Test Volvo C40 Recharge, elbil med stil!
Volvo C40 är en elbil med Crossover design från Volvo. Just begreppet Crossover innebär förenklat att Volvo C40 är som en förhöjd personbil i halvkombiutförande. Det är desig hos elbilen Volvo C40 som är huvudgrejen och visst har Volvo lyckats med C40 för den är verkligen snygg. Elbilar är på stort intågande nu och då gäller det att skapa modeller som lockar alla. Volvo C40 kommer definitivt locka de som vill ha en kombination mellan design och praktiskt nyttjande. Vi har testat elbilen Volvo C40 och så här gick det:
Vi har fått testat versionen Volvo C40 Twin Recharge vilken har två elmotorer som levererar hela 408 hk. Bilen har en helt fantastisk acceleration och gör 0-100 km/h på bara 4,7 sekunder. I stadsmiljö är Volvo C40 Twin jättepigg vid snabba start och stopp. Detta är bra speciellt när man ska hitta en lucka in i vältrafikerade rondeller. Även om Volvo C40 Twin har 408 hk och ett fantastiskt vridmoment så är elektroniken i gaspådraget bra kalibrerad och ger en mjuk start när man ska åka iväg. Detta i kombination med att man snabbt kommer upp i hastighet är mycket uppskattat.
Lämnar man staden och kommer upp på landsväg mellan 70-90 km/h är Volvo C40 riktigt behaglig och skön att köra. Jag kan lätt kan bränna mil efter mil med en Volvo C40. Vägbullernivån i kupén vid den här hastigheten är låg och bra. Man kan utan problem konversera med medpassagerare eller bara njuta av ett musikstycke. Prata i bilens inbyggda handsfree telefonuppkoppling funkar också mycket bra. När man sen svänger upp på motorvägen så ökar ljudnivån från vägen och man får höja ljudet lite på multimediasystemet för att fortsätta lyssna på musiken. Det finns tystare bilar på marknaden, även hos Volvo och C40 tillhör en lite prispressad version i Volvos bilprogram. Nu ska man inte skrämmas av detta vägbullernivån är förhållandevis låg ändå och inte något vi ser som ett problem. Jämför man C40 med andra bilar inom samma prisläge så anser vi att ljudnivån står sig bra i konkurrensen. Ta bilen gärna på en motorvägstripp i 120 km/h och bedöm själva innan köp, har du idag en vanlig bränslebil med några år på nacken så är bilen du har idag sannolikt bullrigare.
Precis som hos andra nya Volvobilar finns även One Pedal Drive på denna version där acceleration och motorbromsning styrs helt av gaspedalen. Släpps gaspedalen blir det en kraftfull motorbromsning där energin används för att återladda batterierna. Detta läge är riktigt skönt att ha både i stadskörning och på motorväg då en planerad körning gör att bromsklossarna håller längre. Vi hade däremot önskat att denna funktion var lättare att slå på och av med eget reglage istället för via inställningar på skärmen.
Inredningen på nya Volvo C40 är snygg och stilren med lagom lyx. Interiören hos C40 är diskret bakgrundsbelyst vilket ger en ytterligare dimension utan att det på något sätt stör körningen uner kväll och natt. Volvo satsar stort på ett koncept där inredningen är helt läderfri, även ratten är fri från animaliska produkter. Detta är något som får ett stort plus då det öppnar upp en helt ny marknad för människor som tidigare har haft svårt att hitta en bil utan äkta läder. Tillsammans med delvis återvunna golvmattor så märks det att Volvo som tillverkare riktat in sig mot en mer hållbar tillverkning utan att tumma på kvalité eller stil. Stolarna är sköna att sitta i vilket underlättar för längre resor. I baksätet sitter två vuxna och ett barn riktigt bra med tillräckligt takutrymme trots det lutande taket baktill.
För laddning av mobiltelefoner eller annan utrustning så finns det tillgång till både USB-C portar och trådlös laddningsplatta. Här ligger Volvo helt rätt i tiden genom att de valt att ta bort den gamla USB-A kontakterna. Det klassiska 12V uttaget finns ändå kvar om man har behov av kylväska eller dammsugare som ofta nyttjar denna typ av kontakt. Google med röststyrning finns inbyggt hos Volvo C40, det är bara att säga ”Hej Google” och namnet på den man vill ringa till eller för få vägbeskrivning till densamme. Uppdatering av systemet kontrollerar man i menyn och tillsammans med Google play finns tillgång till att installera flera appar.
I det främre bagageutrymmet även kallad ”frunken” finns utrymme att förvara exempelvis laddningskabel, reparationskit för punktering av däck eller så väljer man kanske hellre att nyttja utrymmet till träningsväskan eller någon matkasse.
Något som är negativt med C40 är att sikten bakåt i backspegeln. Bakåtsikten blir inte den bästa då lutningen på bakdelen och bakfönstret gör att sikten blir minimal. Här får man mestadels stötta sig på sidobackspeglarna vilket funkar gott i de flesta situationer. Backkamera är här extra bra för hjälp vid backning.
Det finns två motorval där single motor är den framhjulsdrivna varianten på 231 hk och 0-100 km/h på 7,4 sekunder. Vill man istället gå upp en nivå så finns twin motor vilken vi hade i detta test. Twin motor är utrustad med två stycken elmotorer som gör bilen fyrhjulsdriven och levererar 408 hk med ett vridmoment på 660 Nm. Twin gör 0-100 km/h på 4,7 sekunder. Båda modellerna har en toppfart på 160 km/h vilket räcker gott och väl för en elbil. Med 408 hk är det lite svårt att hålla sig borta från gaspedalen men det är en riktigt kul körupplevelse!
Pris Volvo C40 Recharge
Det framhjulsdrivna Volvo C40 med single motor börjar från ca 530 900 kr. Tillägg för den fyrhjulsdrivna Twin motor är ca 67 000kr utöver grundpriset. I jämförelse med andra bilar inom samma segment så står sig Volvo C40 Recharge mycket bra i konkurrensen och är ett bra bilval.
Volvo C40 finns att välja i utrustningsnivåerna ”Core”, ”Plus och ”Ultimate” där Core har standardutrustning och Ultimate har den högsta nivån av utrustning.
Vad skiljer elbilarna Volvo C40 mot SUV versionen XC40? Det är bakdelen som är den huvudsakliga skillnaden där Volvo C40 har mer personbilsdesign med sluttande bakdel på bekostnad av lite mindre lastutrymme höjdleds. Ja det är smaken på baken får avgöra vilken modell som man gillar bäst för det är framförallt bakdelen som är den stora skillnaden mellan C40 och CX40.
Läs gärna även vår test av Volvo XC40 här