Ja, nu är det dags att överväga att byta bil till Skoda Yeti för detta är en riktigt bra bil på många sätt. Jag har varit och tittat på bilen samt provkört den, och Yes!!jag vill ha en!!
Läs också om efterträdaren Skoda Karoq som vi nu har testat
Allmänt:
Yeti är en lite kortare SUV bil i mellanklassen. Den har ett hyffsat stort lastutrymme dock aningen kortare än vanliga mellanklass kombibilar. En barnvagn bör få plats. Lastutrymmet har en lastgrop som mot tillägg kan fås med förhöjt lastgolv. Fördelen då är att det blir lite lättare att lasta in och ur bilen, men samtidigt förlorar man lite lastutrymme. Som standard är det inget reservhjul men det kan fås mot en mindre kostnad. Bakstolarna är delade i tre sektioner och kan fällas i olika lägen, bakstolarna kan även lätt tas ut helt. Det allmänna intrycket är att bilen har en enkel design, man får en praktisk känsla av bilen. Exempelvis har den i standardutförande flera krokar i lastutrymmet för kassar. Den har ett flertal standard fack för förvaring bl.a. i taket för solglasögon
Försäljaren informerar
Enligt försäljaren är det inte alls 4×4 (fyrhjulsdriven) versionen som är storsäljaren som man först hade trott. Storsäljaren är 1.2l 105hk FWD (Framhjulsdriven) med DSG automatlåda. Den vanliga Yeti köparen vill ha en billig, praktisk bil som man sitter högre i och som är bekväm att köra. I alla fall om man ska tro på denna Skoda försäljare i Bromma/Stockholm, på andra orter kan det säkert vara 4×4 som säljer mest.
Komfort
Man sitter bra både fram och bak. Baksätena är mjukare och bekvämare än i Skoda Octavia konstaterar jag snabbt. Reglage är lätta att hitta och man kommer snabbt överens med bilen. Tre vuxna kan sitta bak men lite trångt blir det då. Takhöjden bak är mycket god och upplevs inte alls som trång varken i sidled eller höjdled. Det är inga lyxiga invändiga inredningsmaterial på dörrar m.m. Å andra sidan är det lättare att hålla rent i bilen.
Provkörningen
Jag har provkört en 1.2l TSI DSG FWD. Bensin bil på 105hk med automatlåda och framhjulsdriven. Det som först slår en när man kör iväg är framrutan som har en ganska brant lutning jämte alla nya moderna strömlinjeformade bilar idag. Bilen upplevs som riktigt pigg och körglad. Det är faktiskt otroligt har man lyckats få denna bil så pigg baserat på en 1.2l bensinturbomotor. Den slår Kia Sportage 1.6l dieselmotor rejält avseende denna punkt. I slutändan så är dock specifikationen 0-100 på 12s vilket förstås inte gör 1.2l 105hk Yetin till en sportbil.
Det finns dock en nackdel i denna körglädje. Växellådan må reagera snabbt men samtidigt så blir det ganska ryckigt ibland. En del vill ha denna lite sportiga känsla medan andra inte vill ha den. Så det är bara att provköra själv för att avgöra vad du själv tycker.
Bullernivån
Ja, denna är lite bullrigare än medelbilen. Direkt när vi körde iväg så blev jag orolig över hur bilen skulle låta i 110km/h. Men det var inte någon större skillnad mellan låg och hög fart så som vi upplevde det under vår korta provtur. Vi konstaterar samtidigt att även om denna bil har ett lite högre kupébuller så är det fortfarande hanterbart, men öångturer kan säkert upplevas lite sämre än dyrare och mer ljudisolerade bilmärken.
