Det är en utmaning att starta upp företag inom bilbranschen. Det finns så många redan, men å andra sidan så är marknaden och behovet stort också. Bilen har en stor roll i båda det privata livet likaså i yrkeslivet. Det finns dock delar att bygga på och gör man det rätt och hittar något som som andra missat eller vält bort att satsa på, hå då kan luckan öppna sig för att starta något som förhoppningsvis växer och blir något riktigt stort.
Exempelvis K.W. Bruun Automotive har hittat sin lucka i den stora konkurrensen. De står för importen av några bilmärken som inte alltid är de största försäljningsmässigt men fortfarande så finns efterfrågan och genom att hantera flera märken sprider de risken. Ett exempel är Mitsubishi som för en tid sedan aviserade att de skulle dra sig ut helt från Sverige. Till slut hittade man en lösning istället i samarbete med K.W.Bruun som gjorde att bilarna kan fortsätta att säjas i Sverige. I övrigt har de hand om bilmärkena Citroén, Opel, DS och Peugeot som alla ingår i samma globala koncern. Lyxmärket DS och Opel är sannolikt inte storsäljarna även om Opel fortfarande då och då får fram en attraktiv bilmodell till Svenskarna. Bättre är det då med Peugeot och Citroén där Peugeot är bra på att ta fram prisvärda bilar som designmässigt tilltalar många. Där det finns behov finns det affärer att göra bara man anpassar sig till efterfrågan och balanserar företaget därefter. Vips så står man där helt plötsligt och säljer en bästsäljare likt Peugeot 2008 som under andra halvan av 2021 var den mest sålda B-Klass SUV:en. Den kan idag även köpas med 100% eldrift, och senaste trenden utöver att man ska ha elbil är privatleasing. K.W. Bruun missar inte denna affärsmöjlighet förstås. Att hitta sin affärslucka i det stora sorlet och att hänga med i trenderna vad folk vill ha är ett vinnande koncept för en företagare. Det går att ge sig in och konkurrera med de som redan är väletablerade men det kostar i regel mycket mer pengar och tar i regel mycket längre tid och då behöver man större finansiering som stöd. Men startar man lugnt och försiktigt så kan det räcka med ett mindre lån till enskild firma för att komma igång.
Andra bilbranscher som börjar dyka upp nu är ”gör det själv vård” av bilar. Högtryckstvättstationer med bås som man snabbt kan köra in i och svätta av bilen och sen åka iväg. Inget besök in i macken, stå i kö och sen på tid en timma senare till en verkstadsplats på baksidan där man sen kan göra det man vill. Nu har du hunnit tvätta bilen och åkt därifrån innan man i övriga fall ens kommit fram till kassan för att boka tid. Snabbt, smidigt och enkelt samt billigt. Vissa tider är det dock lång kö även till dessa stationer då de blivit så populära och fler börjar därför dyka upp.
Elbilar är på stark framgång idag och här kommer det också att finnas nya sätt att tjäna pengar på. Behovet av laddning är redan idag stort och efterfrågan är större änutbudet. Bilmackarna börjar nu att ställa om sig, men det går trögt fortfarande. Här finns det möjlighet till affärer, erbjuda snabbladdning i kombination med en städplats där bilägaren samtidigt kan städa bilen under tiden den laddas kan var en ide. Matställen är inget nytt men i rätt kombo med elbilsladdning så kan det vara något. Det gäller förstås att också kunna ta betalt. Att ladda elbil har länge setts som en möjlighet till gratis tankning av bilen, om än en ofta långsam sådan. Dett börjar sannolikt att förändras och bilägarna kommer acceptera att det kostar att tanka el också. När man ser att det även påverkar den privata elräkningen hemma så kommer man att även ladda på andra platser också, bara priset för snabbladdningen inte skiljer för mycket.
Elbilar har ett mycket mindre servicebehov då motorn i princip inte kräver någon service likt förbränningsmotorer. Kan man bara säkerställa sin garanti så kanske man kan erbjuda driv-in service på stormarknadernas parkeringsplatser. Det finns elbilsmodeller där ägarna får instruktioner hur de kan serva bilen själv. Så det där med att åka till märkesverkstaden för vanlig service kommer troligen bli mindre i framtiden. Reparationer kommer förstås behövas. Men återförsäljarna måste också förbereda sig för att deras servicedel kan komma att påverkas framöver. Kunderna kommer titta på konkurrerande bilmärken och då måste man släppa på områden som varit heliga för bilbranschen.
Det finns alltså öppningar även i en bransch som funnits i många år. Speciellt om man kan förutspå kommande förändringar som ger öppningar till nya affärer.