Testad: Mazda MX5, billig cabriolet för härliga dagar!
Mazda MX-5 Miata modellen har nu funnits i hela 30 år på marknaden. För att fira detta släpper Mazda en jubileumsutgåva av Mazda MX-5 i en numrerad utgåva på totalt 3000 bilar varav 30-50 kommer till Sverige. Vill du ha den, passa på innan den är slut! Vi har testat jubileumsutgåva av Mazda MX5, läs om hur klassiska MX-5 är att köra och vad som är unikt för denna utgåva!
Testbilen: Mazda MX-5 2.0. 2 liters bensinmotor på 184 hk. Bakhjulsdrift. 0-100 km/h: 6,5 sekunder. 155 gr/km co2 WLTP. Förbrukning: 0,69 l/mil
Att köra Mazda MX-5 Miata
Ja, många kallar fortfarande denna bil för Miata även om namnet försvunnit officiellt. Denna bil är riktigt härlig att köra och även om jag testar den starkare motorn så är inte hästkrafterna det viktiga hos denna bil. Bilens kraft är jämt fördelat över varvtalen då motorn saknar turbo. Därav trivs bilen med att varvas upp i höga varvtal och långa accelerationer. Eftersom bilen är så liten så upplevs den riktigt pigg och alert, jag saknar absolut inte något avseende prestanda! 0-100 km/h går ju på 6,5 sekunder så 184 hästarsversionen är snabbare än de flesta bilar.
Maxda MX-5 är välkänd för sin goda körkänsla och jag kan inte annat än att hålla med. Bilen har riktigt tight vändradie och tar kurvor med galans! Den kvicka, direkta och smidiga styrningen är en stor del av bilens styrka. Vägkänslan i ratten kan knappast bli bättre! Bilen är mycket låg vilket gör att den upplevda hastigheten blir mycket högre än vad den oftast faktiskt är. Ja, man kan köra lagligt och ändå vara nöjd och uppleva sportig känsla! Växelspaken är mycket kort och supertight i sportig anda, ingen sladdrig växellåda här inte, riktigt bra! MX-5 trivs bäst i hastigheter upp till 90 km/h vilket gör landsvägskörningen till en dröm. Avgassystemet har ett diskret ljud utan extra fräs. De som vill höras och synas kan bli besvikna, andra gillar detta bättre.
Nedcabbad
Mazda MX-5 ska helt klart köras med öppet tak så mycket det går. Här märks det att Mazda har dragit nytta av all erfarenhet de fått efter alla de 30 åren. Tygtaket fälls förvisso manuellt fortfarande, men det görs på mindre än 10 sekunder. Dra i ett handtag, fäll bak och tryck till. Denna manöver kan göras sittandes i bilen, men inte samtidigt som man kör. RF modellens tak är automatiserat. Luftutblåsen kan riktas mot händer och kropp. Receptet för att köra nedcabbat även när det är svalt ute är värme, och då är det viktigt att detta funkar bra. Reglagen för detta sett i cabb-syn är i topp! Fläktreglagen består av tre stora lättåtkomliga rattar, superenkla att hantera. Det är nämligen så att manuell reglering är ofta att föredra vid öppen körning. Det är busenkelt att koppla ur automatiken och reglera manuellt i MX-5!
Mellan stolarna så sitter det en mindre luftavvisare. Det blir ändå en viss mindre turbulens i bilen mellan framstolarna vid högre hastigheter som kan rufsa till håret lite, utöver detta så är det ändå i sin helhet lugnt inne i kupén. På landsvägen så föredrar jag att ha rutorna nere för maximal öppen känsla, på motorvägen föredrar jag att köra med sidorutorna uppe för minskat vägbuller. Jag kör in i ett plötsligt regn på motorvägen men detta är inte något problem. Hastigheten är 110 km/h och inte en enda droppe kommer in i kupén när jag kör, jag till och med struntar i att åka av vid den nästkommande avfarten. Hastigheten sjunker ner till 90 km/h och det går fortfarande okej men regnet börjar falla allt snabbare och än mer intensivare vilket får trafiken att börja tätna och jag tar till slut nästa avfart och stannar för att fälla upp taket, inte en enda regndroppe har kommit in i bilen förutom de få som hinner falla när jag stannar till för takfällningen.
Komfort
Bilens fjädring är åt det hårdare hållet vilket gör den stötig i vissa situationer. Jag sitter mycket bra i förarstolen och kupén är fungerar okej för mig som inte är så lång. På passagerarsidan är det ännu mer begränsat benutrymme. En av de större svagheterna hos bilen är bullernivån inne i kupén. Nedcabbat är alla bilar lika bullriga. Fast med taket på så är Mazda MX-5 klart mer bullrig än genomsnittsbilen idag.
