Ny bil, vilken härlig känsla! De flesta av oss väljer att ta ett billån i samband med att vi byter bil – ibland även när vi köper begagnat. När du står där i bilsalongen och bilhandlaren ”fixar” finansieringen känns det bekymmersfritt och okomplicerat. I själva verket finns det en del detaljer kring billån som är intressanta, men som långt ifrån alla känner till.
Här är 5 saker som du kanske inte visste kring billån.
1. Det finns två typer av billån
Det kanske största missförståndet kring billån är att alla är lika. Egentligen finns det två sorters billån på marknaden. Den ena är de lån som du kan teckna hos en auktoriserad återförsäljare i samband med att du köper en ny eller begagnad bil.
Den andra typen av lån är i själva verket ett privatlån som marknadsförs av de flesta banker som ett billån. Ska du köpa av en privatperson, ifall bilen är ganska gammal eller har ett relativt lågt värde är det denna variant som gäller. Räntan för dessa lån brukar vara högre och därför är det viktigt att jämföra alternativen noga.
2. Alla billån har inte kontantinsats
När du köper en bil hos en bilhandlare och väljer att ta ett billån gäller alltid att du som mest kan låna 80 procent av bilens värde. De resterande 20 procenten behöver du själv betala som kontantinsats. Ofta är det inte något problem eftersom de flesta väljer att ha den tidigare bilen som inbyte i samband med bilköpet.
Vill du låna hela beloppet? Då behöver du ta ett privatlån som marknadsförs som ett billån. Hos bland andra Zensum kan du jämföra räntan på den typen av lån för att få en så låg kostnad som möjligt.
3. Det är viktigt att amortera i takt med värdeminskningen
Är ett bilköp ren konsumtion eller är det en nödvändighet? Anledningen till att folk köper bil varierar. Många behöver den för att få vardagen att gå ihop men många köper ärligt talat också en lite dyrare bil än vad som egentligen kan betraktas som ”nödvändigt”.
Oavsett hur du ser på köpet är det viktigt att amortera så mycket varje månad att du åtminstone betalar i takt med bilens värdeminskning. Gör du inte det kommer du efter några år att sitta med ett stort billån för en bil som är värd mycket mindre än så. Säljer du bilen då räcker inte pengarna för att betala tillbaka lånet, vilket kan kännas surt och det är definitivt inte bra för privatekonomin.
4. Många glömmer de extra kostnaderna
Visst är det en härlig känsla att köpa en ny bil? Till en början är det inte så många kostnader utöver billån, värdeminskning och drivmedel. Men ganska snart gör sig de extra kostnaderna påminda, något som många glömmer när man står där i bilsalongen.
Först kommer ofta kostnaden för vinterdäck – om du inte lyckats förhandla till dig dem när du köpte bilen. Efter 2–3 år upphör nybilsgarantin för många bilmärken, för andra varar den lite längre. När den upphör blir det till att betala helförsäkring för att bilen ska ha fullt försäkringsskydd. Ibland ingår servicen till en början, men förr eller senare ska den betalas också. När bilen är tre år gammal måste den dessutom besiktas varje år. Tänk också på att du måste betala fordonsskatt.
Inte nog med det – så småningom måste du ersätta delar på grund av slitage. Bromsbelägg, bromsok, bromsskivor och däck är några av exemplen. Vissa bilar behöver en större service med kamremsbyte efter ett antal mil, ofta efter 12 000 mil.
Dessa kostnader täcks givetvis inte av billånet utan är något du behöver budgetera för redan när du köper bilen och spara undan de pengar som behövs. Ett tips är att ha ett separat ”bilkonto” i din internetbank där du lägger undan en slant varje månad, redan från den lyckliga dagen då bilen rullar ut från bilhandlaren.
5. Räntan kan ändras
Slutligen bör vi nämna att det inte är alla som är medvetna om att räntan på billånet faktiskt kan ändras. Det är inte som så att banken kan höja billåneräntan slumpmässigt från exempelvis 4 procent till 5 procent bara för att tjäna pengar. Däremot kommer banken garanterat att höja räntan om Riksbanken höjer styrräntan. På kort sikt är risken för stora räntehöjningar liten, men räknar du med att ha bilen i säg 4 – 8 år bör du nog väga in risken att räntan på billånet faktiskt kan komma att stiga. Ytterligare en god anledning att försöka amortera lite extra på lånet när du får möjlighet.