Test Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg är den största SUV:en i Volkswagens personbilsprogram. Det är svårt att inte tycka om denna bil, när du kör den så känner du dig som ”King of the road”. Volkswagen Touareg är dock inte enbart en bil som upplevs stor och stark, den lever också upp till detta fullt ut. Touareg har god terrängförmåga och klarar att köra i backar med upp till 45 graders lutning samt har en generös markfrigång som klarar ojämnheter och marktoppar på upp till 27 graders vinkel. Detta kanske inte säger så mycket för många men det innebär att bilen klarar betydligt tuffare situationer än de flesta upplever i sin vardag.
Testbilen:
Volkswagen Touareg V6 TDI 262 hk, 6 cylindrig dieselmotor med automatväxel. Extrautrustning som fyller en hel A4 sida, bland annat: Luftfjädring Sport, Premiumpaket och Förarassistanspaket.
Specifiering av nyheterna för Touareg facelift 2015 kan du läsa mer om här.
Vår test av 2019 års Volkswagen Touareg kan du läsa här
Att köra
Trots att Touareg väger över 2 ton så gör den 0-100 på 7,3 sekunder vilket är i klass med små lätta GTI-bilar, och då är detta ändå den minsta motorn i modellprogrammet. Bilen upplevs mycket lättkörd och det känns inte alls som att man kör en stor och tung bil. Automatväxellådan reagerar snabbt men kan upplevas som ryckig vid snabba gaspådrag. Genom ett enkelt ryck i växelspaken skiftar man mellan normal och sportläge. I sportläget reagerar bilen snabbare för bästa prestanda, i normalläget går bilen lite jämnare men ändå utan att göra större avkall på prestandan. Bilen kan hoppa till vid backning från stillastående vilket kan bli obehagligt i trånga utrymmen.
Vinterkörning
Denna test av Volkswagen Touareg gjordes under vinterväglag. Fördelen med fyrhjulsdriften och hög markfri gång är framkomligheten genom snödrivor och på hala vägar. Nackdelen är att Touareg är en tung bil som tillsammans med breda däck börjar glida oväntat mycket vid hastig inbromsning, här är det mycket lätt att köra lite för fort för att sen få oväntat lång bromssträcka. Det är också mycket lätt att få bilen i sladd. Tryck bara till lite extra på gasen i en snöig kurva så börjar bilen glida iväg, dock främst med överstyrning så det finns en viss körglädje i detta för den som önskar. Pressar man bilen ytterligare lite till så börjar antisladdsystemet att göra så bilen kränger fram och tillbaka med fronten och baken tills bilen går stabilt igen. Summeringen blir att Touareg lätt kan fås i sladd men att det ändå känns kontrollerat och det krävs lite mer oansvarig körning för att hamna i diket, men omöjligt är det inte.
Interiör och komfort
Inredningen är typiskt Europeisk vilket innebär enkelt, stilrent och praktiskt. Testbilen var utrustad med vit stämningsbelysning som ger ett snyggt intryck men mysigt blir det inte riktigt. Alla funktioner är lätt överskådliga och lätta att komma åt.
På förarplatsen sitter man bra med en mycket god utsikt över trafiken framför. Ratt och stol kan ställas in så att de flesta hittar en bekväm körställning. Det finns komfortabla mittarmstöd mellan framstolarna, dessa är till och med delade och kan flyttas fram och tillbaka enligt tycke och smak av både förare och passagerare. I baksätet sitter man rymligt och bra. Baksätet är dock något lågt vilket kan göra att knäna trycks upp lite mer än önskat.
Lastutrymmet är generöst och utrymmen för småförvaring är också bra. När en bil är så pass stor så är det inte så svårt att få till bra utrymmen till förare, baksätespassagerare och last.
Luftfjädring Sport: Denna fjädring är värd några extra ord. Du kan välja mellan tre förinställda lägen: Comfort, Normal och Sport. Komfortläget gör bilen till en riktig glidare vilket gör körningen till en njutning. Bilen går fint över mindre ojämnheter och gupp utan obehag. I komfortläget får dock bilen något svajigare köregenskaper. I läget sport så blir bilen tightare och hårdare, inte helt oväntat. Normalläget hamnar någonstans mittemellan. Utöver detta kan du själv höja och sänka bilen manuellt via luftfjädringen.
