Test BMW 228i Cabriolet – BMW 2-serie Coupé/Cabriolet 2015
BMW 2-serie Coupé samt BMW 2-serie Cabriolet tillhör de mindre bilmodellerna i BMW:s sortiment. Den testade BMW 228i cabriolet erbjuder bland det bästa billivet kan erbjuda till sommaren. Ja, det tar inte lång tid innan man blir förälskad i vad denna bil erbjuder, komfort, sport och sommarkänsla förpackat i ett snyggt fodral. BMW 228i cabriolet är en mycket svårslagen bil i sin storleksklass.
Testbilen: BMW 228i Cabriolet med bland annat M-paket (Innehållandes sportchassi och mycket mer). Motor: 4-cylindrig 2.0 liters bensinmotor med dubbelturbo på 245 hk. Växellåda: Manuell. 0-100 km/h på 6,1 s.
Att köra
BMW är hyllade av många för sin höga körglädje, även jag instämmer i att deras bilar ligger i topp avseende köregenskaper. BMW 228i med 245 hk är helt fantastisk att köra. Motorn är pigg och stark från stillastående ändå upp till motorvägsfart. Det finns alltid kraft kvar i motorn som reagerar blixtsnabbt vid gaspådrag oavsett hastighet. Väghållningen är fantastiskt bra, fjädringen är mer åt det sportigare och lite hårdare hållet men håller ändå en relativt komfortabel nivå vid passage över ojämnheter. Denna bil är en fröjd att köra med den manuella växellådan som känns tight och är ergonomiskt bra placerad i bilen. Kopplingen är tyngre än i vissa bilar och backen kan vara något svår att hitta i början men efter några dagar så är det inget man tänker på. Då motorn jobbar bra över varvtalen så blir BMW 228i lättkörd och man upplever inte samma behov att hela tiden växla upp och ner som i många av dagens superdownsizade minimotorer. För dig som vill ha en automat så finns det givetvis att få till BMW 2-serien. BMW:s automat är en av de bästa som finns, speciellt sportversionen.
Tycker du att det är för mycket fokus på sportighet hos BMW:s bilar? Du behöver ju inte en sportig bil och Sverige har ju begränsningar avseende hastighet samt att det är trångt i stadstrafiken. Även om du, liksom många BMW förare inte alls kör ”sportigt” så kommer du att uppskatta bilens köregenskaper i den normala vardagstrafiken. Att motorn är pigg på alla varvtal hjälper dig in i trafikerade rondeller och vid omkörningar på landsväg. Sportautomaten kan snabbt skiftas mellan komfort och sportigt körläge, komfortläget använder du 95% av tiden medans sportlägen snabbt och smidigt kopplas in när du står stilla vid ett vägskäl och snabbt behöver komma in på en högt trafikerad led.
För att få ännu bättre koll på hur BMW 228i upplevs att köra har jag låtit tre kollegor testköra den. Två av dem är BMW ägare själva sedan lång tid tillbaka. BMW bilarna de kör idag har både kraftfullare och svagare motorer än BMW 228i. Leendet kommer snabbt på läpparna vid testkörningen. ”Den går bra, riktigt bra” säger den ena, den andra säger ”Det är bra drag i motorn hela tiden, speciellt i låga varvtal”. Samtliga instämmer i att BMW 228i har en mycket bra körkänsla.
BMW 228i cabriolet
BMW 228i cabriolet har tygtak vilket ser snyggt ut och passar denna bil mycket bra. Taket fälls upp och ned genom att man trycker in en knapp. Taket kan manövreras i hastigheter upp till 30 km/h. Det går smidigt att fälla upp och ned taket även om jag ändå önskat att det gått något snabbare. Ett turbulensskydd kan monteras manuellt bakom framsätena, vilket rekommenderas. Med turbulensskydd och sidorutorna uppdragna kan bilen köras i 110 km/h utan att håret knappt rör på sig. Det går också att köra bilen när det bara är 13 grader ute och mulet. Ja för du har troligen en jacka på dig som motsvarar utomhusvädret och denna funkar lika bra i bilen också med taket nere. Fälls sidorutorna ner så fläktar det lite mer, speciellt i högre hastigheter. Med sidorutorna nerdragna så upplevs ljud, doft och omgivning ännu bättre. Tänk på att skydda huvudet när det är soligt ute för du blir snabbt het på ovansidan, något man inte heller tänker på är ökad risk för hudcancer vid stark solstrålning. Välj med fördel en hatt som sitter bra, men titta inte upp på flygplanen i hög hastighet bara…för då riskerar du att både hatt och bil flyger i diket.
Tas turbulensskyddet bort så kan BMW 228i cabriolet ha två passagerare bak, dessa får det dock snabbt blåsigt om huvudet om taket är nedfällt. Det måste vara bra varmt ute för att baksätespassagerarna ska njuta av en biltur med öppet tak i BMW 228i Cabriolet.
Tygtaket isolerar ljudet utifrån helt okej. BMW 228i har dock en hel del vägbuller inne i kupén som troligen främst plockas upp från däcken. Bullernivån i bilen är i genomsnittsnivå, kanske till och med något under genomsnittet med tanke på att flertalet av biltillverkarna i ekonomiklassen jobbat med att göra sina bilar allt tystare. Ta bilen på en provtur ut på motorvägen och upplev själv innan köp, om detta nu är det viktigaste för dig.
