Renault Clio RS mot Ford Mustang – Två helt olika sportbilar ställs mot varandra!
Renault Sport har en helt egen banracingserie, Clio CUP och Renault Clio RS med 220 hästkrafter är inte en bil som man lätt viftar bort. Men hur står sig den lilla bangetingen mot muskelberget Ford Mustang GT med en 5-liters V8 på 450 hästkrafter, löjligt orättvis jämförelse eller?
Vi har i detta fall inte testat dessa två bilar på bana utan i vanliga miljöer. Det är trots allt här som de flesta bilköpare kör sina bilar, även när de är sportiga. Så vem vinner när vi testar dessa två helt olika sportbilar i vanliga trafikmiljöer?
Bilarna:
Renault Clio RS Trophy: 220 hk bensinmotor, framhjulsdriven, automatlåda med dubbelkoppling. 0-100 km/h: 6,6 sekunder (Läs vår separata biltest här)
Ford Mustang GT: 450 hk V8 bensinmotor, bakhjulsdriven, manuell växellåda. 0-100 km/h: 4,3 sekunder (Läs vår separata biltest här)
Att köra
Storstad: I stan är Ford Mustang stor, klumpig och tungkörd med manuell växellåda. Vid parkering är det svårt att se var fronten slutar och parkeringssensorer fram saknas. Det största behållningen är blickarna man får när man sakta och dovt mullrande glider fram i centrala stadsdelar på sommaren, då och då så nickar folk respektingivande och ger tummen upp. Renault Clio med automatlåda är hur smidig som helst att köra i stan, lätt att parkera och har parkeringssensorer fram och bak. Båda bilarna har dålig bakåtsikt. Båda har backkamera som kompenserar bristen.
Rondeller och kurvor: Ford Mustang med magnetfjädring har väldigt bra väghållning. Mustangen är dock en stor bil och kan efter att du lärt dig bilens egenskaper fås att överstyra och sladda med bakdelen. Mustangen är oslagbart härlig på detta sätt. Renault Clio RS tar dessa situationer med överlägsen smidighet och precision. Att ta kurvor och snabba svängar blixtsnabbt och smidigt är en av de största styrkorna hos Clio RS.
Stadsvinnare: Renault Clio RS
Landsväg: Ford Mustang äger den stora långa landsvägen! Den magnetiska fjädringen MagneRide är fantastisk, både komfort och väghållning är i topp. Att köra om andra bilar går löjligt lätt! Dessutom är det tyst bilen inne i kupén. Hos Renault Clio RS tränger det in mer vägbuller och den hårda fjädringen bjuder på stötigare landsvägskörning. På mindre och kurviga landsvägar så får Renault Clio RS övertaget då den lilla bilen är superlättstyrd och väghållningen är otroligt bra. Omkörningar av andra bilar går busenkelt även för Renault Clio RS. Båda bilarna är därmed bra på sitt sätt och beroende på om det är små kurviga landsvägar eller långa och raka. I längden är Mustangen betydligt mer komfortabel att färdas i.
Landsvägsvinnare: Oavgjort
Motorväg: På motorvägen går Ford Mustang relativt tyst fortfarande och det finns rejält med pulver kvar i motorn långt i hastigheter långt över vad som är tillåtet att köra i Sverige. Framför allt är Mustangen komfortabel att åka i. Renault Clio är riktigt bullrig inne i kupén. Likt på landsvägen går bilen stötigare än Mustang. Motorkraft finns gott om även i Clio RS fast inte lika mycket råkraft i hög hastighet som hos Mustang GT.
Motorvägsvinnare: Ford Mustang
Totalvinnare körning: Oavgjort
Buskörning
Då och då hittar man en stor tom avlägsen asfaltsplan, och då blir resultatet ofrånkomligt med dessa bilar. Man bara måste prova att svänga runt med ett busigt leende på läpparna. Mustangen har inga problem att sladda runt på en stor öppen rymlig yta och givetvis går det att snurra med bakdelen i cirklar för att göra ”donuts”, lättast utan antisladdsystemet aktiverat. När du är nöjd så svänger du ut på gatan gatan igen med ett nöjt motorvrål och en kontrollerad sladd.
