Test av Citroén Jumpy – Arbetsbil för proffs!
Citroén Jumpy är en praktisk skåpbil som är lagom stor för de flesta hantverkare. Jumpys storlek ligger perfekt mellan att vara en rymlig laståsna samtidigt som den kommer fram i många olika miljöer, speciellt utan takräcke. Med bra komfort och stark motor så kommer många att gilla denna bil.
Vad är viktigt hos en skåpbil som Citroén Jumpy, vad värderas högt hos snickarna? Vi har passat på att fråga ägaren till en byggfirma som svarar att de prioriterar bland annat följande:
- Bilen ska vara rymlig men ändå komma in i parkeringshus för att komma nära arbetsplatsen och därmed undviks beställning av specialtransporter med ökade kostnader.
- Bilen ska ha en stark motor som klarar av en fullastad bil och gärna släp också, detta är i längden dessutom bränslesnålare.
- Bilen ska ha en så komfortabel förarplats som möjligt.
- Det ska finnas möjlighet att ta med längre föremål som lister, rör och liknande genom en lucka in i förarhytten.
- Praktiska och lättanvända reglage.
Så hur står sig då Citroén Jumpy mot dessa krav? Jo den klarar sig alldeles utmärkt!
Citroen Jumpy är straxt under 2 meter hög vilket gör att utan takräcke så kommer Jumpy in i alla vanliga parkeringshus. Med taktäcke så kan det dock bli problem i vissa garage, det är därför som det är så viktigt att få in lister och liknande inne i bilen. Detta finns det möjlighet till i Citroén Jumpy som har en lucka vid golvet som leder in under passagerarstolen. Passagerarstolen kan även fällas upp så hela utrymmet in i kupén kan nyttjas. Detta är perfekt för smalare men längre lister och rör, i många fall räcker detta och takräcke behövs då inte.
Citroén Jumpy har flera motorer från 95 upp till 177 hästkrafter, den Jumpy vi provkör har en dieselmotor på 2 liter och 150 hästkrafter tillsammans med manuell växellåda. Denna motor är riktigt pigg och starkt och går fantastiskt bra när bilen är tom eller lätt lastad. Detta ger bra förutsättningar när bilen väl lastas vilket vi också testar och visst märks det att Jumpy nu inte längre är lika alert men ändå fortfarande helt okej. Detta ger ett kvitto på att det är värt att satsa på en lite starkare motor då det ofta behövs i slutändan.
Manuell växellåda är givetvis inte lika bekvämt som att köra med automatväxel, båda varianterna finns att tillgå hos Citroén Jumpy och i slutändan är det en smaksak och ett ekonomiskt val.
Manuell luftkonditionering är betydligt mer pyssligt än automatisk, men då det endast finns manuell att tillgå så är det bara att leva med.
Backsensorer är ett absolut måste då sikten direkt bakom bilen är lika med noll, en backkamera är ännu bättre och även detta finns att köpa extra till Citroén Jumpy.
Komfort
Förarplatsen är faktiskt riktigt bra. Vi har kört flera gånger en sträcka på runt 1h och 20 minuter och väl framme så känns man fortfarande fräsch och pigg i kroppen. Visst finns det personbilar som är bekvämare men även också sämre, den höga och upprätta körställningen gör att man sitter bra även vid långkörningar. Vänster armstöd hade dock kunnat fått vara placerat lite närmare förarstolen, till höger finns ett nedfällbart armstöd som funkar utmärkt. Bullernivån inne i bilen kunde ha varit lägre och en del vägbuller tränger igenom speciellt i högre farter. Mugghållare finns på instrumentbrädan, en på till vänster och en till höger. En liten detalj vi saknar är att i en sådan rymlig kupé som hos Jumpy så kunde man fått plats med infälld förvaring för solglasögon i taket vilket inte finns.
Passagerare i bilen
Det finns plats för tre personer i Citroén Jumpy men tre stora starka byggkarlar sitter dock trångt.
Instrumentering
Instrumenteringen är lättanvänd och tydlig. Head-up displayen har eget fysiskt reglage vilket är bra. Vi saknar dock belysning hos vissa reglage som volymratten till bilstereon som av någon oförklarlig anledning är oupplyst vid körning i mörker. I det stora hela är instrumenteringen lättanvänd med den stora pekskärmen inräknad.
Stereon är lättanvänd och kan styras smidigt via rattreglage. Ljudet är helt okej. Enda svagheten är att responsen vid låtbyte vid streamad media likt Spotify är lite seg. Dessutom återgår inte uppspelning av bluetoothmedia per automatik när man kommer tillbaka till bilen utan kräver några knapptryckningar på pekskärmen.
Vinterkörning
Vinterbruk är kanske Citroén Jumpys största svaghet. Värmen i stolarna kunde ha varit varmare och luftutblåset mot fötterna kunde vara effektivare. I slutändan väger dock fördelarna hos Citroén Jumpy över kraftfullt och Jumpy är ett bra köp för de som är ute efter denna typ av bil. Att ägaren till byggfirman som vi intervjuat har en äldre version av Citroén Jumpy som hittills gått över 11000 mil och är mycket nöjd med denna känns som ett kvitto på att detta är en bra bil.