Den vanliga farthållaren har blivit populär och många har tagit funktionen till sitt hjärta för dagligt användande. Speciellt de som åker långt tycker att det är bekvämt att ha. Idag kan flertalet bilar även köpas med adaptiv farthållare, så vad är detta och vilken nytta ger det?
Standard farthållare används på så sätt att man aktiverar den, trycker på en knapp för att markera den hastighet man är på och vill behålla. Bilen håller då automatiskt denna fart och man kan släppa foten från gaspedalen. Detta kan vara extra bekvämt vid längre körning och när man önskar sträcka lite på högerbenet. Önskar man köra fortare, exempelvis vid omkörning så gasar man på för att sedan släppa helt på gasen efteråt vilket gör att bilen återgår till markerad hastighet och fortsätter hålla den. Man kan också med hjälp av reglage finjustera önskad hastighet och ge order om högre eller mindre fart. De flesta känner väl till denna funktion idag då den finns väldigt många bilar.
Adaptiv farthållare bygger vidare på den vanliga farthållaren och gör denna funktion ännu bättre. Adaptiv farthållare fungerar precis som en standard farthållare men med extrafunktionen att den också håller avståndet till framförvarande fordon. När man närmar sig ett framförvarande fordon med en vanlig farthållare så måste man antingen manuellt justera ner hastigheten på farthållaren eller slå av den. Den adaptiva farthållaren läser av avståndet till fordonet framför och justerar automatiskt ner hastigheten och håller samma hastighet som fordonet framför. När fordonet framför ökar farten eller åker av från vägen så återgår bilen till angiven topphastighet. Avståndet till framförvarande fordon kan justeras. I början när denna funktion kom så tyckte en del att bilen låg för nära framförvarande fordon. Jag har testat denna funktion på en Volvo V70 D3 av årsmodell 2014 och på denna kan man välja att öka till ett avstånd som inte alls känns för nära. Den adaptiva farthållaren fulländar farthållarfunktionen och jag vill i alla fall inte gärna gå tillbaka till den gamla enklare varianten efter att ha provat denna.
Fartbegränsare är helt enkelt som det låter, man ställer in max hastighet och kan sedan inte överskrida denna. Man måste fortfarande hålla foten på gasen. Denna funktion ska inte förväxlas med farthållarfunktionen. Vissa bilar har endast fartbegränsare, vissa bilar har båda funktionerna.
Jag har som sagt testat adaptiv farthållare på en Volvo V70 D3 årsmodell 2014 och funktionen fungerade mycket bra, jag rekommenderar den starkt speciellt för de som åker mycket på landsväg. Är du på väg att byta bil, så överväg denna funktion.