Något som blir extra aktuellt avseende bränsleförbrukning under kommande år är bilar med turbomotorer. Allt fler rapporterar om att bilarna drar mer bränsle än angivet. Detta gäller speciellt bilar med turbomotorer. Idag görs allt flera bilar med små motorer som utrustas med turbo för att inte bli för klena och ”trötta” att köra.
Testcykeln för bränsledeklarationen är ganska ”klen” och består inte av så mycket starka accelerationer, detta gynnar speciellt turbomotorer då de drar mer när turbon arbetar. Turbon behöver alltså inte arbeta så mycket under testcykeln som gäller idag. Detta kan därmed bli extra missvisande men samtidigt så är det viktigt att en testcykel är noga specificerad så att alla testkör bilarna på samma sätt och att testerna är repeterbara.
Turbomotorn
När turbon arbetar drar den mer bränsle än en något större bensinmotor utan turbo. Turbomotorn har då i regel dessutom något mer styrka (hk). När turbon inte arbetar drar den mindre bränsle än den något större bensinmotorn.
Motor utan tubro
När motorn arbetar så drar den mindre bränsle på låga varvtal och för att få kraft i motorn så måste man komma upp i högre varvtal, då ökar också förbrukningen men mindre än med en turbomotor.
Summering:
Turbomotorer har större skillnad mellan lägsta förbrukning och högsta förbrukning än den traditionella motorn utan turbo. Motor utan turbo skiljer alltså mindre i förbrukning beroende på hur man kör, där gäller det främst att komma upp i rätt hastighet och köra vidare på så lågt varvtal som möjligt. Turbomotorer är i regel ”roligare” att köra och man måste upp i avsevärd större motorstorlek för att uppnå samma känsla med en motor utan turbo.
Mina egna erfarenheter
Jag har haft en Volvo V40 2.0T (4-cyl) på 160hk med turbo och en Volvo V50 2,4 (5-cyl) 140hk utan turbo. Dessa bilar drog ungefär lika mycket tyckte jag efter att ha kört båda i ca. 10.000 mil. Vi gjorde en lite speciell resa från Ystad till Stockholm med V40n (som har turbo), av personliga anledningar ville vi komma till Stockholm den dagen så fort som möjligt. Jag gjorde därmed många omkörningar och körde ”aktivt” som man brukar kalla det, dock inte för fort. Men alla bilar som körde sakta låg jag bakom med högt varvtal och vid säkert tillfälle körde vi om. Turbon jobbade alltså aktivt hela resan. Bränsleförbrukningen konstaterade jag efter den resan var lika hög som den vardagliga körningen i stadstrafik, vilket därmed var avsevärt högre än normal landsvägskörning.
Jag vet inte vad som är mest lönsamt att köra, bilindustrin och de flesta andra säger att turbomotorerna ändå drar lägre bränsle så länge man inte gör kraftiga accelerationer hela tiden. Men en sak som jag tänker på, det är att jag nog skulle behöva uppdatera mina Ecodriving kunskaper med ”EcoTurboDriving”.
Blev du klokare inför ”byta bil valet” efter detta?
Det vore intressant att veta om en liten motor, inte över 1000 kubik. med en turbo går att köra miljövänligare än utan turboarregegat.Allt måste görag för att få ner CO2 utsläppen.Vet ingenting om motorer.
Ja, om du håller hög växel men lågt varvtal och jämn hastighet så mycket som möjligt så ska en turbomotor bli snålare. Dock finns ingen mening att segdra accelerationerna utan accelerera på och ha sen en lugn körstil med god framförhållning. Sen finns de som kan gå in i tekniskadetaljer mycket mera än så. Men nu är all fokus på elbilar idag så turbomotorn är nog snart ett minne blott ändå 🙂
Att en turbomotor drar mer soppa än en vanlig sugmotor beror ju på att den har förmågan att förbränna mer bränsle, tack vare turbon. Turbons enda syfte är ju att trycka in mer luft (syre) i cylindrarna för att därmed kunna förbränna mer bränsle = högre effekt, men även högre förbrukning.
Vid normal körning, så arbetar en turbomotor mer som en vanlig sugmotor med hög fyllnadsgrad. Fyllnadsgraden är förhållandet mellan cylindervolymen och volymen luft som verkligen sugs in i cylindern. En sugmotor kan aldrig nå 100% fyllnadsgrad medan en turbomotor lätt överstiger 100% eftersom luften trycks in i cylindrarna.
Så vid normal körning, så jobbar turbomotorn mer optimalt än sugmotorn och när man trampar hårt på gaspedalen, så drar både effekt och förbrukning i skyn.
En annan fördel med en turbomotor är att man kan göra motorn mindre, men ändå få ut mer effekt än ur en större motor utan turbo. Detta gäller förstås bara när man trampar till ordentligt på högerpedalen och låter motorn/turbon varva upp ordentligt.