Ska du byta bil? Såklart har du en checklista för vad du vill ha för egenskaper på din bil. Dragkrok, elhissar eller kanske skinnklädsel. Men glöm inte bort det viktigaste innan du rullar hem med din nya bil, försäkringen.
Det finns många olika försäkringsbolag och typer av försäkringar att välja mellan, vilket kan göra det svårt att veta vad som passar bäst.
Priset på din bilförsäkring påverkas av en mängd olika faktorer, bilmärke, din ålder och var du bor. Det är bra att jämföra vad som ingår i olika försäkringar, men priset för just din bilförsäkring avgörs i slutändan av försäkringsbolaget utifrån dina personliga uppgifter. Försäkring är en sån där sak som många inte vill lägga för mycket pengar på, så länge inget händer så har man ju ingen nytta av försäkringen, man betalar bara premien. Men det är dags att tänka om för när du står där och behöver hjälp vill du ha en så bra försäkring som möjligt. Så det lönar sig att läsa på och jämföra.
Det finns tre typer av bilförsäkringar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Vilken bilförsäkring du ska välja beror på hur omfattande skydd du vill ha för bilen. Trafikförsäkringen är den som finns lagkrav på, resterande är dyrare men mer omfattande tillägg.
Priset är såklart en avgörande faktor när du tecknar försäkring och en sak att tänka på är att ofta kan du få rabatt och lägre självrisk på bilförsäkringen om du tecknar försäkring till det nya fordonet hos det försäkringsbolag där du redan har andra försäkringar, till exempel en hemförsäkring. Har du möjlighet att ha bilen i ett låst garage kan det också göra att priset blir aningen lägre.
Bilförare som är under 25 år brukar få betala en högre premie för bilförsäkringen. Det beror på att unga förare statistiskt sett utgör en större risk i trafiken, eftersom de inte har haft körkort särskilt länge. Självrisken kan också vara högre för förare under 25 år.
Man kan även köpa till olika tilläggsförsäkringar för att komplettera bilförsäkringen. Exempelvis drulleförsäkring och en försäkring för hyrbil om din bil skulle gå sönder. Motorskade försäkring brukar ingå i helförsäkring om bilen inte är allt för gammal eller passerat villkorad körsträcka, denna täcker reperationer av olika skador i motor och annat som ofta är dyra att reparera.
Många tilläggsförsäkringar innebär också en självriskreducering vid olika situationer. Det innebär att den självrisk som du måste betala blir lägre vid exempelvis skadegörelse eller om du krockar med ett djur.
Det finns några saker som är bra att tänka på när du ska teckna försäkring eller har varit med om något som kräver försäkringsbolagets hjälp.
- Trafikförsäkringen ersätter alla personskador och skador på andras egendom.
- Gör en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag om du varit inblandad i en trafikolycka.
- Polisanmäl alltid parkeringsskador och stölder.
- Efter cirka 180 dagar utomlands upphör oftast fordonets försäkring. Endast trafikförsäkringen fortsätter att gälla.
Som i så många andra fall är det bra att jämföra försäkring innan man bestämmer sig.