Bullernivå
Volkswagen Touareg är riktigt tyst inne i kupén i låga farter, det är knappt att man hör motorn. På motorvägen och på grov asfalt så tränger en del vägbuller igenom. Mindre vindbrus ljud uppstår vid körning i högre motorvägshastigheter. Generellt är dock Touareg en mycket tyst och behaglig bil att färdas i.
Infotainment
Volkswagen Touareg har en stor och lättanvänd mediapanel i mitten. Skärmen är i färg och är av touchtyp som har snabb respons. Det mesta fungerar föredömligt bra men att hantera bluetoothtelefonen från panelen är inte helt optimalt. Fast då finns istället programmerbara snabbval för telefonnummer. Dessa förvalda telefonnummer kommer du snabbt åt genom att trycka på den fysiska telefonknappen och därefter direkt på ditt förvalda nummer i touchskärmen, detta funkar bra.
Ljudkvalitén i stereon är över genomsnittet men inte i den absoluta toppklassen. Det finns bra med bas och det är rejält tryck i ljudvolymen. Dynamiken i ljudet upplevs inte riktigt lika luftig som i de bästa bilstereos som finns idag. De flesta lär dock ändå bli väldigt nöjda med ljudet.
Svagheter
Sett enbart i ett fordonsperspektiv så är Volkswagen Touareg den enda bil du behöver. Touareg har ytterst få svagheter. De största svagheterna är inte kopplade till bilen i sig utan till dess storlek och kostnader:
- Touareg är stor och jag vet att det finns företag där anställda inte får välja denna bil som tjänstebil då den kan upplevas lite väl stor och bufflig. Det signalerar inte heller ett bra miljömässigt bilval. Nu finns det förvisso en hybridvariant men inte ens då blir den rumsren avseende miljötänkandet, det går ju att välja en mindre bil helt enkelt.
- Toureg är bred, parkerad på min p-plats i vårt parkeringshus så kan jag precis få in min 6 åring i bilen. Jag kan dock inte ställa mig i dörröppningen och att spänna fast säkerhetsbältet. Det blir till att köra fram bilen en bit för att sen hoppa ut igen och spänna fast barnet säkert.
- Bränsleförbrukningen är deklarerad 7,7 l/mil vid stadskörning, 6,6 l/mil blandad körning. Min egen förbrukning under testperioden låg på straxt ovanför 1 liter/mil, men då har dock bilen inte körts bränsleoptimalt.
För dig som inte behöver ta hänsyn till bränsleförbrukning, miljö, företagspolicies och bilens storlek så grattis, du får en härlig bil som fixar nästan allt!
Prisbild
Baspriset är 524 900 kr. Då ingår mycket som standard, exempelvis klimatanläggning (inklusive utblås till baksätet), touchskärm m.m.
Rekommenderade tillval:
Förarassistanspaket: 32 200 kr
- Adaptiv farthållare
- Säkerhetssystem: Front Assist, City Emergency Brake, Sideassist (avancerad dödavinkelvarning) och Lane Assist (filhållningsvarning)
- Multifuktionsdisplay typ Premium
- Parkeringssensorer fram och bak
Luftfjädring/Luftfjädring sport: 30 700 kr/34 400 kr
Area View med Rear Assist (Avancerad backkamera): 10 700 kr
Not: Testbilen var extrautrustad, kontrollera innan köp vad som ingår.
Fattade inte följande:
”Det är också mycket lätt att få bilen i sladd. Tryck bara till lite extra på gasen i en snöig kurva så börjar bilen glida iväg, dock främst med understyrning så det finns en viss körglädje i detta för den som önskar. ”
De flesta brukar väl tycka att det kan vara kul med överstyrning så att bilen sladdar, men vad menar du egentligen, att den kanar rakt framåt om du gasar på i en kurva?
Tack Reine för din uppmärksamhet, överstyrning ska det förstås vara och jag har korrigerat det i texten.
Det måste ha varit jättejobbigt att köra en så stor SUV.
Ja du kan inte ana, jag var svettig redan efter 10 minuter.