Jag har nu provkört Dacia Duster i drygt 40 mil. Testkörningen har skett i stadstrafik, på motorväg och på is.
Dacia Duster är en enkelt utrustad bil. Det är också just det som är hela tanken med bilen, att välja bort lyx för att istället pressa ner priset. Vad skiljer sig då denna bil från andra bilar? Jo, först och främst är den extremt lätt utrustad i sitt grundutförande, det är inte mycket mer än kaross, motor, ratt och säten. Köper man till paketet Lauréate så hamnar man ungefär på samma utrustningsnivå som basnivån för vanliga bilar. Utöver detta så finns det inte så mycket mer som kan köpas till. Manuell AC finns i Lauréate paketet medans automatisk AC inte alls kan köpas till Duster.
Sammanfattat:
Att köra bilen var riktigt kul! Bilen jag kört hade en 1,5 dCi dieselmotor på 109 hk som i stadstrafik var betydligt piggare än jag räknat med. På motorvägen går den också bra även om kraftresurserna blir något begränsade. Kupébullret är högre än i normalbilen. Den höga markfriagången gör att man har framkomlighet där vanliga bilar inte kan köra. Fyrhjulsdriften ger bra fäste på is och ojämna underlag. Den fyrhjulsdrivna versionen är speciellt uppskattad i som billig dragbil för husvagnar med mera.
När det väl var dags att lämna tillbaka Dustern så kunde jag konstatera att man får väldigt mycket bil för pengarna. Det bästa med bilen har varit att man enkelt kan köra i princip överallt. Duster bjuder in till offroadkörning, gropar och ojämnheter är inget problem. Att fickparkera en Duster med fyrhjulsdrift i stan på när gatorna trånga, snöiga och isiga, ja det var ingen skillnad mot att parkera en vanlig sommardag. Av just denna anledning ville jag inte lämna tillbaka Dustern.
Fakta:
Dacia Duster ingår i Renault koncernen och har motorer från Renault och drivlina från Nissan. Detta säkerställer att tillgången till verkstäder och reservdelar är god. Rostskyddsbetyget är i toppklass medan krocktestbetyget är medel. Rostskyddsbetyget är 4 av 5, kontrollerat av rostskyddsmetoder. Krocktestbetyget är 3 av 5, testat av EuroNCAP. Dacia har efter anmärkning från EuroNCAP valt att införa både bältespåminnare och antisladdsystem som standard.
Läs hela testet om Dacia Duster:
Vill du veta mera om bilens funktioner, utrymmen, förvaring, barn i bilen, huvudhöjd i baksätet m.m. så läs hela min slutrapport om bilen hos facit.com (Facit är numera nedlagt och informationen borttagen)
Tajba grabbar trevliga omdömen helt godkänt jämförelser trevliga också, men när det kommer bilskribenter som har sitt yrke uttalar sig konstigt, då funderar man verkligen de är ju dom som ska vägleda oss till bilval. Ja ingen automat, klart att det
är en bekvämlig sak utan tvekan men bilen 6 växlar är fullt tillräckliga i motorvägs fart upp till 120 km på vissa ställen. Beträffande automatväxel så kommer det men inte till denna motor alltså Dacia Duster, det kommer på andra modeller först. Jag har en Duster 2015 4+4 diesel och är supernöjd med den hoppas någon läser i underr 2015 och komma med utlåtanden.
Kul läsning Jocke, som vanligt. Om du bara får ordning på särskrivningen också så blir det lättare att läsa 🙂
Angående den testade bilen så känns det för mig som att Dacia Duster är en slags modern variant av Renault 4, en genomgående superpraktisk bil med särpräglat utseende men samtidigt fullt kompetent att användas som laståsna vid behov. Det enda de behöver tillföra är möjligheten att slippa spaka själv. En SUV utan automatlåda?!
Jagharjusteratendelitexten, hoppas du är lite mer nöjd nu 😉
Många gnäller om att en SUV måste ha automatlåda det har jag hört från flera håll, så ja, jag tror också att de borde införa detta. Jag vet inte riktigt varför det är så att en SUV=automatlåda? Vet du det Björn?
Automatlådor tillför komfort och kontroll. Jag har kört manuella SUV:ar bl.a. en äldre Jeep. Det är inget vidare att spaka själv i en så stor bil. Jag kan förstå den som vill slira på kopplingen och som tycker det är mer äkta bilkörning att växla själv. Det är som att diska: En del har diskmaskin, andra gillar att skura själva.