Test av BMW i3 – Elbil för framtiden
BMW i3 är en elbil som är en något mindre bil. Elbilsmarknaden har börjat ta riktig fart och många tillverkare satsar stort på elbilar just nu. BMW är också med på tåget och var tidigt ute på marknaden med sin i3 som du kan köpa både som ren elbil eller med en extra stödmotor vilket kan kännas tryggt att ha. BMW anger en realistisk räckvidd upp till 20 mil och upp till 33 mil med räckviddsförlängare. Hållbar tillverkning och lättviktsmaterial nyttjas när BMW i3 produceras. BMWi3 är en speciell bil med styrkor likaså svagheter, summerat står sig BMW i3 bra i elbilskonkurrensen.
Testbilen: BMW i3s REX 184 hk (Range extender: 2 cylindrig bensinmotor) 0-100 km/h 6,9 sekunder.
Räckvidd
Vi börjar med det som de flesta är nyfikna på idag när det gäller elbilar, räckvidden. Räckvidden för BMW i3 anges av BMW till 20 mil som ska vara möjligt att uppnå även i verkligheten. När det gäller räckvidden hos elbilar så kan du själv påverka väldigt mycket genom ditt körsätt. BMW i3 har dessutom olika enkelt valbara körprogram som hjälper dig med att hålla nere energiförbrukningen. Vår testkörning har gjorts i November månad och mestadels i temperaturer mellan -2 till + 4 grader Celsius. Vi har kört över 100 mil under testperioden. Vi har haft värme på i kupén och ofta även elvärmen på i stolarna. Vi har alltså kört bilen under de förhållanden som vanliga bilar normalt körs och inte prutat på komforten. Ungefär hälften av körningen har varit på motorväg i normala hastigheter för motorvägar. Detta körsätt gav oss en räckvidd på ca 15 mil. Kör du bilen i något lägre hastighet och helst inte över 90 km/h samt är återhållsam med värmen i bilen så känns det inte alls orimligt att nå utlovade 20 mil. Räckviddsförlängaren består av en 2-cylindrig bensinmotor och ger ca: 10 mil extra. BMW i3 är en elbil i första hand och bensinmotorn hoppar in när elen i batterierna är slut. Det finns dock ett val att köra på bensinmotorn för att hålla laddningen i batteriet uppe om du är på väg att köra in i en miljözon som enbart tillåter eldrift.
Laddningstiden varierar beroende på tillgång till eluttag och vad dessa kan leverera. Du kan även ställa in hur mycket effekt som bilen får dra vid laddning. Laddning på 1-fas 3,7 kW (16A) tog oss cirka 10h att återladda en körsträcka på drygt 10 mil. Detta uttag är det vanligaste ute på stan idag vilket tyvärr inte ger så mycket laddning under kortare stopp. Vid laddning på eluttag som ger högre ström så går det givetvis mycket fortare, tyvärr är dessa fortfarande sällsynta. Snabbladdare kostar att ladda hos samt kräver ibland även att du i förväg har ett speciellt laddkort med dig. Infrastrukturen kring laddning har en hel del att önska och de är bara att hoppas att detta också kommer att utveckla sig lika mycket som elbilarna gör. För allt pekar på att eldrift hos bilarna i olika former är något som kommer starkt. Idag gäller främst att du har möjlighet att ladda hemma och på din arbetsplats för att det ska funka och längre resor kan bli problem. Räckviddsförlängaren hos BMW i3 är dock något som ökar nyttjandemöjligheterna avsevärt.
Att köra BMW i3
BMW i3 har ett fantastiskt bra bottendrag direkt från start. Prestandan 0-100 km/h på 6,9 sekunder tillsammans med att kraften till fullo direkt vid gaspådrag gör att BMW i3 är riktigt pigg och rolig att köra. Speciellt i stadstrafik gör sig i3 bra då responsen i motorn är oslagbar. Du kommer in i vältrafikerade rondeller utan problem. Motorresponsen är helt klart den största styrkan hos BMW i3.
BMW i3 har lite av en SUV känsla då det är lätt stiga i och ut ur bilen. Detta beror på att bilen är något högre och att förarstolen är högre vilket ger en trevlig körkänsla samt att bilen blir mer praktisk. Ergonomiskt finns det lite mer att önska hos förarstolen då den känns något hård och inte riktigt lika bekväm som hos andra BMW bilar.
BMW i3 har automatväxel som styrs via en liten kompakt spak bakom ratten. Detta fungerar riktigt bra!
Stadstrafik: I stan gör sig BMW fantastiskt bra och i3 är pigg och riktigt rolig att köra i stan. Det är tyst i kupén och BMW i3 är miljösäkrad att få köra överallt stan även när kommande restriktioner införs.
Landsväg: BMW i3 går bra på landsvägen och det är tyst i kupén. Motorresponsen är pigg och helt suverän även i landsvägshastigheter. Omkörningar går riktigt bra att göra prestandamässigt. Vid omkörningar på landsväg så kan man dock känna att bilen har en förmåga att kränga ostabilt om man gör snabbare rattrörelser.
Motorväg: Till och med på motorvägen går BMWi3 relativt tyst och är pigg i motorresponsen. Dock så kommer en av bilens svagheter i högre hastigheter. När det är lite spårigt på slitna vägar samt vid starka kastvindar som börjar BMWi3 bete sig ostabilt. Körkänslan känns inte stabil vid hastigheter över 110 km/h och man kör inte gärna över 130 km/h. Detta är något som vi inte är vana vid speciellt hos BMW. Nu är dessa hastigheter ändå inte alls optimala för en elbil avseende förbrukning och bör oavsett undvikas, inte minst i Sverige där få vägar tillåter körning över 110 km/h.
Praktiskt nyttjande
Elbilar är ofta inte så praktiska då de är små samt att batterierna tar plats. BMW i3 har lite speciella bakdörrar som öppnas i motsatt riktning. Lösningen hos BMW i3 känns inte så praktisk då bakdörrarna kräver att framdörrarna först öppnas. När bakdörrarna väl är öppna är insteget bra och benutrymmet i baksätet är helt okej. Lastutrymmet i bak är inte så stort men det räcker för de flesta vardagliga behoven. För IKEA handlingen får sannolikt ryggen till baksätet fällas ner för större lastutrymme. Detta är inte en bil som känns som ett förstahandsval för småbarnsfamiljen.
Teknik
Du kan sätta bilen på ett schema med både tider och veckodagar efter vad du önskar. När bilen är kopplad till en elstolpe så kommer den att se till att inställt klimat i bilen är uppnått vid angiven avfärd. BMW håller fast vid sitt navigeringshjul och klassiska menysystem. Navigeringshjulet är helt suveränt att nyttja samtidigt som menysystemet tar en del tid att lära sig samt är ett av de mer svårförstådda på marknaden. Styrkan kommer istället att när du väl lärt dig systemet och när då förstått BMW:s tanke bakom detta så kan du navigera tryggare genom att blicken mer kan hållas på vägen istället.
Harman Kardon stereon. Testbilen var försedd med detta ljudsystem och precis som väntat är ljudet riktigt bra och betydligt bättre än genomsnittet som sitter som standard i dagens nya bilar.
Prisbild
BMW i3 börjar från ca: 371 000 för 170 hk versionen och enbart eldrift, finns även i 184 hk version samt med REX räckviddsförlängare och kostar då från ca: 407 000 kronor(170hk) respektive 442 900 kr (184 hk) utöver detta finns extrautrustning att köpa.
Riktigt riktigt bra information om BMW i3 !
Tackar!
Tackar!