Köpa däck

Informationssida om däck, hållbarhet däck, köpa däck och mycket mer.

För att lära mig mer om att köpa däck har jag besökt ABS Wheels i Arlanda stad där jag gjort en intervju med ägaren Andie Lahdo om allt kring däck. ABS Wheels har en långt utvecklad hemsida för att beställa däck, fälgar och kompletta hjul. Ta en bild rakt från sidan av din bil så kan du ladda upp bilden för att enkelt testa hur olika fälgar ser ut på din bil. Bytabil.net rekommenderar ABS Wheels för deras utbud, priser och lättanvända hemsida, tryck här för att komma dit. Vill du ha mer info om företaget ABS Wheels så finns det här

Vinterdäck

Bredd/Höjd: För att få en bra genomskärning i snö så bör ett vinterdäck vara så smalt och högt som möjligt. Detta för att öka punkttrycket där däcket ska skära igenom snö och is.

Däcktrycket: Trycket i däcket ska inte vara för lågt då både grepp och genomskärning i snö blir sämre. Kontrollera regelbundet att du ligger inom gränserna för rekommenderat däcktryck till din bil. Vanligtvis så sjunker trycket under säsongen och man kan behöva fylla på mer luft innan det är dags att byta till sommardäck. Är däcktrycket för lågt så kan bilen få betydligt sämre styregenskaper vid undanmanöver. I november 2014 kommer dessutom en ny lag att träda ikraft som innebär att alla nya bilar som säljs måste förses med däcktrycksövervakning.

Viktigast för vinterdäck: Den viktigaste egenskapen för ett vinterdäck är greppet, detta gäller både dubbade och dubbfria däck. Din säkerhet hänger på detta. Därför bör du prioritera denna egenskap före lågt däckbuller, bränsleförbrukning och pris.

Nordiska och europeiska däck: Detta är mycket viktigt! Köp endast däck som är avsedda för vår nordiska miljö. Köp inte friktionsdäck som är gjorda för övriga europa. Gummiblandningen skiljer mellan nordiska och europeiska däck, nordiska däck har en mjukare gummiblandning som är bättre vid lägre temperaturer. Nu när allt fler beställer däck från nätet och inte tänker på varifrån de beställer så ska man kolla detta om man är osäker. Det finns exempelvis en del nya internetföretag lokaliserade i Tyskland som inte alltid har Norden som främsta marknad. Framgår det inte direkt hos handlaren så finns denna information hos tillverkaren av däcket, besök dennes hemsida för mer information.

Hur länge kan man använda ett vinterdäck? 4-5 säsonger (4-5 år) sen börjar ofta däcken få torrsprickor som försämrar däckets egenskaper. Observera att detta gäller från att däcket tagits i bruk första gången, inte från tillverkningsdatum. Däcket har en skyddande ytbehandling mot åldring fram tills däcket börjat användas.

Lagkrav avseende dubb. Det finns reglerat inom EU hur många dubb ett däck får ha när det säljs nytt. Detta för att minimera vägslitage och dubbdäckens miljöpåverkan. Max 50 dubb per löpmeter är tillåtet. Men det som slutligen är avgörande enligt lagen är dubbdäckets vägslitageeffekt. Har ett däck mer än 50 dubb per löpmeter så testas däckets vägslitageeffekt istället. Exempelvis så gör Nokian reklam för att deras Hakkapeliitta 8 har 50% mer dubb än tidigare, detta däck har i dimensionen 205/55 och 190 dubbar mot tillåtna 96 enligt 50 dubb per löpmeter regeln. Nokians däck har därför testats för vägslitageeffekt och uppfyller detta krav med ca: 12% marginal till gränsvärde (Uppgift från Nokian).

Krav på dubb hos äldre däck. Däck som tagits i bruk och tappat en del av dubben är inte olagliga. Det finns en regel som säger att man ska ha minst 50% dubb kvar på däcket för att behålla däckets egenskaper men det är inte ett lagkrav. Tar man bort resterande dubb för att få det till ett dubbfritt friktionsdäck så blir det inte alls bra, utan bara ännu sämre. Ett dubbdäck har hårdare gummiblandning än dubbfria friktionsdäck och får bara ännu sämre egenskaper om kvarvarande dubb avlägsnas. Ett dubbdäck med mindre än 50% av dubbenkvar bör därmed inte användas alls.

