Ny teknik hyllas ofta i början och ses som världens frälsning, när denna teknik väl finns i allas hus och hem samt ses som en del i vardagen så kommer alltid de som påstår att detta är något dåligt. Tänk när bilen var en helt ny uppfinning, vilken magi bilen måste bjudit på. När bilarna väl började komma i formatet att de kunde nyttjas för praktiska vardagliga transporter, vem ville inte ha en bil då? Då var det bara rika och välbeställda som hade råd. Nu när nästan alla har råd att äga en mer eller mindre bra bil så börjar det komma åsikter om att bilen borde förbjudas, eller i alla fall begränsas så mycket som möjligt. Det är främst miljörörelsen som driver dessa frågor, vilket de faktiskt i många fall har beaktansvärda själ för. Ibland kan man dock fundera på om de fokuserar på rätt saker och vad i fordonen och transporterna som orsakar mest miljöpåverkan. Snart kommer det handla om hur vi framställer energin och inte bilen i sig. Men nu handlar det om en insändare avseende antisladdsystem jag nyligen läste:
När ESP antisladdsystem kom i början fanns de bara i dyra bilar samt att de sen därefter först var tillval till normala bilar. Idag finns ESP antisladdsystem i alla bilar som säljs och har klassats av vissa som den bästa bilsäkerhetstekniken efter bilbältet. Det är nu när antisladdsystem blivit en del av vardagen som det börjar komma åsikter om att dessa system inte är bra att ha. I en insändare i ViBilägare nr 1 2015 upplyser Erik om att det finns en utspridd uppfattning om att antisladdsystem är dåligt att ha då föraren inte kan tvinga bilen in i sladd i de fall situationen kräver detta. I samma insändare skriver Erik att många anser att elektriska handbromsar inte ska finnas av samma anledning, att föraren då inte kan tvinga bilen in i sladd. Insändaren Erik är likt mig själv mycket orolig för denna inställning som troligen kommer från bilförare som överskattar sin egen körförmåga. I slutändan handlar det om att bilarna förses med ESP antisladdsystem som inte kan stängas av. I de fall de kan stängas av är det bara kortvarigt och trots att de avaktiverats så aktiveras de ändå per automatik, bara något senare. Systemen kan inte stängas av permanent. Detta gör förare irriterade då det inverkar på deras personliga körning.
ViBilägare svarar att antisladd är ett säkerhets system som bevisligen med statistik påvisat ett det räddar liv, varför antisladd idag är obligatoriskt. Slutligen svarar ViBilägare att en traditionell handbroms ändå kan vara bra för den som ofta kör på krokiga och hala vägar. Detta därför att om man är på väg att att förlora kontrollen och bilen bara åker rakt fram i en kurva så kan man påtvinga en sladd som kan rädda situationen, vilket inte kan göras med en elhandbroms.
Summerat så verkar det som att antisladd är bra men att den gamla handbromsen kan behövas för att påtvinga bilen en sladd som i vissa situationer kan vara bra. Jag själv funderar på att om man ofta kör på kurviga hala vägar så kanske man istället lärt sig att hålla nere farten istället så slipper man ens fundera på dessa frågor, att tvinga bilen i sladd kan aldrig vara ett bra alternativ, möjligen kan det för den som övat manövern ordentligt vara det bättre alternativet av två dåliga val. Tänk om man får möte på den hala och kurviga vägen?
Vad tycker du, ska Antisladd kunna stängas av permanent i bilen, och ska det alltid finnas en manuell handbromskrycka att dra i? Rösta om ESP nedan:
[poll id=”9″]