Det finns en rad faktorer att ta hänsyn till i val av bilförsäkring. Försäkringsbolagen har även något olika villkor vilket ibland gör det svårt att tydligt ställa dem mot varandra i en jämförelse. Men det är inte på ersättningsnivå eller självrisk som de skiljer sig mest åt – det är på priset. Det finns tusentals kronor att spara bara genom att göra en enkel jämförelse.
Att köra oförsäkrat är det absolut dyraste försäkringsalternativet. Eftersom det är lag på att man minst måste ha trafikförsäkring i Sverige, när ett fordon är påställt, kan straffavgifter krävas om man kör utan försäkring.
Näst dyraste försäkringsalternativet är att vara överförsäkrad och bara välja ”första bästa” försäkringsbolag när försäkringen ska tecknas. För även om villkoren skiljer sig något mellan bolagen så är det knappast i den utsträckningen att de höga prisskillnaderna kan vara befogade. För det är verkligen stora skillnader.
Dagens Nyheter uppmärksammade detta med en jämförelse som visade att priserna är enormt olika. Det handlar då inte bara om var man bor i landet utan främst mellan de olika försäkringsbolagen. De valde att teckna helförsäkring på bilar i tre olika prisklasser. Som mest skilde det 6000kr på den billigaste helförsäkringen i Linköping mot den dyraste i Stockholm
En del faktorer går alltså att påverka i jakten på en billig bilförsäkring medan andra är svårare. Du är så gammal som du är, du bor där du bor – men du har alltid chansen att jämföra försäkringsbolagen. Det är ändå den punkten det som gör den största skillnaden. Här ska man även komma ihåg att stora jämförelsesidor som ex. Compricer inte är kompletta. De har många försäkringsbolag men inte alla. Därmed finns en stor fördel att faktiskt kontakta ett flertal företag direkt för att därigenom få offert.
Är det ett par som delar på bilen finns alltid möjlighet att även jämföra om priset skulle bli billigare om den skrivs på den ena eller den andra. Det handlar då främst om åldern som en prissättande faktor. En äldre person kan få lägre självrisk men även få fler försäkringsbolag att välja mellan.
Ett exempel är att Svedeas bilförsäkringar enbart kan tecknas av personer som är över 30år. Här krävs även att man bor i villa eller radhus samt att bilen är begagnad. Det kan låta som smala krav men det är ett typiskt exempel på hur försäkringsbranschen förändrat sig de senaste åren. Försäkringslösningarna blir allt mer specialiserade och unikt anpassade för olika grupper av människor. Genom det kan bolagen både erbjuda ett bättre pris och en försäkringsmodell som ofta efterfrågas av dessa människor.
Är du inte nöjd med de avtal och pris du får på bilförsäkringen så se alltså över möjligheten att låta sambon vara försäkringstagaren. Det är inte alltid det hjälper men även det kan vara en väg.
Denna text är skriven i samarbete med Svedea.se.