Över 15 000 skadas lindrigt i trafiken varje år, cirka 2000 skadas allvarligt och cirka 200 omkommer. Säkerheten i trafiken är något som länge varit påtalat, och enligt statistik så rör vi oss mot rätt håll med minskande siffror. Men vad är det vi behöver göra för att fortsätta neråt i statistiken? Det går vi igenom nedan.
Vad utgör en trafikfara
Första steget som kan vara viktigt att förstå är vad som utgör en trafikfara och varför. Utan att själv förstå sig på detta, så kan det vara svårt att greppa varför någon slags förändring skulle behöva ske. Detta betyder nödvändigtvis inte att det blir dyrare för dig, utan en bra start är exempelvis att köpa billiga däck, som samtidigt håller den bästa kvalitén möjlig.
Allt som påverkar trafiken kan på något sätt utgöra en trafikfara. Exempelvis kan stora och tjocka buskar precis vid svängar, göra det svårt för dig som förare att se om det kommer någon bil på den mötande sidan av vägen. Men även däck, bromsar och lyktor kan spela en stor roll.
Bilens däck är den enda kontakten med vägen
Vilka däck bilen har är något som vi har full kontroll över och kan välja att byta när vi vill. En bra uppsättning däck ger dig bra grepp, vilket innebär kortare bromssträckor och säkrare körning. Under vintern är det viktigt att man byter till vinterdäck i tid, eftersom de har djupare slitbanor och är tillverkade av material som inte hårdnar lika snabbt i kylan. Detta ger extra grepp på isiga vägar och minimerar risken för halka. Vilka datum som gäller kan du hitta på Transportstyrelsens hemsida.
Däcktryckets vikt
Om dina däck har för lågt lufttryck skapar de mer friktion mot vägen vilket gör att däcket värms upp snabbare. Detta leder till både ökat slitage och bränsleförbrukning. Har du i stället för högt lufttryck i däcken, har de mindre kontakt med vägen, vilket gör att halkrisken blir större. Det idealiska däcktrycket finns noterat i bilens bruksanvisning, och brukar även hittas på ett klistermärke på insidan av förardörren.
Bromsarnas skick
Bromsarna är en av de viktigaste säkerhetsfunktionerna på din bil och måste alltid vara i gott skick. Om du märker några konstiga ljud eller beteenden från dina bromsar är det alltid bäst att höra av sig till närmsta verkstad eller mekaniker för att kolla på vad det kan vara.
Framlyktor och baklyktor – Mörkrets bästa vän
Bilens ljus hjälper inte bara dig att se i mörkret, utan även andra förare att se ditt fordon. Det är därför viktigt att du som förare ser till att de fungerar som de ska. Slutar någon lampa att fungera blir det svårt för andra att uppfatta vilket slags fordon du kör, och kan därför missbedöma en situation vilket i sin tur kan skapa en trafikfara.
Slutligen, håll din bil i bra skick i allmänhet
En väl underhållen bil är en säker bil. Regelbunden service säkerställer att allt fungerar som det ska och att eventuellt slitage upptäcks och repareras i tid. Att själv ta en kik då och då på hur din bil mår och om det finns något som hade behövts lagas är det bästa skydd du kan ha. Eget sunt förnuft helt enkelt.
Dessa tips är bara några av de få saker som kan vara bra att tänka på, för att hålla dig och dina medtrafikanter säkra på vägarna.