Vinterfälgar i aluminium

Vintertålighet: En vinterfälg i aluminium ska vara klarlackerad, vilket troligen de flesta som säljs i Sverige är idag. Men exempelvis i Amerika har inte alla fälgar denna behandling. Detta är något att tänka på speciellt om man beställer från företag utanför Sverige.

Lättvättad: En vinterfälg ska vara lättvättad. Därmed bör den ha få ekrar och inte ha små detaljinslag som exempelvis nitar då dessa samlar smuts. Breda ekrar täcker dessutom bromsskivorna som i regel är gjorda av stål och lätt blir rostiga.

Fälgstorlek: Så liten som mögligt då stora fälgar medför lågprofilsdäck som i sin tur har större anläggningsyta mot marken vilket är bra på sommaren och på torra vägar men inte på snö och is. Smala och höga däck ger bäst genomskärning och punkttryck i snö och vinterväglag.

Allmänt om däck

Märkning:

  • 205/55 R16 98H= Bredd: 205 (20,5 cm), Höjd: 55 (5,5 cm)
  • R16: 16″ fälgdiameter
  • 98: Belastningsindex
  • H: Hastighetsindex

Viktigt att tanka på är belastningsindex vid köp av däck till en stor bil som exempelvis Volvo XC90, mindre viktigt är detta om du köper däck till en liten bil som exempelvis Renault Clio. Har du en stor bil med däck som inte uppfyller bilens belastningsindex så uppför sig däcken inte alls som det är tänkt vid en nödsituation.

Inkörning: Behöver man köra in däcken frågar många? Ja, det ska man göra med nya däck innan det blir för kallt och rekommendationen gäller både dubbade och dubbfria däck. Anledningen är att ett nytt däck har en ytbehandling från tillverkaren som ska hindra åldring innan däcket tagits i bruk. Därför ska man köra bort denna ytbehandling under ca: 5-10 mil innan det blir för kallt ute. Även sommardäck har denna behandling men dessa körs vanligtvis in under normala temperaturer.

Hur gammalt får ett däck vara när det säljs som nytt? Nya däcken förses med en ytbehandling som hindrar åldrande innan däckets tagits i bruk. Men när ett däck är 2-3 år gammalt så ska en handlare informera kunden att det är ett äldre som säljs. Tillverkningsdatum finns angivet på däckets sida i formen: Vecka+År.

däck (12)
Detta däck är tillverkat vecka 16, år 2013

Undvik: Undvik alltid så kallade Europadäck, däck som inte har gummiblandning speciellt för norden.

Allmänt om fälgar:

Design: Femekrade fälgar ser mer symmetriska ut tillsammans med fem hjulbultar som de flesta bilar har.

Exempelbilder:

däck (2)
Snöflingan symboliserar att det är ett vinterdäck
däck (4)
96=belastningsindex, T=hastighetsindex
däck (6)
205=bredd, 60=höjd, R16=fälgstorlek (16″)

Tester av däck

Det är bra att läsa på lite inför köpet av däck. Då är det värdefullt att hitta biltester som är aktuella och gärna utförda av oberoende media. De stora däcktillverkarna gör egna mycket mer omfattande tester av sina däck, och du ska absolut läsa dessa. För trovärdighetens skull är det också bra att läsa vad andra bilmedia skriver efter att ha testat flera däck tillsammans. I dessa fall har inte det lagts ner lika mycket tid på testerna, men de är så omfattande som kan göras vid ett samlat tillfälle. Det som då är värdefullt är just att de testar flera däck samtidigt under exakt samma förhållande. För dig som vill ta del av allt detta besök däcktillverkarnas hemsidor samt ”Testwebbsajter” likt Testat.nu som samlar info om vad andra bilmedia skrivit, i detta fall har Testat.nu skrivit om tester av sommardäck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.