Sverige är inte direkt känt för strålande sol och 25 graders värme hela året runt. Det är ett land som bjuder på torra sommardagar, ösregn, snöstorm och allt där emellan. Väderleken är även något man måste ta hänsyn till när man ger sig ut i trafiken. Det finns med andra ord en anledning till att man ska byta däck när årstiderna skiftar. Men faktum är att många bilförare tyvärr väljer att köra med sina vinterdäck även på sommaren, eller skjuter upp vinterdäckbytet till när snön och slasket redan täcker vägbanan. Detta kan rent utsagt vara farligt, både för föraren själv och alla runt omkring.
Det kommer nog inte som en chock att sommar- och vinterdäck inte är precis likadana. De två primära skillnaderna mellan sommar- och vinterdäck är däckmaterialet och mönstret i däcken. Sommardäck, precis som namnet antyder, är speciellt utformade för de förhållandena som råder under sommaren. Förhållanden såsom höga temperaturer, varm och torr asfalt och fukt. De är konstruerade för att säkerställa optimal funktion och ökad prestanda under sommarförhållandena. Däckmaterialet i sommardäcken innehåller inte de kemiska föreningarna som garanterar den nödvändiga flexibiliteten och dragkraften som krävs vid frostiga förhållanden. Det är risk för att sommargummit, som är känsligare än vintergummit, blir hårt och därmed får sämre egenskaper. Slitbanan i däcken interagerar inte ordentligt med vägen, utan här äventyras både grepp och dragkraft.
Vinterdäcken däremot kan omvänt inte garantera säker bilkörning på sommaren. Detta eftersom sommarväglaget helt enkelt är en utmaning för vinterdäcken. Olika tester av däcken har visat att de har en dålig prestanda på sommaren. Under sommarmånaderna rullar en bil med vinterdäck långsammare, de är inte lika stabila och de slits ut mycket snabbare. Både dubbdäck och friktionsdäck går in under kategorin vinterdäck. Båda alternativen är alltså lämpade till vinterväglag, men det är några mindre skillnader mellan de två. Det är lag på att man ska köra med vinterdäck mellan 1 december t.o.m. 31 mars, vid vinterväglag (snö, is eller frost på delar/hela vägbanan). Förväntas det inte vinterväglag mellan 16 april och 30 september så är det förbjudet att köra med dubbdäck.
Tillhör man dem som verkligen inte har tid eller lust att byta däck de där två gångerna om året så kan man i stället ha Allround däck på sin bil. Allround däcken får man nämligen köra runt med hela året oavsett årstid. Anledningen till att det är möjligt är att däcken har följande egenskaper:
- Långt slitbaneliv
- Bra vattenplaningsbeständighet
- Bra grepp på våt mark
- God stabilitet i körningen (både sommar och vinter)
Sommaren är förbi och vintern lurar runt om hörnet. Det betyder att det snart är dags att byta ut sommardäcken mot vinterdäck. Dock kan däckskiftet vara allt annat än gratis… Har man inte utrustningen själv ska man betala en däck-bytarfirma för att få det ordnat. Är det dessutom så att man inte har några vinterdäck, eller att de gamla är så pass slitna att de behöver bytas ut, så ska man hosta upp pengar även till det. Ett online lån kan vara en hjälpande hand om den ekonomiska biten ställer till det. Det är bättre att ansöka om ett lån online än att fortsätta köra med sommardäck på vintern. Det både går snabbt och är enkelt att ansöka om ett onlinelån. Oftast får man svar på sin ansökan inom kort och ett beviljat lånebelopp utbetalas som regel inom högst några dagar. För att få en översikt över tillgängliga online krediter kan man med fördel använda sig av Moneezy – en internationell kreditjämförelseplattform, som även är tillgänglig i Sverige. På Moneezy finns detaljerad information om olika typer av lån, om långivarna och om villkoren för att beviljas ett lån. Fördelen med en jämförelsestjänst är att man ökar sina chanser att få tag på den bästa lånemöjligheten utefter det individuella behovet.
Det är inga tvivel om att mörkret och kylan smyger sig på allt mer. I stället för att vara ute i sista sekund när det kommer till däckbytet kan man med fördel ligga lite i framkant – planera in däckbytet på förhand och se över vinterdäcken redan nu. Håller däcken att köra med ännu en säsong, eller är det dags att investera i nya?
Källa: https://unsplash.com/s/photos/tires?orientation=landscape
Att ha rätt däck för årstiden och att dessa däck är av korrekt kvalitét är viktigt – inte bara för bilförarens och passagerarnas skull utan även för medtrafikanter.
Det är också så att bilen fungerar bättre och drar mindre drivmedel, vilket påverkar både den egna plånboken som miljön.
Så kolla dina däck redan nu och tänk efter hur du ska göra när det är dags att byta.