Välj skinnklädsel om du köper en cabriolet, det är lättare att göra rent om någon smutsar ner i bilen. Du vet ju aldrig var måsskiten faller ned. Ha också med en förpackning med våta rengöringsservetter i bilen.
Att ha en cabriolet med tygtak på vintern kanske inte är det mest optimala men folk vittnar om att det inte är så farligt som man kan tro. Det värsta är då inte taket utan istället dörrarna som saknar fönsterram. Sidorutan ska dras ned automatiskt ett snäpp i samband med att bildörren öppnas, är bilen lite för isig så åker inte rutan ned och dörren kan då inte öppnas. Detta är dock något som ägare vittnar generellt om och huruvida det ett problem för BMW 2-serien låter jag vara osagt.
Komfort
Trots att BMW 2-serie Coupé/Cabriolet är en ganska liten bil så har man ändå lyckats få till en hyfsat rymlig sittbrunn för föraren. Framstolarna håller mycket hög komfortklass och armstöden på sidorna är föredömligt placerade, mittarmstödet är dessutom skjutbart. Baksätet rymmer två passagerare och två mugghållare finns infällda mittemellan sätena. Benutrymmet där bak är allt från nästan obefintligt till okej beroende på hur de som sitter framför ställer in sina säten. Vid normalt inställt framsäte sitter de där bak okej även om längre resor troligen inte kommer att uppskattas. Är föraren av typen som gillar att ha sätet långt bak så får eventuella baksätespassagerare inte plats med benen. Det finns inga extramarginaler i benutrymme till baksätet.
Man sitter ganska lågt i bilen samt att vindrutans lutning gör att man får böja sig extra när man ska in och ut ur bilen. Detta är inte den bästa bilen för den som vill ha ett smidigt insteg in i bilen.
Praktiska egenskaper
En cabriolet är generellt inte en praktisk biltyp, detta inkluderar också BMW 228i cabriolet. Det finns förvaringsfack för småsaker och mugghållare. Något större lastutrymme är det inte tal om. Sufflettens förvaringsutrymme upptar en stor del av lastutrymmet. Utrymmet som finns blir därför lågt i tak även om det finns plats för en hel del matkassar. När det kommer till resväskor så blir betydligt värre. Handla mat för veckan funkar därmed bra men resväskan hamnar i baksätet om den ska med.
Instrument och Infotainment
Instrumenteringen är diskret utformad, speciellt i förarpanelen. Färddatorn är snygg, enkel, diskret och tar inte upp speciellt mycket plats. Färddatordisplayen är placerad nedtill i instrumenteringen vilket skiljer sig från de flesta andra bilmärken som numera placerar en stor grafisk display mitt i förarpanelen mellan varvräknare och hastighetsvisare. Det märks att BMW prioriterar bilens körupplevelse främst och undviker distraherande infoskärmar, hur snygga de än må vara. Det är bilkörning som gäller för BMW, punkt!
Infotainmentsystemet är snyggt men menyhanteringen är inte så användarvänlig, när du väl ställt in bilen och radiokanalerna som du vill ha det så funkar allt ändå bra när du lärt dig hitta de fysiska knapparna för radio och telefon. Det finns funktioner som inte är syncade med andra, exempelvis så när parkeringsradarn aktiveras så sänks inte ljudet på radion. Knappar och reglage håller annars en mycket hög materialkänsla liksom resterande av bilens inredning.
BMW är alltså inte bäst på allt men även om användarvänligheten är inte riktigt i topp i alla lägen, knappen för rattvärme är svår att hitta och vissa av bilens funktioner är inte syncade med varandra så skapar BMW bilar som komfortmässigt och känslomässigt är i topp. Det är det som i slutändan räknas.
Styrkor och svagheter
Styrkor:
- Körkänsla och väghållning
- Förarkomfort
- Design, interiört och exteriört.
Svagheter
- Vägbuller från däcken
- Dålig bakåtsikt i cabrioletversionen
- Litet lastutrymme
- Bara två baksätespassagerare
- Lätt att bli av med körkortet
Prisbild
2-serie coupé: Priset börjar på ca: 273 000 kronor. 2-serie cabriolet: Med svagaste motorn 218i 0ch läderklädsel så räkna med att du hamnar en bit ovanför 300 000 kronor. Med mer utrustning och 228i motorn så är det inget problem att passera 400 000 kronor.
Slutsummering BMW 228i Cabriolet
Vilken bil BMW 228i cab är! Detta är en perfekt storlek för en cabriolet, inte för stor och vräkig och trots allt kan faktiskt fyra personer åka i bilen en varm sommardag. Designen och körkänslan gör att din självkänsla kommer i topp!
Not: Tänk på att testbilen var extrautrustad. BMW 228i har ett stort tillbehörsprogram, kontrollera innan köp vad som ingår i just din bil.
Dörrar utan fönsterramar är spännande varje vintermorgon. Min första bil, en Toyota Celica, hade två dörrar vars fönster frös fast vid 20 minus eller lägre. Varmvatten behövdes för att komma in i bilen…
En lånad BMW 850 några år senare hade rutor som åkte ner en bit, men de kunde också frysa fast om det ville sig illa. Och jo, det gick alldeles utmärkt att köra med bakhjulsdrift och V12:a på vintern 🙂