Test Dacia Duster Extreme
Dacia Duster Extreme, så kallar Dacia denna nya lite robustare och outdoor-look version som sticker ut lite mer än sina föregående modeller. Extreme designen hos Dacia Duster är även ett brett incitament som sträcker sig över hela modellparken hos Dacia. Dacia Duster är en framgångssaga som verkligen satt Dacia på världskartan. Duster är en bil med mycket praktiska egenskaper som passar väldigt många och de fyrhjulsdrivna versionerna är mycket kompetenta i tuffare miljöer.
Extreme versionen involverar en del ansiktslyft med lite modernare touch så som backspeglar med kopparfärg, takrails, framskärmar, baklucka m.m. Hjulhusen har fått nya skydd och en ny design på hajfensantennan som sitter på taket. Alla dessa detaljer förhöjer helheten och tar Duster vidare in i dagens designstil. Vid ett tillfälle så parkerade vi bredvid en lite äldre Duster vilket visade att även om man kännder igen Dusters designform så är det samtidigt stor skillnad i detaljerna när man jämför dagens Duster mot en äldre sida vid sida. Speciellt den nya bredare och något kantigare fronten med Dacias nya logotyp ger ett modernt intryck.
Att köra
För att starta bilen räcker det med att nyckelkortet ligger i fickan. Här finns en väldigt smidig handsfree-funktion som gör att när man kommit några meter från bilen så låses dörrarna automatiskt, förutsatt att bilen är avstängd och parkerad, annars ges ett kort men intensivt ljud för att uppmärksamma att nyckelkortet lämnat bilen utan att bilen är avstängd på rätt sätt. Denna funktion har jag stor glädje av efter att storhandling och båda händerna fulla med matkassar så slipper jag ställa ner dem för att fiska upp bilnyckeln och låsa bilen. Bekvämt att bara ha nyckeln kvar i fickan och gå ifrån bilen.
Vi provkörde modellen Extreme med automatisk växellåda och framhjulsdrift vilket är till stor fördel när man som vi håller sig mest på motorväg, landsväg och stadskörning. Är man intresserad av att istället ta del av den fulla potentialen hos Dacia Duster ska man helt klart välja 4WD med manuell växellåda och där Duster påvisat sig vara en mycket kompetent bil för terrängkörning, läs mer om detta i den offroadtest vi gjort med en tidigare Dacia Duster version
Körkänslan hos Dacia Duster Extreme är riktigt bra. Fjädringen är bra avvägd och bilen går riktigt fint på vägen även vid lite mer gropig och sliten vägbana, precis som denna biltyp ska göra. Farthinder är inte heller det några större problem för denna kaross och har du aldrig kört en Duster så kan du förvänta dig en bättre körkänsla än du troligen förväntat dig. Ljudnivån inne i kupén när man kör på motorväg är imponerande låg vilket gör att man får en mer avkopplande resa. De första versionerna av Dacia Duster var mycket bullriga inne i kupén och speciellt på denna punkt har Dacia gjort stora förbättringar och märkbart fått ner buller och vibrationsniverna till en acceptabel nivå.
Teknik
Tekniken är i miniminivå sett i nivå med dagens nya bilar men utan att bilen känns omodern, det har hänt enormt mycket här hos alla nya bilar de senaste åren även Dacia inkluderade. Tekniknivån är på den nivå där förväntan ligger och precis rätt för Dacia, eller ja kanske faktiskt till och med bättre än många förväntat sig. Här är avvägningen bra av Dacia som valt det billigare spåret. De mest avancerade sensorerna, kamerasystemen och analyssystemen är en dyr historia om man ska ligga helt på topp. Sen är det fel att säga att det inte finns någon teknik för det finns ändå autobromssystem och dödavinkelvarnare samt backkamera som fungerar riktigt bra. Dacia Duster har faktiskt en hel del modern teknik som inte allt för gamla begagnade bilar saknar. Än en gång, jämför man tekniknivån hos den första Dacia Dustern jämte denna version så är det en enorm skillnad. Troligen finns det de som önskar att valmöjligheten fanns att kunna köpa en ännu enklare version till lägre pris, men när det kommer till säkerhetssystem så ska man inte hålla tillbaka för mycket.
