Efter att ha testat Dacia Lodgy från Stockholm till Göteborg så är det dags att göra en sammanställning över hur Dacian har varit. Ja denna biltest blev extra lång och totalt har vi kört över 140 mil med bilen. Det var faktiskt bra för det tar ett tag att känna sig hemma i bilen. Hitta en bra körställning, vänja sig med de manuella reglagen m.m. Men när man väl gjort det så är det svårt att inte tycka om denna bil.
Det är ingen BMW och den är inte i närheten av Mercedes men det är det nog inte någon som förväntar sig heller. Hela grejen med Dacia Lodgy är att det är en rymlig familjebil för sju personer till ett riktigt lågt pris.
Körmässigt så går bensinmotorn på 115 hk bra. Det är inte någon sportbilskänsla men motorn passar denna bil väl och den känns inte för långsam. Det tog mig ett tag att hitta en bra körställning men när jag väl gjorde det så satt jag bra i bilen med undantag stödet till armarna. Vid lång körning behöver man ta en paus då och då för att vilja axlarna. Bilen är lång och har en lång hjulbas vilket gör att styrningen känns ostabil. Drar man snabbt ratten åt höger och vänster så känns bilen lite väl svajig. I motorvägsfart så ville jag hålla i ratten med båda händerna hela tiden, speciellt när det blåste kraftigt.
Man sitter högt upp och har en bra utsikt över vägen. Visst skulle man kunna säga att det är lite busskänsla när man kör bilen men jag vill istället säga att det är SUV känsla. Vi gjorde denna test med fem personer i bilen. Resan gick till Göteborg och inga klagomål avseende komfort framkom under resan. Vi testade också de två extraplatserna längst bak vilka är riktigt rymliga. Även vuxna får plats i bakersta raden med den enda begränsningen att sittbrunnen inte är lika djup som för övriga platser. Är man lång så kommer man sitta med knäna uppdragna mer än normalt. För de flesta barn och ungdomar så kommer dessa platser att fungera utmärkt.
Visst är det lite lågbudget över bilen vilket exempelvis märks genom att man måste hålla inne knapparna för elfönsterhissarna hela tiden vid höjning eller sänkning av fönster. Att fälla sätet för att komma in i bakersta raden kräver att man drar ner nackstödet helt först. Det går inte att få automatisk klimatanläggning. Bältet till mittplatsen i baksätet är förankrat i taket längst bak och så vidare, jag kan bara säga så här: du vänjer dig!
Det som fungerat dåligt under resan är framför allt 7″ touchskärmen. Skärmen är förvisso användarvänlig men vad hjälper det när man knapp ser bilden vid dagsljus? När vi testade bilen och solen sken ute så var det väldigt svårt att se något på skärmen. Skärmen skulle vara mer ljusstark eller ha en mer skyddad position. GPS:en på bilen vi hade kändes som om den låg lite efter hela tiden vilket märkes vid körning i centrala Göteborg.
De största bristerna i Dacia Lodgy är säkerheten och rostskyddet. Lodgy är krocktestad av EuroNCAP med betyget 3 av 5. Tyvärr finns en del brister avseende krocksäkerhet vilket man bör vara medveten om innan köp. Att den senaste digitala säkerhetstekniken inte finns är inte oväntat, men även de vanliga testerna har påvisat brister som är sämre än vad det borde för en familjebil. Läs mer hos EuropNCAP.com.
Rostskyddet har bara fått betyg 2 av 5 vilket är förvånande. Både Dacia Duster och Dacia Sandero har testats med nästan högsta betyg i rostskydd, åt vilket håll är Dacia på väg här? Det kan bero på att Lodgy tillverkas i Marocco medan de andra bilarna tillverkas i Rumänien. Lodgy saknar bland annat behandling undertill, kosta minst på detta om du avser att behålla bilen i några år.
Kan man acceptera säkerhetsbristerna och det sämre rostskyddet så är detta ändå en väldigt prisvärd bil. Den kostar ca: 130.000kr i Laureate utförande med bland annat AC samt med backradar och 7″ skärm med GPS. Det finns inte någon annan bil i denna storlek som är i närheten av detta pris.