Dacia Jogger finns nu äntligen med hybridmotor! Denna hybridbil ger Dacia Jogger mer motorkraft, automatväxel, lägre bränsleförbrukning och lägre utsläpp. Dacia Jogger hybrid är ett bättre miljöval än bensinversionen som tidigare varit det enda alternativet. Det finns inte så många bilar idag som har möjlighet till att transportera 7 personer och än mindre alternativ finns det i den lägre prisklassen. Dacia Jogger Hybrid kostar lite mer i inköp men man får också lite mer för pengarna, så hur står sig då Dacia Jogger i hybridversion? Vi har testat!
Nya Dacia Jogger hybrid jämfört med Dacia Jogger bensin
De största skillnaderna mellan bensin och hybridvarianten är motorprestanda, växellåda samt utsläppsvärden.
Hybridversionen är av klassisk hybridtyp och inte en plugin-hybrid. Dacia Jogger hybrid laddas därmed inte med sladd via el-uttag utan denna hybrid laddas främst under körning genom återvinning av negativa förlustkrafter som exemeplvis uppstår vid inbromsning. Dacia Jogger hybrid kommer i 7-sitsigt utförande som standard. Den billigare bensinvarianten finns även i ett enklare 5-sitsigt utförande.
Baspriser:
- Hybrid: 1.6 liters turbomotor, 140 hk sammanlagt. Automatväxel. 7 sitsig. Bränsleförbrukning: 0,49 l / mil. Utsläpp: 110 Co2 g/km. Pris 337 000 kr
- Bensin TCe 110:1-liters 3-cylindrig turbomotor, 110 hk. Manuell växellåda. 7 sitsig. Bränsleförbrukning: 0,57 l/mil. Utsläpp: 129 Co2 g/km Pris 257 000 kr
- Bensin TCe 110:1-liters 3-cylindrig turbomotor, 110 hk. Manuell växellåda. 5 sitsig. Bränsleförbrukning: 0,56 l/mil. Utsläpp: 127 Co2 g/km Pris 225 000 kr
Årsskatt de 3 första åren:
- Hybrid 4105 kr/år (Därefter 360 kr/år)
- Bensin 7 sitsig 6238 kr/år (Därefter 756 kr/år)
- Bensin 5 sitsig 5974 kr/år (Därefter 712 kr/år)
Hur står sig Dacia Jogger hybrid i konkurrensen?
Dacia Joggers Hybrid största konkurrent är troligen sig själv fast i bensinversion. Ser man endast till bränsleförbrukning och ekonomi är det svårt att motivera ett köp av hybridversionen då prisskillnaden är 80.000 kr. Men för detta får du en 30 hk starkare motor, automatväxel och ett renare miljösamvete vilket inte ska föraktas. Du får alltså en hel del för mellanskillnaden, frågan är om det räcker för Dacias kunder? Hybridversionen har lägre bränsleförfrukning men inte så jättemycket. Om man istället ställer Dacia Jogger Hybrid mot konkurrenter från andra bilmärken så blir situationen helt annorlunda. Dacia Jogger Hybrid med plats för 7 personer är då ett mer prisvärt alternativ till 7-sitsiga bilmodeller från andra biltillverkare.
Dacias styrka och marknadsföring bygger på att de tillhör lågprisklassen, Dacia erbjuder billiga samt prisvärda bilar och det är vad deras kunder efterfrågar i första hand. En viss standard krävs dock ändå av en modern bil som köps helt ny. Dacia har lyckats mycket bra med att hålla balansen mella nästan ny teknik samtidigt som bilarna ligger kvar i den lägsta prisklassen. Resultatet är att Dacias bilar både är billiga och ofta har nyare teknik än begagnade bilar som bara är några år gamla.
Körkänsla hos Dacia Jogger Hybrid
Bilen startas alltid i eldriftsläget vilket gör Jogger hybrid väldigt tyst och när man kör laddas batteriet av bensinmotorn i kombination med kraftåtervinning. Vid körning varierar driften mellan kraft från elmotorn, bensinmotorn eller med kombinationsdrift. På samma sätt sker laddningen av batteriet när det behövs. Under vår provkörning fungerade detta väldigt bra och på de sträckor som hade mycket start och stopp användes främst elmotorn.
Att köra Jogger Hybrid på landsväg, motorväg eller i stan går riktigt bra. Hybridsystemet höjer körkänslan då samspelet mellan bensinmotorn och elmotorn fungerar mycket bra. Batteridriften hjälper till att kapa ljudtopparna som brukar uppstå från bensinmotorer när man accelererar. Färden på lågfartsvägar blir riktigt skön när bilen är nästan tyst likt en elbil. På landsväg och motorväg jobbar motorerna ihop och alternerar kraft och laddning när det gör mest nytta. Vid inbromsning laddas batteriet starkare varför hybriddriften ofta är extra bra i stadstrafik. Hybriddriften ger en kvickare respons från motorn jämte den vanliga bensinversionen, dels i och med att elmotorn har snabbare respons från start och dels med de extra 30 hästkrafterna som elmotorn tillför. Parkering i små garage går bättre än förväntat då bilen är ganska smal och kort för att vara en 7-sitsig bil. Kör man på grusväg med mycket rullgrus så vibrerar det väldigt mycket mot andra bilar vi provat. Men körning på grusvägar är ändå en liten del av hur en bil normalt körs så det känns inte speciellt viktigt. Dacia Jogger Hybrid är genomgående en pigg och trevlig bil att köra i vardagliga situationer.
