Automatisk belysning till bilen
Adaptiv och automatiska strålkastare blir allt vanligare till bilarna idag. Hur fungerar detta och är det något att ha? Ja, kör du mycket mörkerkörning på landsvägar utan gatubelysning är detta en funktion som du verkligen kommer att gilla och ha mycket med användning av. Kör du inte mycket på mörka landsvägar så klarar du dig bra utan detta. Allt började med att man började använda dimljuset till att aktiveras när man svänger bilen, vips så uppfanns kurvbelysningen. Användbart? Vissa tycker det medans andra tycker det gör varken till eller från. Men därefter har utvecklingen med anpassningsbar belysning exploderat och det händer mycket på denna front idag.
Idag finns det gamla hederliga ”H7” belysningar som har fungerat bra i alla år och ger det lite gulare ljuset som vi alla är så vana vid. Därefter kom Xenonbelysningen och ny är LED-belysningen på intågande stort. Xenonbelysningen känns ofta igen genom att den lyser lite klarare och vitare. Styrkan hos LED belysningen är att den är energisnål, vilket framför allt är av vikt för elbilar. Nästa fördel är att dessa består av många små LED dioder som kan styras i grupp eller individuellt. Detta har lett till att vi idag har belysningar som bildar en massa olika former och följer bilens linjer snyggt men även gör att bilen framträder tydligare på vägen speciellt sett bakifrån. När det gäller starkare belysning för framåtsikt så kan belysningens alla dioder slås på och av så de anpassar sig efter rådande situation.
Adaptiv belysning
Så kallas i första hand bilbelysning som följer rattens rörelser och svänger med när bilen svänger. Denna funktion är bra men samtidigt något man klarar sig utmärkt utan också samt om denna går sönder kan det bli kostsamt och onödigt dyrt att laga. Det är när denna belysning kombineras med automatiskt hel och halvljus som det blir intressant då belysningen anpassas till att lysa upp olika områden beroende på framförvarande bilar och mötande bilar.
Automatiskt halvljus
Denna automatik skiftar vanligen framlyktorna mellan vanligt halvljus på kvällen och LED-dagljus på dagen när det är ljust ute. Som bilägare har du inte någon större nytta alls av detta även om vissa njuter av tanken att bilen ser snyggare ut för andra som ser bilen. Har bilen halvljus av typen klassisk glödlampa typ H7 så kommer fördelen att dessa inte allt behövs bytas speciellt ofta då LED belysningen som har längre livslängd lyser i första hand. Nackdelen med LED belysningen är att om den väl går sönder så är den dyr att byta ut, något som exempelvis kan hända vid stenskott som slår sönder plasten så vatten tränger in och förstör LED dioderna.
Automatiskt helljus
Denna funktion är fantastisk för dig som kör mycket mörkerkörning. Det finns olika nivåer på hur avancerad denna belysning är. Generellt så har alla varianter fungerat bra när vi testkört dem. Grundfunktionen är att helljuset slås på och av när det kommer mötande bilar eller när du kommer ifatt en framförvarande bil. De mest avancerade systemen skiftar inte bara helljuset på och av. När du kommer ifatt en framförvarande bil slås helljuset delvis av, inget helljus lyser rakt fram mot framförvarande bil. Därefter vrids belysningen åt höger samt vänster sida för att fortsätta lysa längs vägens kant med starkare ljus än vanligt helljus men utan att blända bilen framför. Har bilen framför en klassisk äldre belysning så kan man se hur den egna belysningen lyser en bra bit framför framförvarande bil men bara på häger och vänster vägkant. Vid möten så slås kortvarig belysningen som går åt vänster sida av.
Även om de automatiska helljus vi provat genomgående fungerat bra så har skillnaden varit att vissa bilar har varit trögare och tagit lite längre tid på sig att slå på helljuset igen efter möte. I dimma får automatisk helljus problem vilket kanske inte är helt svårt att förstå, även i dessa fall fungerar de dock hyfsat men slår på och av senare än normalt. Vid dessa tillfällen får man ibland koppla ut automatiken och styra belysningen manuellt.
Ovana hos andra trafikanter
Den nya vitare och klarare belysningen som automatik är inte så många vana vid. Exempelvis kan belysningarna inte förutse lika som vi människor gör, detta innebär att belysningen ibland skiftar kortvarigt när mötande bilar kommer med när men inte jättenära avstånd samt vid backar och kurvor när mötande bilar är på ingång. Ibland har mötande bilister blinkat med helljus då de trott vi har helljus på samt att någon enstaka framförvarande bilist blivit störd av att vår belysning som lyser upp vägkanten slås på och av. När dessa belysningar ny blir allt vanligare kommer vi sannolika veta att kringvarande bilister inte blinkar för att uppmärksamma oss som man gjorde förr, utan att det hel enkelt är belysningens automatik som anpassar sig efter väg och situation.