Långtidstestet av Byta Bil Bloggens Renault Megane 1,6 dCi rullar vidare. Bilen har nu gått närmare 600 mil och en vinter har passerat och sommaren kommit. Bilen har det mesta i utrustning och den har fungerat bra. Det automatiska halvljuset har hellre halvljuset på än av har jag märkt. Under hösten så var halvljuset på i stort sett hela tiden under många veckor, vilket gjorde att jag först trodde detta system inte fungerade. GPS:en växlar också mellan dag och nattläge på samma styrning så man märker direkt vilket läge bilen kör på. Under hösten var det nämligen mulet under väldigt lång tid. Även mitt på dagen så var det mulet och fast man tyckte det var ganska ljust så körde bilen på nattläge. Detta är bra för det är bättre att bilen prioriterar halvljuset på än av. Nu när sommaren är här och dagsljuset är starkt funkar allt perfekt igen, dagsläget är på och kör man in i en tunnel slår den om efter några sekunder för att sedan smidigt återgå nr jag kört ut ur tunneln igen.
När de första minusgraderna kom så började det knarra i takluckan, ganska mycket. Detta upphörde sedan och återkom bara någon enstaka gång under vintern. Nu till sommaren har det börjat uppstå lite mindre vibrationer ibland som kan härledas till takluckan. Inte heller i detta fall så uppstår det regelbundet. Troligen är det olika temperaturer som påverkar materialen, och då takluckan är en rörlig del så är den känsligare för detta. Idag är detta inte något större problem vibrationerna är ännu i klass med minimala, dra för skyddet under och du hör inget längre. Dessa mindre problem uppstår dessutom som sagt bara ibland. Jag har kört flertalet nya bilar med mer ”inredningsoljud” än detta. Vill man vara fin för man lida pin, eller? Än så länge är i alla fall nyttan med glastaket betydligt högre än problemen. Att kunna öppna takluckan bidrar till en trevlig upplevelse i lägre farter och mer ljus kommer in i kupén, extra bra på vintern, ibland för mycket på sommaren då solskydden får dras fram ibland. Man upplever omgivningen mer direkt ljudmässigt och får även in dofter, på gott och ont. Jag har fått köpa en vattenskrapa för att torka av glastaket extra efter tvätt, jag tvättar ju manuellt utan ”hårtork”.
Bilen har alltså gått problemfritt hittills. Några brister i bilen har upptäckts. Det finns ingen visning av låg spolarvätskenivå, spolarvätskan tar bara slut helt plötsligt. Det finns ingen snabbtryck på en på spaken som styr vindrutetorkarna för att få en viftning som alla andra bilar har. Du får alltså dra spaken ner och upp igen manuellt för att genomföra manövern. Något Renault verkar köra på flera bilar, i alla fall minst även på nya Clion. Renault sparar väl in på en microbrytare.
Körmässigt lever Megane med 1,6l dieseln upp till både körglädje och bränslesnålhet. Min uppskattning just nu är att bilen drar ca: 0,6l/mil i mestadels stadskörning. Motorn har ett vridmoment på 320 Nm och Renault har gjort så bilen har mycket kraft direkt från lågt varv. Detta gör så att bilen upplevs som starkare än många andra bilar som har ännu starkare motorer, men annan utväxling. I slutändan är bilen förstås inte kraftfullare. Detta gör att när man kör som jag, mycket i stadstrafik, så blir det en bra kompromiss. Bilen upplevs som sportig men är ändå väldigt bränslesnål. I Stockholm är det numera så mycket trafik så något mer kan knappt nyttjas, det viktiga är att bilen är pigg från stillastående så du snabbt kan köra in i högt trafikerade rondeller.
Betyget är gott hittills för Renault Megane alltså. Vill du ha mer fakta om bilen, tryck här