Test Mercedes E-klass 220d kombi
Mercedes E-klass kombi är bilarnas bil i ett kombälskande Sverige. Mercedes E-klass erbjuder allt man kan önska till dig som är ute efter en stor, rymlig och bekväm kombibil. Du åker med högsta komfort och får med dig i stort sett allt du behöver i det näst intill gigantiska lastutrymme som Mercedes E-klass kombi erbjuder. E-klass kombi är svårslagen speciellt för dig som vill ha en klassisk familjebil som klarar alla vardagliga situationer med glans.
Tips: Följ även BytaBil.net på facebook.
Testbil: Mercedes E220d, 170 hk (Diesel med automat), bakhjulsdriven, 0-100 km/h 7,3 sekunder. Grundpris 389 900 kr
Att köra
Mercedes E220d kombi är inte en sportbil även om den har en sportig design. E220d är istället mer en riktig komfortglidare med lite sportig karaktär så länge bilen inte pressas allt för hårt. Motorn har ett bra bottendrag och kraften kommer nästan direkt vid gaspådrag. Längre accelerationer känns inte så jättespännande men Mercedes E220d har ändå specifikationen 0-100 km/h på 7,3 sekunder vilket inte alls är illa. Väl uppe i motorvägsfart så ligger E-klassen fint på vägen och det finns fortfarande lite kraft kvar hos E220d. Jag tycker motorversionen E 220d med sina 170 hästkrafter passar denna bil utmärkt. Fjädringen är åt det mjukare hållet samtidigt som väghållningen i alla normala situationer är jättebra. När jag pressar pressar bilen lite hårdare i en snäv kurva så uppstår viss gungning när bilen ska rätas upp. Jag provar också att köra en manöver med två korta svängar och pressar bilen extra hårt vilket gör att den kortvarigt rör sig något okontrollerat innan chassit återigen stabiliserar sig och fortsätter i färdriktningen. Mercedes E-klass är i slutändan en bil som mår bästa av att framföras på ett lugnt och komfortabelt sätt och det är just då som Mercedes E-klass blir en riktigt svårslagen bil!
Något att tänka på som bilköpare i Sverige är att Mercedes E-klass i grundutförande är bakhjulsdriven. Detta är inte alltid den bästa kombinationen när det kommer till den svenska vintern. Antispinnsystemen gör dock ett gott arbete och håller bilen stabil när det är halt ute men vissa snösituationer brukar inte bakhjulsdrivna bilar klara av så bra, välj därför om möjligt istället den fyrhjulsdrivna versionen kallad 4Matic.
Komfort
Förarkomforten är utmärkt, stolen är skön och armstöden finns där de ska. Fjädringen går mjukt och fint även över större ojämnheter. Bullernivån i bilen är lägre än genomsnitten men ändå inte lägst, detta beror troligen en hel del på de sportiga däcken som testbilen är försedd med. Extra stora fälgar med lågprofilsdäck må se snyggt ut men välj bort detta om du vill ha din E-klass så tyst och komfortabel som möjligt.
Praktiskt nyttjande
Mercedes E-klass som kombi är så klart en mycket praktisk bil. Lastutrymmet är enormt generöst och det finns bra med plats för småförvaring i bilen. Baksätet har inte det mest rymligaste benutrymmet men det ändå gott till. Baksätet lågt placerat och knäna trycks gärna upp något, speciellt för längre personer.
Automatisk belysning: Denna funktion är väl värd extra uppmärksamhet. Jag tar mig en bit utanför Stockholms tätort och så fort den vanliga vägbelysningen upphör slås helljuset på helt automatiskt utan att jag rör ett endaste finger. Sen följer belysningen vägen fint både i höjdled och sidled. När mötande bilar dyker upp så viks belysningen snyggt ner och när bilen passerat så fälls belysningen upp igen. Reflekterande vägskyltar ignoreras utan problem. Den automatiska helljushanteringen fungerar fantastiskt bra och jag rör aldrig något belysningsreglage under hela min färd.
Mediasystem
Medisystemet och instrumenteringen har snygg grafik men kunde ibland varit mer användarvänlig, speciellt avseende bilens grundinställningar. Men å andra sidan så gör man inte detta så ofta och tar man sig bara lite tid så ordnar det sig. De vardagliga funktionerna är lätthanterliga vilket är det viktigaste.
En annorlunda egenskap som Mercedes har är att automatväxeln sköts via en rattspak på höger sida om ratten som sitter exakt där de flesta andra bilar har spaken som styr vindrutetorkarbladen. Hos Mercedes styrs istället vindrutetorkarna via blinkersspaken på vänster sida om ratten. Detta kräver lite tillvänjning för den ovane men efter ett tag så blir man även van vid detta.
Stereo: Testbilen hade standardstereon vilken är bättre än genomsnittet, till och med lika bra som vissa andra märken tar extra betalt för. Det finns dock ännu bättre stereosystem att köpa till E-klass för den riktigt kräsne, i annat fall så duger denna mer utmärkt.
Styrkor och svagheter
Styrkor
- Komfortabel
- Praktisk
- Rymlig
- Automatisk belysning som fungerar perfekt
- Snygg design för en kombibil
Svagheter
- Bakhjulsdrift (Välj 4Matic fyrhjulsdrift om möjligt)
- Menyhanteringen skulle kunna vara mer användarvänlig
Prisbild
Utgångspris för några versioner av Mercedes E-klass i kombiutförande:
- E 200 184 hk (Bensin) 390 900 kr
- E 250 211 hk (Bensin) 430 900 kr
- E 63 s 585 hk (Bensin, V8) 1 172 900 kr
- E 200 BlueTec 136 hk (Diesel) 386 900 kr
- E 220 BlueTec 170 hk (Diesel ) 396 900 kr
Fler motoralternativ finns
Genom att följa BytaBil.net på Facebook får du information om de senaste biltesterna samt får ta del av speciellt utvalda och personligare inslag, här hittar du oss
Uppdaterat: Läs vår test av nya E-klass 2018 här
Det är synd att du inte längre kan beställa en E-klass efter egna specifikationer. Orderböckerna är stängda sedan en tid tillbaka ( ny kombimodell i september). Detta gör att du endast kan köpa de modeller som finns i bilhallarna och de är tyvärr sportutrustade allihop. De har avantgarde paket med sportstolar,sportchassi,fälgar 18-20″ och i övrigt utan navi och annan utrustning. Dessa bilar är INTE komfortabla. Synd på en annars fin bil men jag ser åt ett annat håll då jag föredrar komfort före sport.
Tack för din kommentar Tor-Björn, ja det är synd att begränsningen är så snäv just nu. Jag håller också med dig att det är klokt att denna bil ska ha huvudvikt åt komfort och inte sport, gissar dock att utseende säljer 🙂