Har din bil börjat bli repig? Du är inte ensam, alla bilar som körs vardagligen blir repiga och behöver poleras efter ett tag. Det går i nästan samtliga fall att få tillbaka bilens lyster i lacken och få bort reporna, även på en mycket repig bil. Det tar lite tid att polera bilen repfri men det är också något som många tycker är trevligt att göra. Känslan av att ha en fin välpolerad bil som man polerat lacken på själv är mycket tillfredställande. Det är en härlig känsla att se bilen glänsa igen polerad och grann likt när den var ny!
Många tror att det är biltvättens borstar som orsakar reporna i bilen. Men det behöver inte alls vara så, jag har själv köpt en bil helt ny och under ägandetiden aldrig kört bilen i en borsttvätt, enbart kör bilen i tvättar som kör med högtrycksspruta. Efter ett tag insåg jag att bilen då inte blir helt ren utan får en dammig matt hinna över sig. Denna fick jag sen ta bort manuellt med en tvättsvamp, alltid en ren och ny tvättsvamp förstås. Efter åren kunde jag konstatera att bilen ändå hade fullt med tunna repor i lacken när man tittade i en viss vinkel. Det är alla partiklar i luften som svagt repar bilen hela tiden när den körs vilket till slut ger tunna repor i form av virvlar. Dessa blir fler och fler vartefter åren går. Till slut behöver man fräscha till bilen och polera bort reporna på bilen med en polermaskin och bra poleringsmedel.
I denna artikel går vi igenom grundstegen i hur man polerar en bil, ännu mer specifik information om hur du polerar din bil hittar du hos GörDetMedRW. Här finns exempelvis detaljerade instruktioner kring polermedel och hur dessa ska användas, underhåll av polermaskin och mycket mer.
1: Tvätta bilen
Första steget är att tvätta bilen helt ren innan du börjar polera bilen.
2: Polering
Poleringsmaskin. Du behöver helst ha en oscillerande polermaskin. Skillnad mellan oscillerande och icke oscillerande polermaskin är att den oscillerande maskinen cirkulerar mer ojämt runt. Detta är bra för att minska risken att du polerar för hårt och mycket på samma punkt vilket i värsta fall kan orsaka skada. Bilens lack är dock gjord för att klara hårda påfrestningar och det krävs ändå väldigt mycket för att skada lacken genom polering. Ju större poleringstrissa du har till maskinen desto större område täcker den och poleringen går lite snabbare.
Polermedel
- Blått polermedel används till grov polering och kombineras därför med en blå poleringstrissa.
- Gult polermedel är för finpolering efter grovpoleringen och då använder man detta gula polermedel i kombination med en gul poleringstrissa.
Not: Detta gäller hos de handlare som har detta produktsystem med färger som underlättar användandet.
Grovpolering: Ta rikligt med polermedel på poleringstrissan som ska vara helt mättad innan du börjar. Poleringstrissan ska absolut inte gå torr men samtidigt inte heller vara helt överkladdig med medel. Under poleringens gång så får man regelbundet fylla på med nytt poleringsmedel på poleringstrissan.
Fördela först ut medlet i långsam hastighet över området som ska poleras. Hela bilen kan inte tas på en gång utan du tar område för område. När medlet är fördelat så ökar du hastigheten på polermaskinen och polerar vidare det aktuella området på bilen.
Stora ytor tas bäst med den största poleringstrissan. För mindre ytor och detaljer finns mindre poleringstrissor att skaffa, det går även att polera manuellt på dessa ställen även om det är lite jobbigare och tar mer tid.
När du polerat klart med det grövre blå polermedlet så torkar du av området med en torr trasa så artt du ser resultatet. Detta gör du öpande vartefter du arbetar dig igenom område för område på bilen.
Finpolering: Nu gör du om exakt samma sak igen fast med det gula finpolerande medlet och den gula poleringstrissan. Kom ihåg att polermaskinen även i detta fallet inte ska gå torrt och se till att det hela tiden finns medel på polertrissan. Torka av bilen med en torr trasa allt eftersom du arbetar dig genom bilens ytor.
3: Tvätta igen
Tvätta slutligen av hela bilen igen och njut av resultatet av en skinande blank bil!
Tänkt på: Plastdetaljer som inte är lackerade tycker inte om att få wax och vissa typer av polermedel på sig, många som tvättar bilen för första gången får lära sig detta den hårda vägen. Medlet fastnar i plasten som blir vitflammig. Det går att ta bort men kan vara mycket jobbigt och tar tid beroende på hur mycket som kommit på plasten. Det finns istället medel som är specifikt gjort för att få tillbaka lystern i plastdetaljer (framför allt svart plast) som man ska använda för att fixa till svarta olackerade plastlister på bilen så även dessa blir fina.
Slutligen, en välpolerad bil är inte bara fin att se på, ny smuts fastnar inte lika lätt som på en bil med gammal sliten opolerad lack. Så bilen håller sig då ren lite längre.