Test Dacia Duster med automatväxel!
Dacia Duster har blivit en Svensk folkbil. Speciellt när man kommer en bit utanför storstan så är Duster en mycket vanligt inslag på landsvägarna. Nu har Dacia Duster dessutom kommit med automatväxellåda. Det är inte någon dålig automat utan detta är en pigg dubbelkopplingslåda från Renault som dock för närvarande inte kan kombineras med med fyrhjulsdrift.
Testbilen: Dacia Duster 1,5 dCi (Diesel) 110 hk, framhjulsdriven med automatväxellåda, backkamera, MediaNav m.m.
Att köra
Den nya automatväxellådan fungerar alldeles utmärkt. Speciellt direkt från start är Dacia Duster automat riktigt snabb, bilen reagerar blixtsnabbt och kraftfullt. Det är till och med så att man måste vara lite mjuk på foten för att Duster inte ska rycka för hårt vid start. Väl uppe i fart händer det inte så mycket mer och bilens kraft avtar för att övergå till att bli orkeslös. Men denna karaktär passar just denna biltyp utmärkt. Fjädringen är mjuk vilket gör Duster bekväm att färdas i, speciellt på gropiga ojämna vägar. Svagheten blir att Dacia Duster istället inte hanterar kurvtagning speciellt bra och kränger ganska mycket, det går inte alls att köra fort genom kurvor. Detta vet naturligtvis Dacia om och det finns till och med varningsskylt i bilen som uppmanar föraren att inte köra snabbt i kurvor. Tar man bilen för vad den är och accepterar att det är en bil som ska köras mjukt så kommer man bli nöjd då Dacia skapat en bil som faktiskt klarar av det som den ser ut att göra, terrängkörning. Bränsleförbrukningen har landat på straxt under 0,7 liter/mil vid vår testperiod som bestått en hel del av motorvägskörning vilket var något högre än vad vi väntat oss. Duster är en högre bil och luftmotståndet i kombination med motorvägskörning bidrar sannolikt till en något högre förbrukning. Detta är inget unikt för Dacia Duster och gäller naturligtvis alla bilar av denna biltyp.
Ergonomi är upp till var och en att bedömma vad som passar, för mig fungerar Dacia Duster bra och jag har kört långt utan problem. Det vi saknat är armstöd i mitten mellan framstolarna vilket ska finnas på tillbehörslistan för eftermontering.
Stadskörning: I stan funkar Duster utmärkt, du får en bra framförhållning och god sikt ut över framförvarande trafik. Duster kan numera fås med navigation, backradar och backkamera vilka fungerar bra.
Landsväg: På landsvägen går Dacia Duster mjukt och fint. Omkörning går bra så länge framförhållningen är god. Det finns inte speciellt mycket accelerationskraft kvar i hastigheter från 70 km/h och uppåt vilket man måste tänka på, att tänka på är också att inte svänga in och ut för tvärt vid omkörning då bilens fjädring är mjuk och bilen kan då upplevas ostabil. Bullernivån i bilen är i samma nivå som genomsnittet i bilarna idag. Tidigare var Duster bullrigare i kupén men det har Dacia förbättrat från version II som kom för några år sedan. Dieselmotorns ljud tränger inte heller igenom speciellt mycket. MediaNavi har även fartkameravarning. Denna börjar dock plinga med ett irriterande ljud och dessutom alldeles för tidigt. Fartkameravarnaren kan stängas av om man vill. Ljudnivån kan justeras men bara ihop med allt navigationsljud, alltså du kan inte ställa in ljudnivåskillnad mellan navigationsröst och fartkameravarnaren. Men exempelvis jämte stereon och navigationen kan ljudnivån regleras
Motorväg: Motorvägskörning med Dacia Duster går bra det med. Motorn har inte heller här mycket kraft kvar men det behövs inte mer. Bilen blir relativt ostadig vid 130 km/h och över 140 km/h kör man inte gärna. Bullernivån inne i bilen upplevs okej även vid motorvägskörning.
Generellt om Dacia Duster
Dacia Duster är en billig bil, det är hela grejen med Dacias bilar och varför de har blivit så populära. Så vad får du för pengarna? eller snarare vad får du inte för pengarna? Den senaste tekniken finns inte i Dacia bilar, digital förardisplay med färgskärm finns exempelvis inte. Du kan inte heller få hastighetsvisning med siffror. Färddator finns men är i samma stil som hos bilar för 15 år sedan, dvs du får uppgifterna med bara med enkel siffervisning och i en mindre display där du får bläddra för att se olika uppgifter. Alla uppgifter finns dock och du vänjer dig snabbt, information behöver inte alltid vara exklusivt presenterat. Utetemperaturen kan bara ses i färddatorn och enbart som en egen post vilket är en irriterande svaghet men bättre än ingen tempvisning alls. Avseende interiören så är allt enkelt och avskalat. Efter tre dagar har du blivit van och det är också då som du börjar uppskatta allt som denna bil faktiskt har att erbjuda, och till vilket pris dessutom!