Skatter, miljöpåslag och kriget i Ukraina gör att bränslepriserna skenar fritt uppåt just nu. Hur långt kommer det att gå? Var går gränsen när bilarna kommer stå stilla till slut? Kommer folk att skänka bort bilar till slut eller skicka dem till skroten i förtid? Kommer vi alla åka elbil eller buss?
Ja frågorna är många just nu kring kostnad och hur vi färdas, speciellt för oss bilägare. När jag tankade senast var priset redan rekordhögt på 24,37 kronor, jösses tänkte jag när jag tankade. Några dagar senare kostar en liter diesel 28,22 kronor och priset kan variera stort varje dag just nu, helt plötsligt var 24 kr litern billigt! Flera faktorer har påverkat prisökningen på bränsle. Skattepåslag har kommit årligen i en plan från regeringen som går ut på att ställa om Sveriges bilpark till eldrift och minskad bilkörning totalt sett. Inblandning av miljövänligare diesel har påverkat dieselpriset då denna diesel är dyrare att framställa. Fast världsoroligheter med kriget i Ukraina gör de föregående påslagen minimala i jämförelse.
Den stora frågan är nu, hur långt kommer detta att gå? Elen har ju också stigit så även elbilar har drabbats av prishöjning vid ”tankning” de senaste månaderna. De som drabbas hårdast är långpendlare som kör bilar med fossilt bränsle. Här blir månadskostnaden enorm, lägg till boende i eluppvärmd vill så har vi kostnadsökningar under de senaste månaderna som vi aldrig ens kunnat fantisera om.
Så hur långt kan detta gå? När stannar Sverige?