Teknik och interiör
Interiören är väldigt tilltalande där många detaljer är genomtänka tillsammans med materialvalet. Det är tyg där det passar och plast där det är bra att ha plast. Så även om bilen är i lågprissegmentet får man inte den känslan. Headset till telefonen låter okej men inte så mycket mer och det funkar att köra motorväg och prata i handsfree systemet. Mediasystemet har stöd för både Android Auto och Apple Carplay med telefonspegling. Bredvid 8” pekskärmen finns en mobilhållare så man kan välja att knappa på telefonen istället om man vill det. Mediasystemet upplevs dock ganska segt att navigera i. Det finns ytterligare några delar som ger lite lågpriskänsla som när man öppnar dörrarna så är det lite motstånd på fel ställe som inte riktigt ska vara där, det känns som en billigare lösning. När man sätter sig i bilen så sitter man högt och bra ergonomiskt men stolen är inte fullt ut i det skönaste laget. Svagheterna är i sin helhet ganska små och känns acceptabla, vi förväntar oss faktiskt detta då det är viktigare att prisbilden hålls nere.
Bilen är väldigt praktisk och man kan enkelt fälla en del eller hela baksätet. Vill man ha ytterligare plats så går även båda baksätena snabbt att tas bort på under minuten. De praktiska och generösa utrymmena sett till bilklassen är den delen där Dacia Jogger återbetalar sig mest och ger väldigt mycket bil för pengarna.
Den digitala instrumentpanelen är snygg, modern och visar allt från hastighet till laddning av batteriet. Dacia Jogger kan även fås med keyless funktion som gör att startnyckeln kan ligga i fickan och bilen låser upp sig när man närmar sig dörrarna.
Säkerhet
När det kommer till säkerhet så får man dela upp detta i två delar, den mekaniska krocksäkerheten och den tekniska. Dacia Jogger har bara fått 1 stjärna i krocktestet hos EuroNCAP. En stor anledning till det låga betyget är att man ställer mycket högra krav på att bilarna har den senaste tekniken avseende automatiska säkerhetssystem som standard. Dacia Jogger har inte detta fullt ut men bilen har ändå autobroms och flertalet ytterligare automatiska säkerhetssystem. Man behöver inte gå många år bakåt i tiden för att hitta bilar från finare märken som har sämre automatiska säkerhetssystem. Vill du ha mer information kring detta så finns resultatet från EuroNCAP här
Slutsats
Dacia Jogger Hybrid är en prisvärd 7-sitsig automatväxlad bil som bidrar till lägre utsläpp. Med hybridmotorn får du automatväxel, en starkare motor, piggare motorrespons, lägre bränsleförbrukning och mindre utsläpp jämfört mot den enklare bensinversionen utan hybriddrift. Det är priset, enkelheten och mycket bil för pengarna som lockar Dacias köpare i första hand. Detta levererar Dacia Jogger oavsett vilket motoralternativ du väljer! Du kan få mer fakta om Jogger Hybrid hos Dacia.
Vi har även tidigare testat Dacia Jogger Tce 110 hk bensin, läs denna biltest här
Föregångaren
Föregångaren till Dacia Jogger hette Lodgy och jämfört med den är det som natt och dag. Körkänslan, designen och tekniken skiljer rejält. Här är det inte bara ett litet ansiktslyft som gjorts, det är enormt! Den testade vi också när den var ny på marknaden.
Bonus
Något som är lite kul är att Dacia har utvecklat ett komplett campingsystem som en extrautrustning till vissa av sina bilar där bl.a. Jogger ingår. Med detta campingssystem får man en säng som ansluts till bakre delen av bilen samt mörkläggningsgardiner till alla rutor. Sovplatsen installeras genom att plocka bort de två bakre sätena och när man vill fälla ut sängen viker man ihop andra radens säten och fäller fram framsätena. Sängen ska enligt uppgift vara 130×190 cm och ha ett förvaringsutrymme under på hela 220 liter. Till detta finns även ett tält, som ansluts till bilens bakdel,
att köpa till för att få den där riktiga campingkänslan. Med tältets separata sovutrymme och sängplatsen i bilen finns det gott om utrymme för hela familjen att övernatta. När detta campingkit kommer till Sverige är inte klart i skrivande stund.