Min resa börjar i Liljeholmen med slutdestination Kista. Jag flyter fram med en svävande känsla genom trafiken. Jag sitter ungefär ett huvud högre övriga trafikanter och känner mig som en fiskmås som vackert sveper fram över havet. Resan blir aldrig trög utan fortlöper smidigt hela tiden. De hinder som uppstår kan jag lätt väja undan för. Det är jag, resmålet, inga hinder och en avslappnande färd. Välkommen till Chevrolet Trax!
Att köra Chevrolet Trax LT med 1,4T motorn på 140 hk är just så smidigt som jag beskrivit ovan. Bilens motor är perfekt för denna bil. Trax går piggt, mjukt och smidigt precis så som en bra vardagsbil ska göra. Du sitter en aning högre upp än de som kör vanliga personbilar. Trax är dock ingen sportbil och ska inte heller så vara. Detta är en liten SUV med fyrhjulsdrift (Tillval) och då passar just en lagom motor bra. Däcken är relativt tjocka och tillsammans med en väl avvägd fjärding så går bilen stabilt men ändå komfortabelt. Jag har även pressat bilen hårt i kurvor samt rondeller och även då så uppför sig Trax kontrollerat. Just i momentet när det svänger som mest och g-kraften pressar bilen hårt åt sidan så kan jag känna hur bilen understyr något samt att däcken släpper lite för att straxt därefter få fäste igen och färden fortsätter i den nya riktningen.
Testbilen Chevrolet Trax 1,4T (bensinturbo) LT AWD är precis lagom på allt, storleken, motorkraften, fjädringen och smidigheten. Detta är en bil som jag skulle trivas med att köra varje dag.
Förarplatsen är inte riktigt ergonomiskt i samma höga nivå som exempelvis Volvo V70 men inte så långt efter ändå. Jag sitter i det stora hela bra på samtliga platser i bilen. Baksätet är rymligt för klassen och lastutrymmet är väl avvägt jämte bilens lite mindre storlek.
Instrumenteringen är digital, väldigt digital! Förarinstrumentet har digital hastighetsvisning och har en bakgrundsbelysning som går i modern blå ton. Man får verkligen känslan att koreanska dataspelsnördiga tekniker ha fått bestämma fritt avseende förarinstrumentets utformning, men det är faktiskt bra, ja riktigt bra.
Mittpanelen har en stor touchskärm som styr stereon och andra funktioner. Det finns hela sju stycken uppsättningar med radioplatslistor. Om du så älskar varenda radiokanal i Sverige så finns det minnesplatser att lagra dem. Det finns också några utvalda tjänster som kan används tillsammans med din smarta telefon. Exempelvis så finns GPS funktion som du laddar ner till din telefon för ca: 400 kr, sen speglas bilden över till bilens skärm. Utöver dessa funktioner så kopplas en backkamera in när du lägger i backen, vilket är bra för bakåtsikten kunde vara lite bättre.
Stereon är lite speciell avseende ljudet. Det är inte dåligt men ibland låter det ändå en aning billigt. Diskanterna sitter i A-stolparna och är riktade rakt mot varandra vilket inte kan vara en optimal lösning. Har du inga höga krav på stereon så kommer du ändå inte att bli besviken. Vad du dock möjligen kan bli besviken på är att det inte finns en traditionell volymkontroll, du vet den där runda ratten man vanligtvis vrider på. I Trax är det istället två touchknappar som gäller, en för att öka ljudnivån och en för att sänka, ska det vara koreansk gameboyanda så ska det! I Trax så ställer man kanske ändå enklast istället ljudnivån med rattknapparna.
AC:n är manuell, just det manuell! För även om bilen i LT utförande har backkamera, backradar, touchskärm, farthållare m.m. så är det manuell AC som gäller. Automatisk klimatanläggning finns inte att köpa alls, antagligen ett affärspolitiskt beslut för att göra bilen billigare och för att inte konkurrera med systerbilen samt den något bättre utrustade Opel Mokka.
Chevrolet Trax är egentligen mer en Crossover än SUV. Tittar man på fronten så är den lika låg som de flesta vanliga personbilar. Här kunde man ha ökat markfrigången lite mer. Det har säkert en del med luftmotstånd och bränsleförbrukning att göra. Denna bil kommer troligen i första hand att köras på vanliga vägar samt kanske en och en annan lätt gropig grusväg. Skulle du ändå komma fram till en väldigt brant och jämn nedförsbacke så finns en ”Hill hold” funktion som hjälper dig att sakta köra nedåt.
Bra att känna till
- 1,4T (Bensin) har kamkedja (inget kamremsbyte alltså)
- Servicekostnad efter 3 år/4500 mil är ca: 3500 kr (6000 mil), pris i skrivande stund
- Krocktestad med toppbetyg! 5 av 5
Garantierna är bra de första tre åren. Chevrolets grej är att de tar 100% hand om kunden de första tre åren. Nybilsgaranti, vägassistans, service med lånebil, däckbyte om däck köpts hos dem ingår.
Förbättringsmöjligheter
- Inför klimatanläggning!
- Öka markfrigången något
- Infällda bälteshållare i baksätet
Konkurrenter är Systerbilen Opel Mocca som tillverkas i samma fabrik. Skoda Yeti, Nissan Juke, Renault Captur, Peugeot 2008 med flera är också konkurrenter. Nästan alla biltillverkare har någon form av en liten crossover variant i sitt utbud idag.
Fakta om Chevrolet Trax hittar du här
För vem: Den som vill ha en bra och lättkörd vardagsbil med ungdomlig känsla.
Slutord:
Jag är glad över att ha gjort denna test av Chevrolet Trax då denna bil har överraskat mig rejält. Den har blivit en av mina favoriter avseende vardagsbilar. Trax är på många sätt perfekt just som vardagsbil. Men avsaknaden av klimatanläggning känns ändå tungt för en bil som körs varje dag.
Extra bilder
Comments 1