Den råder Daciayra här på bytabil.net! Dacia Duster har just testats och test av Dacia Logan pågår för fullt.
Vad står då Dacia för? Vad är det för varumärke? Vad är tanken med Dacia?
Bakgrund:
Dacia kommer från Rumänien och det är där de flesta av bilarna tillverkas. Det stora lyftet kom troligen när Renault köpte Dacia 1999. Samarbetet mellan Dacia och Renault går dock tillbaka betydligt längre än så, ända bak till 1966. I vissa länder så säljs Dacia modellerna under varumärket Renault. Utöver Dacia så äger Renault ca: 45% av biltillverkaren Nissan som i sin tur äger 15% av Renault.
Dacia, Renault och Nissan är alltså starkt sammanknutna i ägarskap och samarbeten. Detta innebär att motorerna är lika i flertalet av bilmodellerna oavsett märke. Dacia har idag samtliga motorer från Renaults motorprogram. Dacia Duster har dessutom sin drivlina från Nissan X-trail.
Vad erbjuder Dacia?
Dacia är Renaultkoncernens budgetmärke, och inte vilket budgetmärke som helst utan de erbjuder de billigaste bilarna som kan köpas nya i Sverige just nu. Det är inga lyxbilar utan Dacia har satsat på utrymme till lågt pris samt bra motorer. Materialval är billiga och mycket finns inte att köpa till Dacias bilar idag som exempelvis, automatlåda, automatisk klimatanläggning med mera. I topputförande är bilarna utrustade ungefär i samma nivå som andra bilars basnivå. I grundutförande är det inte så mycket mer än kaross, motor, ratt och sittplatser. Det är därför viktigt att förstå att Dacia inte är en billigare kopia av en lyxbil, utan att bilarna är enkelt utrustade. Dacia fyller en viktig position i dagens utbud därför att de flesta andra bilmärken inte längre erbjuder budgetbilar, i de fall de erbjuder bilar till lågt pris är dessa ofta väldigt små. Volkswagen har länge haft märket Skoda som budgetmärke vilka är billigare versioner av VW bilarna men med åren så har Skoda blivit dyrare samt också mycket mer välutrustade. Därmed fanns det ett utrymme igen för budgetbilar i Sverige och den luckan fyller nu Dacias.
Bra och dåligt med Dacia
Det som är lite unikt med Dacias bilar är att de har ett utmärkt rostskydd, bortsett från Maroccotillverkade Lodgy. Sämre är det med krockskyddet där Dacia närmast får jämföras med föregående generationers bilar. De klarar ändå krocktesterna med 3-4 stjärnor men med sämre resultat gentemot de flesta av dagens bilmodeller. Flera av Renaults modernaste motorer finns i Dacias modellprogram och Renaults ägande gör att tillgången till verkstäder och bildelar är god. Dacia har också utöver lågt pris satsat på rymlighet i bilarna. Vissa förenklade funktioner är det i bilarna och exempelvis utetempmätare har saknats, men numera finns detta i färddatorn för den som köper en sådan. Utetemperaturen kan inte visas samtidigt som andra färddatorfunktioner. Detta är ett av exemplen av budgetlösningar i Dacias bilar. Ett annan budgetlösning är höjning och sänkning av stolen, det finns ingen pumpfunktion utan ska man höja stolen får man lyfta på rumpan först. Det mesta är dock inget större problem att leva med och man vänjer sig.
Bilkänslan i Dacia
Att köra Dacias bilar är faktiskt ofta bättre än väntat. Motorerna är inte sämre än andra vardagsbilar och körkänslan likaså. Det är i materialen som man främst känner att enkelheten är påtaglig. Vägbullret är högre än i många andra bilar, men låsas bara att du kör en cab och då är det ju inget problem längre. Jag har aldrig kört Dacias bilmodeller i basutförande så jag kan inte delge känslan att köra en bil där man inte kan reglera stol och ratt med mera, i Sverige så tror jag dock inte att så många köper en Dacia i basutförande. Det är långt ifrån lyx men det är praktiskt, och man får 3 års nybilsgaranti.