Stereo/Radio
Jag vet inte vilken stereo som satt i testbilen men utgår ifrån att det var standard stereon. Ljudet från denna var ingen höjdare. Det sämsta jag hört på länge faktiskt. Det sitter små högtalare vid dörrhandtaget riktade in i bilen. Från dessa kommer diskant och mellanregister som låter som en klassisk köksradio, sen någonstans i bilen som kommer ett separat basljud. Basljudet låter som att det är helt separerat från det övriga ljudet. Tänk dig att du står i köket och lyssnar på en klassisk gammal köksradio som också är kopplad till en bashögtalare i vardagsrummet som inte ligger i anslutning till köket, med en stängd dörr emellan. Så låter det ungefär. Jo, det duger till att lyssna på vanlig radio men någon extra upplevelse ljudmässigt är det inte, långt ifrån standard stereon i Volvo V50 samt Volvo V70II som jag själv haft respektive har. Men det är ju en bil man köper i första hand och det finns bättre stereoanläggningar att uppgradera till i Skodas sortiment om man är beredd att betala extra för detta.
Summering
Skoda Yeti ger ett mycket bra intryck. Den är lättkörd och man sitter lite högre. Innerutrymmena är oslagbara baserat på bilens storlek. Känslan rent överlag är att det är en riktigt praktisk bil med körglädje redan från minsta motorstorleken. Nackdelar: Något bullrig och dålig standard stereo. Tilläggstipset: Det finns paket med bättre stereo samt om du även köper panoramasoltak så får du en riktigt fantastisk bil. Jag har läst om Yetin i olika bilmedier och överlag så verkar ägarna vara mycket nöjda.
Närmaste konkurrent:
Skoda Roomster, ja faktiskt. Roomster är en systerbil till Yeti. Jag satte mig i en Roomster direkt efter Yetin i bilsalongen och konstaterade att den i princip är identisk med Yetin innefrån, både framsätena och baksätena samt lastutrymmet. Tjuvtittar man på måtten så skiljer sig bilarna inte heller så mycket åt. Största skillnaden mellan Roomster och Yeti är att man sitter lägre i Roomster, Roomster är något enklare utrustad i jämförbart utförande men grovt räknat ca: 50.000kr billigare . Att Skoda Roomster finns är nästan irriterande för att det blir mycket svårt att motivera merkostnaden till Yeti (om det inte är 4WD man ska ha), men samtidigt så är det Yetin man vill ha ju!!
Annars så är väl Kia Sportage en närliggande konkurrent som jag också provkört och tycker är en attraktiv bil. Men för mig personligen efter att kört Skoda Yeti så är garantin det enda Kia Sportage kan konkurrera med, ok möjligtvis radion då.
Så funderar du på att byta bil till en SUV och inte vill spendera allt för mycket pengar, missa inte Yeti:n. Du kommer att vilja byta bil direkt! fast jag varnar dig från att sätta dig i Roomstern efteråt för då får du svårt att motivera extra kostnaden för Yeti:n som redan sagt ovan, så vidare det inte är en 4×4 bil du ska ha.
Yetin kommer helt klart finnas med på min lista för övervägande när vi ska byta bil nästa gång, jag blev riktigt sugen på denna!!!
Begagnat köp guiden
Beg guiden skriver ”Uppskattad kartong”
Tvärtemot Skodas Stockholms försäljare så skriver de att det är 4×4 versionen som sålt mest.
Lampor och säkringar är lätta att komma åt för att byta.
Den är ganska bullrig, speciellt på grov asfalt. Man rekommenderar spekulanter att noggrant provköra bilen avseende motorvägskörning innan köp.
Dimljuset bak kan först sättas på efter att dimljuset fram är aktiverat, vilket kan göra det lite problematiskt om man vill ha dimljus bak påslaget men fortsätta köra med vanligt halvljus.
Rostskyddsbetyg: 4 (av5), komplettera med stänklappar. Generallt bra skydd men exempelvis huv och baklucka är obehandlade.
Krocktestad Euro NCAP: Betyg 5 (Årsmodell 2009)
Fel/Brister: (Avser Vi bilägares testbil)
Spräckt högtalare fram
Stänklappar saknas både fram och bak
Höger dimljus bytt flera gånger
Kostnader: (Arbete + material) Pris kan skilja mellan verkstäder samt förändras.
Kamrem: 7958kr
Koppling: 12920kr
Elektronikbox: 8128kr
Katalysator: 16350kr
Avgassystem: 5488kr (exkl. främre rör)