Det finns okej utrymme för småförvaring inklusive ett låsbart fack. Mugghållare finns men har placeras åt ryggsidan till mellan framstolarna vilket gör den svåråtkomlig för föraren vid körning. Passageraren kan välja mellan att ha sin mugghållare bredvid förarens eller flytta den till en lättåtkomlig plats på vänster sida ovanför benutrymmet, en bra kompromisslösning. Ja, föraren når ju dessutom denna mugghållare också vilket är att föredra om man kör ensam.
Instrumenteringen är klassisk analog med visare utan krusiduller. I extra sportig anda så är varvräknaren placerad i mitten och det största visningsinstrumentet, kanske inte riktigt nödvändigt då jag tror majoriteten av köparna ändå kör sin MX-5 mer vardagligt. En färddator finns som visar alla vanliga data inklusive beräknad körsträcka till tom tank. Det som saknas är möjlighet till digital hastighetsmätare med siffror. Hur som helst så är förarinstruenteringen mycket tydlig och enkel att ta till sig.
Bose stereon har ett bra tryck även om det finns ännu bättre bilstereos för ännu dyrare pengar hos andra bilmärken. Hur som helst så har jag haft toppenväder och kört med öppet tak under hela min testperiod så jag har i princip inte nyttjat stereon alls. Jag föredrar att uppleva den öppna känslan även ljudmässigt trots att det är relativt bullrigt att åka i öppen cab så fort farten ökar lite.
Lastutrymmet är inte så jättestort, men har någon egentligen förväntat sig det från denna bil? Så i positiv syn så är bakluckan riktigt bra och praktisk för vardagsbruket och mathandlingen. Bakluckan öppnas smidigt och det är lätt att ställa ner och ta upp saker, bättre än hos både Mini och WV Bettle cabriolet, dessa har dock baksäte som ger plats för två till vilket Mazda saknar helt. Alltid prioriteringar hos småbilar, än mer hos cabbar!
Pris Mazda MX-5
1,5 liter: 132 hk, 246 400 kr
2,0 liter: 184 hk. 266 000 kr (Har bose stereo och automatiskt helljus)
Det mesta är standard. den aternativa mörkbruna skinnklädseln kan vara ett intressant alternativ men utöver färg så är det inte så mycket att välja extra utöver backkamera för den som verkligen behöver. Sportpaket med annan fjädring och recarostolar finns för dryga 16 000 kronor (Standard i jubileumsutgåvan) En hel del designdetaljer som eftermonteras finns för dig som absolut vill spendera mera.
Långa personer göra sig icke besvär
Är du lång, typ över 2 meter? Då bör du prova bilen först och sannolikt avstår du från köp. Jag har låtit en kollega på drygt 2 meter provköra bilen vilket medgav kraftiga begränsningar. Kupen är trång och framrutan låg. Vår testperson hade ratten mellan knäna. Överkanten på framrutan hamnade mitt i sikten vilket innebar att valet stod mellan att sträcka sig upp och titta ovanför framrutan eller krypa ihop rejält med nacken och lätt framböj för att kunna titta ut normalt. Ja, denna bil är fantastisk för många men inte för alla.
Om 30 års jubileumsutgåvan
- Alla bilar är likadana förutom att du kan få den med klassiskt tygcabriolet eller i RF modell med öppningsbart plåttak.
- Orange lack med svart tak (Ja, alla jubileumsbilar har samma färg), svarta backspeglar
- Varje bil är numrerad unikt mellan 1-3000, ses på en dekal på ena sidan av bilen
- Specialfälg som är märkt med 30 års jubileumstext
- Recaro stolar med alacantaraläder med orange sömmar
- Bilstein stötdämpare
- Orange bromsok fram och bak
- Carplay och Android auto
Utöver detta så är bilen utrustad som vanliga 2.0 versionen inklusive adaptivt helljus och Bose stereo.
Standardutrustning för samtliga Mzda MX-5 modeller är bland annat:
- Parkeringssensorer bak
- Autobroms med fotgängardetektering och dödavinkelvarning
- Skinnklädsel
- Navigation
- Klimatanläggning
Mazda MX-5 är bra utrustad redan från start.
Styrkor och svagheter
Styrkor
- Cabbarnas cab, cabriolet-upplevelsen är i topp!
- Priset
- Körkänslan
- Växelspaken
- Bra baklucka för vardagsshopping
Svagheter
- Bullrig i kupen när taket är på
- Trång för långa personer
- Dålig bakåtsikt när taket är på
- Svår att stiga i och ur
- Begränsat lastutrymme för IKEA shoppare, hemkörning får det bli istället.