Interiör
Interiören ger inte så mycket utrymme att klaga på då det är precis vad man förväntar sig. Det finns ett skjutbart armstöd och en del förvaringsutrymmen. Multimediapanelen har en pekskärm på 8” styr där man styr media, bilinställningar och GPS navigation, denna pekskärm är ett tillval som inte finns i alla versioner. Även denna skärm har en ny design och är snyggt integrerad i instrumentpanelen. Både Android Auto och Apples Carplay finns att tillgå och vi hade inga problem att koppla in oss till Carplay. För det inbyggda handsfree systemet till mobiltelefoner kan det skilja sig ganska mycket mellan de olika bilmärkena beroende på prisklass och här är vi återigen imponerade över hur Dacia steppat upp sig från tidigare Dusterversioner. Baksätet är skönt att sitta i och utrymmet är tillräckligt. Det finns iso-fix för montering av barnstol och laddningsmöjligheter med USB uttag för telefon och surfplatta vilket är en fördel om man har barn och ska åka lite längre. Dock finns det inte några av de mindre USB-C uttagen hos Duster ännu.
Motorerna
Drivmedelsvalet hos Duster är bensin eller diesel, utan hybridteknik. Motorkraft som finns att välja på för bensin är 90 hk och 150 hk medan diesel finns endast 115 hk som val och det är endast 2WD bensinmotor med 150 hk som finns att välja med automatisk växellåda. Dacia ingår i Renaultkoncernen som ligger långt fram inom eldrift så Dacias bilar kommer att bli allt mer eldrivna framöver, men ett tag till får vi nöja oss med de klassiska motorerna vilket också håller nere prisnivån hos Dacias bilar.
När vi öppnar upp bakluckan så ser vi ett bra och praktiskt lastutrymme och fäller man baksätet blir utrymmet ännu större vilket är bra om man ska åka på en expedition eller vill lasta in en tv apparat. Det märks att Dacia profilerar Duster till både friluftsmänniskor som gillar äventyr och praktiska bilar samt till stadsbor som vill ha en praktisk bil med bekvämt insteg. För friluftsmänniskan finns 4×4 som tillval och med detta så finns alla möjligheter till äventyr med bilens funktioner för att undvika att slira i branta och hala backar genom ”Hill Descent Control”. Vill man dessutom få bilen ännu mer inriktad mot naturen finns off-road paket som tillval där man får skyddsinfattningar för strålkastare, sidoskyddslister, stänkskydd och sidosteg. Dragvikten för Duster med dragkrok och manuell växellåda är 1500kg (4×4 version), Duster med automatlåda eller 2WD får dra 1200kg. Med en tjänstevikt på 1189 – 1439 beroende på modell och utrustning så får bilen dra väldigt mycket på ett vanligt B körkort vilket gör Dacia Duster attraktiv för både gårdsägare och biltransportörer. För att förstärka ytterligare off-road känslan har man till 4×4 modellen tillgång till kompass och höjdmätare vilket kan ses som en kul feature snarare än något som man använder till vardags i Sverige.
Ekonomi
Utgånspriset för Dacia Duster 2024 är 215 000 kronor, automatversion börjar från 270 000 kronor och Extremeversionen kostar från 287 000 kronor vilket då inkluderar 4×4 drift (4×4 drift kan fås från 265 000 kronor i något enklare Expression version). Den sammanlagda prisbilden sträcker sig från 215 000 kronor upp till 300 000 kronor. Det är ett ganska stort prisspann beroende på vilken version man väljer.
Utsläppsnivåerna för bensinversionerna: 140-153 Co2 gr/km, dieselversionen har 139 CO2 gr/km. Detta ger en årlig skatt på 7 700 kr – 9 400 kr under de tre första åren (Årlig skatt efter tre år: 998 kr – 1280 kr), dieselversion: 9 690 kr årligen de tre första åren och därefter hamnar årsskatten på 3100 kr.
Summerat
Dacia Duster har gjort en otrolig förbättringsresa jämte den första versionen. Prismässigt har priset också gått upp en hel del men Duster står sig fortfarande väl jämte liknande bilar i samma klass. Utöver den generella moderniseringen som Duster genomgått så är vi väldigt nöjda med hur Dacia verkligen satsat stort och lyckats med att få ned ljud och bullernivån inne i bilen. Om du funderar på att köpa en ny bil utan att betala en förmögenhet åk och provkör en Dacia!
Vill du se hur Dacia Duaster 2014 såg ut och vad vi upplevde då, läs vår äldre artikel om Dacia Duster version I