Clio RS med sportfjädring och framhjulsdrift så kan du, ja, köra runt i kontrollerade cirklar och jaga din egen bakdel om det nu känns spännande. Avgassystemet låter maffigt i alla fall, och med lite pressad självkänsla och vått underlag kan du få bilen att röra sig i sidled lite grann. Det bästa är nog trots allt att bara snabbt och smidigt köra bort från denna situation.
Vinnare: Ford Mustang (Överlägset)
Instrumentering och interiör
Både Clion och Mustangen har mediasystem med pekskärmar i mittkonsollen. Mustangen har en helt digital förarinstrumentering som är ett av de bästa på marknaden idag. Renault Clio har mer klassisk design, dock med tydlig digital hastighetsvisning i mitten. Stereon i Clio är riktigt dålig medans Shaker stereon i Mustangen har ljud i toppklass. Interiören i Ford Mustang är avsevärt snyggare och trevligare än hos Clio.
Vinnare: Ford Mustang
Komfort
Renault Clio har avsevärd högre vägbuller inne i kupén jämte Ford Mustang. Fjädringen är också hårdare än Mustangens och man sitter bättre i framstolarna hos Ford Mustang. Båda bilarna har klimatanläggningar som fungerar bra. Ford Mustang har armstöd i mitten vilket saknas hos Clio.
Vinnare: Ford Mustang
Praktiskt nyttjande
Benutrymmet i baksätet är ungefär lika dåligt hos båda bilarna. I Clion kan upp till fem personer färdas om de bara lyckas klämma in sig. I mustangen finns det enbart plats för fyra personer och inte får man vara lång då huvudhöjden i baksätet är bedrövligt låg. Att komma in i baksätet hos Mustang kräver nästintill gymnastiska proffskunskaper. Renault Clio har egna bakdörrar och huvudhöjden är bra för samtliga platser i bilen.
Lastutrymmet är djupare hos Mustangen men öppningen liten, Renault Clio har en större öppning till lastutrymmet. Baksätet kan fällas hos båda bilarna. Småförvaring är något bättre hos Ford Mustang som bland annat har två bra mugghållare vilket saknas hos Renault Clio som i bästa fall kan hålla fast en caffelatte mugg. Ingen av bilarna förvarar en barnvagn på vettigt sätt och som familjebilar är de inge vidare.
Vinterhalvåret i Sverige är sannolikt inte till en fördel för Ford Mustang med bakhjulsdrift och breda däck, även om det finns passande vinterdäck. Framhjulsdrivna Renault Clio med passande vinterdäck för svenskt bruk kommer fungera avsevärt bättre under vintern.
Vinnare: Renault Clio
Ekonomi
Bränsleförbrukningen är ungefär 35% lägre hos Clio RS än Mustang under vår testperiod, visst kan man tro att skillnaden skulle vara ännu större. I slutändan är detta beroende på hur du kör bilarna. Ford Mustang GT är mycket dyrare i inköp och ligger på mellan 450 000 – 500 000 kr, Clio RS får du för mellan 250 000 – 300 000 kronor. Försäkringen kan man bara gissa att den inte är till Mustangens fördel och vägskatten från Juli 2018 är hela 21 000 kr de 3 första åren. Ekonomimatchen är svår för Ford Mustang och sannolikt så kommer inte ens andrahandsvärdet i rena pengar vara till Mustangs fördel, möjligen efter 25 år för troligen lär Mustangerna hållas i liv bättre än Cliobilarna, sett genom bilentusiasternas ögon.
Vinnare: Renault Clio
Summering
Det är mer jämt lopp än man kan tro mellan Clio RS och Mustang. Clions styrka är tight väghållning, ekonomi och att den, nåja, i detta fall så är den mer praktisk. Mustangens styrka är motor, instrumentering och komfort. Renault Clio RS är billigare vilket möjliggör att fler faktiskt kan köpa bilen. Summerat så har Ford Mustang lite mer styrkor, om än knappt. I slutändan är det du själv som väljer vad som är viktigast och vilka egenskaper som passar dig bäst