Har Renault dålig kvalite? Sluttrapport från 5 års ägande av Renault Megane Sport Tourer (Kombi) III årsmodell 2013
Renault och franska bilar har dåligt rykte avseende kvalité. Det finns många fördomar kring franska bilar, frågan är om dessa är överdrina. Vi har under de senaste 5 åren rapporterat om ägandet av en Renault Megane III 1.6 dCi 2013. Här är slutrapporten:
Kvalitén hos Renault Megane III, kombi 2013
Bilen var helt felfri ända tills den var drygt 4,5 år gammal, ja fram tills dess hade inte en enda sak gjorts hos bilen. Inte ens an glödlampa hade bytts, torkarbladen var fortfarande orginal även om den kanske var dags att byta dem. Tre saker gick dock sönder inom tre månader straxt innan bilen blev 5 år. De två LED lamporna framtill slutade fungera, en utan att det syntes något vilket Renault bytte på garanti och orsaken angavs till fuktinträngning, den andra hade fått ett hål efter ett stenskott men byttes ändå på garanti av samma orsak som den första då detta gjordes samtidigt. Troligen visste de att dessa hade problem och att lampan faktiskt kan ha gått sönder innan stenskottet. Dessa LED lampor kan dock inte köpas av annat fabrikat och kostar 1400 kronor + byte vilket skulle bli 3200 kronor totalt i kostnad för att byta en lampa på en märkesverkstad då plastfronten framför stödfångarna tydligen måste demonteras innan bytet. Besiktningen bekräftade att dessa måste fungera för att bilen ska bli godkänd. Detta kan därmed ses som en svaghet hos bilen, å andra sidan så om man inte får stenskott så höll ändå de i nästan 5 år.
Klimatanläggningen fick också läckage och slutade fungera straxt innen den var 5 år gammal. En undersökning gjordes och orsaken var inte yttre åverkan och garantin trädde in. Reparationerna var dock omfattande och skulle kostat 23 000 kronor hos märkesverkstaden om garantin inte gällt. Dock så var läckaget innan reparationen litet och sannoligt hade bilen klarat sig länge ändå efter att ha fått påfyllning av köldmedia, men verkstaden betonade att det är olagligt för dem att fylla på en bil som man vet läcker. Bilen blev dock lagad och felet åtgärdat.
Jämfört med tidigare bilar, 3 stycken nya Volvo så har Renault Megane inte haft sämre kvalité, snarare tvärtom då Volvobilarna har gått sönder snabbare och även dessa har i några fall haft svårare fel. Även nyare bilar går sönder, tyvärr.
Bilens styrkor:
Rostskyddet är utmärkt, vid tester i andra bilmedia har Renault senaste generationer prisats för bra rostskydd. Precis innan denna slutrapport har vår långtestbil varit inne på besiktningen. Där kommenterade inspektören att bilen såg riktigt bra ut undertill!
Låg bränsleförbrukning. Bränsleförbrukningen har i vårt fall legat på drygt 0,5 liter per mil. Våra körförhållanden var 50% motorväg, blandat därutöver. Då vi testat många bilar under åren under likvärdiga körförhållanden så har vi konstaterat att Renault MEgande Diesel har svårslaget låg bränsleförbrukning.
Praktisk, som alla kombibilar i mellanklassen är denna inte på något sätt unik. Men praktisk är denna bil volket är en stor anledning att köpa den. Dock så kan inte ryggen hos framsätet på passagerarsidan fällas ner, det var ett tillval som inte denna bil fick.
GPS navigationen är lätt att uppdatera. Navigationen kommer från TomTom och vid SD kortet så är det bara att ta hem, sätta i en dator och så kopplar den upp sig mot TomTom, bara att regga ett konto och så är det lätt att uppdatera kartan. Det är inte gratis, men kostar bara några hundralappar. Dessutom så trots att tekniken förjat springa ifrån bilen så har TomTom sett till att det går att få nya kartor installerade, i vissa fall när kartorna blivit för stora idag så delas de istället upp i regioner, fast det berör främst Europa kartorna.
Godkända besiktningar. Vår Renault Megane har klarat besiktningarna utan åtgärdskrav unde de 5 åren. Det har skrivits om svagheter kring bromsarna och att många har fått anmärkningar. Detta är förstår beroende på hur bilen körs. Vid sista besiktningen påtalades att rost börjat uppkomma på skivorna baktill och att det var möjligt att de behövdes bytas till nästa besitning 1 år framåt. Fullt acceptabelt ändå.
Bilens stereo, har bluetooth och stödjer media streaming. Bose Edition har dessutom ett bra ljud vilket många annars klagar på hos standardmodellen.
Bilens svagheter
Något bullrig kupé. Allt är relativt vad man jämför med och haft tidigare. Det finns flertalet tystare bilar, men samtidigt finns det även de som är bullrigare.
Lågt insteg. Man sitter lågt i bilen och nära vägen. Möjligen ger det bra aerodynamik men bilen är svårare att stiga i och ur än många andra.
Tråkig inredning. Renault Megane är inte så charmig på insidan, men detta delar den med många andra bilar.
Bedrövliga mugghållare. Mugghållarna, eller den enda som finns när bilen är utrustad med GPS navigation är nästan omöjlig att nyttja till annat än att ha småsaker i. Se det som att bilen inte har mugghållare alls.
Nu är bilen helt fixad och därefter såld.
Lite fakta om Megane dCi 1,6 Bose edition. Denna motorversion är inte så vanlig hos Megane då den endast såldes ihop med den dyrare Bose Edition utgåvan. 1.6 dCi kommer från Renaults nyare motorgeneration och har kamkedja, därav faller kamremsbyten bort som Renault tidigare varit ökända för som nackdel. Samtliga nya motorgenerationer från Renault har idag kamkedja, dock finns fortfarande äldre motorer kvar i vissa modeller och speciellt klassiska 1,5 dCi. Denna 1,6 dCi motor är på 130 hk, 320 Nm och är riktigt pigg i låga hastigheter, bilen står sig okej även vid omkörning på landsväg. Bose edition har som standard Bose stereo (Bättre ljud), parkerings sensorer fram och bak, GPS navigation och backkamera. Denna bil har även öppningsbart glastak och nyckellöst system. Nyckellösa systemet funkar så att bilen låses automatiskt när då går bort från bilen, när du kommer till bilen får du trycka på en knapp på handtaget. Du behöver aldrig ta fram nyckeln.