning ska ske. Mercedes EQA har en inbyggd instruktionsbok i systemet och här kan man till och med se en instruktionsvideo om hur man kopplar in laddningskabeln samt vad de olika färgerna på laddningen betyder.
Kupén känns igen från Mercedes och likt de andra modellerna så tummas det inte på kvalité. Här finns en lång widescreen skärm innehållande två stycken 10,25” skärmar (extrautrustning). Ena skärmen, den bakom ratten har hastighetsmätare, klocka och diverse annan information med fokus på föraren. Här kan man även se navigering och på så sätt behöver man inte hålla koll på den andra skärmen som är riktad mer till mitten av bilen. EQA Modellen vi hade var utrustad med ”live traffic information” som hjälper till med rutter och varnar om det är faror eller vägbyggen längre fram. Bilen hade även systemet ”MBUX Augmented Reality” for Navigation som samarbetar med en kamera framtill på bilen. Detta fungerar genom att kameran visar livevideo framåt och kombinerar detta med digital navigationsgrafik som hjålper till att visa trafiken i realtid och hur man skulle köra i rondeller, korsningar, på och avfarter vilket underlättar körningen ytterligare. Navigeringen i Mercedes är bra och man får en bra beskrivning i god tid inför att man man ska göra olika manövrar. Kör man på okända väger så hjälper systemet till att guida så man kommer rätt på ett bättre sätt än många andra navigationssystem.
Pris och modeller
Modellen EQA finns att välja i effektnivåerna EQA 250 (190 hk), EQA 300 4MATIC (228 hk) och EQA 350 4MATIC (292 hk). 4MATIC innebär att bilmodellen är 4-hjuldriven. Motorn sitter i första hand på framaxeln och de fyrhjulsdrivna 4MATIC versionerna har sen en kompletterade elmotor på bakaxeln. För att få en optimerad körning så fördelas kraften mellan motorerna genom att kraftflödet läses av och regleras ca 100 gånger per sekund.
Priset för Mercedes EQA 250 börjar från 524 900 kr och sen tillkommer kostnad för extrautrustning som man eventuellt väljer till. I sin klass håller Mercedes ett konkurrenskraftigt pris vilket gör att EQA är en attraktiv bil om man sneglar att köpa en elbil i premiumklassen. Just nu finns Mercedes EQA i edition 1 utförande och då får man en mängd extra tillbehör samt en snygg AMG styling med 20” fälgar. Mercedes skickar även med en portabel laddare för 230V uttag. Har man inte hunnit installera en laddningsstolpe, är vid fritidshuset på landet, hälsar på en släkting eller vän så finns det fortfarande möjlighet till laddning om än en långsam sådan. Fast ska man ändå stå parkerad en längre stund så går det ju bra, eller så kanske man får tillräckligt med energi för att ta sig till närmsta snabbladdningsstation. En trygghet att alltid ha med i bilen helt enkelt.