Laddhybrid – Bilvalet för dig som bilpendlar till och från jobbet.
Hybridbilar har en stark tillväxt för nybilsmarknaden idag. Speciellt på tjänstbilsmarknaden. Priset att köpa en laddhybrid är ofta högt och kan inte alltid räknas hem för privatpersoner, speciellt inte om de köps som nya. Men bättre förmånsvärden för tjänstebilsköp och företagens egna miljöpolicies gör att laddhybridbilar säljs som aldrig förr.
Hybridbil innebär att bilen kan drivas med två olika drivmedel. Idag är det främst eldrift och bensindrift som kombineras. Anledningen till detta är att bensin släpper ut mindre miljögifter som är direkt farliga för människan jämför med dieselbilar. Bensinbilar har dock istället sämre påverkan för växthuseffekten men man anser att bensin i kombo med batteri är den bättre blandningen.
Laddhybrid bilar, eller plug-in hybridbilar som de även kallas för har mindre storlek hos batteriet som därmed lagrar mindre energi jämte elbilar med 100% eldrift. Det finns även hybridbilar som inte kan laddas på eluttag som bara kallas för ”Hybridbil” rakt av, Toyota är största på denna biltyp. Batterierna nyttjas hos dessa bilar på så sätt att överskottsenergi lagras i bilens batteri för att sedan nyttjas när bilen behöver drivkraft, energiptervinning helt enkelt. Huvudtanken för laddhybrid-bilar är att en större del av bilkörningen ska göras på el. VId arbetspendling så laddas bilen hemma och på arbetet, det är grundidén. Företag som har mycket med kortare lokala körningar kan också nyttja denna biltyp, framför allt i kombination med en starkare batteriladdare.
De flesta laddhybrid bilar riktas in på att klara drygt 3 mil i verkliga förhållanden. Den teoretiska räckvidden anges ofta lite högre men den sträckan kan bara uppnås vid optimala utomhusförhållanden samt vid optimal hastighet. Anledningen till att biltillverkarna riktat in sig på att klara 3 mil är att undersökningar visat att de flesta arbetspendlare har upp till 3 mils körsträcka till jobbet. Ju större batteri desto dyrare blir bilen och därför vill man hitta den optimala kombinationen mellan batteristorlek och kostnad. Då blev det drygt 3 mil som blev riktmärket.
De bättre laddhybriderna har en klimatanläggning som kan förprogrammeras och som går direkt på elstolpen när bilen är ansluten till laddning. På så sätt kan man få rätt klimat i bilen inför avfärd och bilens batteri sparas för bilkörning istället.
Är man riktigt miljöfokuserad lägger man även fokus på att köra eco-driving samt att ha så få energislukare i drift som möjligt under bilkörningen. Dvs inte värme på under vintern efter att bilen startats, och inte kyla på sommaren. Rattvärmen skippas osv. Men ofta så finns alla dessa bekvämligheter hos dessa bilar, så det är upp till dig hur du vill nyttja bilen. Instrumenteringen hos laddhybridbilar har oftast mycket fokus på att hjälpa bilföraren att köra eco-driving, dvs bränslesnålt/energisnålt.
Styrkan hos laddhybridbilar är att de även har en vanlig förbränningsmotor som gör att bilen inte har några begränsningar för längre sträckors bilkörning. Svagheten är att laddhybrider är dyra i inköp vilket gör att en bränslesnål dieselbil ofta ger ett billigare bilägande även om en laddhybrid körs mycket på el, speciellt för privatpersoner.
Sannolikt kommer marknaden för bilar med olika typer av batteridrift att öka rejält under kommande år. Norge som är ett av frontländerna för elbilar har dock senaste åren stött på rejäla problem för elbilarnas tillväxt. Detta problem har inget med bilarna att göra att beror på att infrastrukturen för laddning inte hänger med. Normännen har svårt att ladda sina elbilar helt enkelt vilket gör att alla för närvarande inte kan ha dessa bilar, även om de vill och har råd.
Bytabil.net har testat flertalet laddhybrider som dessa: